IKEA rozšiřuje používání dronů, nyní pracují současně se zaměstanci

Krabice s nápisem IKEA ve skladu zboží InFocus.ee / Shutterstock.com

Nábytkářský gigant IKEA používá drony ve skladech už od loňského roku. Teprve nyní je ale na jedné z poboček v Belgii zařazuje do čtyřiadvacetihodinového provozu, což znamená, že budou pracovat společně se zaměstnanci. Jedná se přitom o autonomní zařízení na bázi AI, která pomáhají s kontrolami zásob v distribučních centrech.

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Používání dronů je oceňovanou novinkou

Testování dronů během nočních hodin se osvědčilo už na šesti pobočkách IKEA po celé Belgii. Jejich úkolem je dělat skladové kontroly, které jsou poměrně náročné a dříve trvaly i několik měsíců. Dronům se ale daří čas zkracovat a problémy nemají ani s přesností. Projekt, který zatím na světě nemá obdoby, tedy zaujal i obchodní federaci Comeos a získal od ní prestižní cenu Mercury.

Řetězec tedy umisťuje drony na další distribuční centrum a ve městě Genk se dokonce rozhodl uvést je do nepřetržitého provozu. Zaměstnanci tedy mohou okamžitě reagovat na případné nedostatky nebo naopak přebytky a práce je mnohem efektivnější. Rozšíření do celé mezinárodní sítě je tedy zřejmě jen otázkou času.

Létající dron ve skladu MiniStocker / Shutterstock.com

Systém dronů je založený na umělé inteligenci

Podle vedení společnosti IKEA budou drony v příštích letech nasazeny do všech skladových prostor po celém světě. Nahrazení zaměstnanců ale určitě v plánu není. Moderní technologie jim mají pouze pomáhat s činnostmi, které se neustále opakují a dají se snadno automatizovat. Firmě tak ušetří nemalé výdaje a personálu z masa a kostí zajistí větší bezpečnost i více času na péči o zákazníky, kteří tak vybrané produkty získají mnohem rychleji.

Systém dronů vyvinula IKEA ve spolupráci se švýcarskou společností Verity a jeho základem je algoritmus, založený na umělé inteligenci, který reaguje na GPS. Dronům tedy umožňuje skenovat čárové kódy a odhalovat chyby na skladě, což znamená, že ruční kontroly zásob v distribučních centrech už nebudou potřeba.

Amazon nebo Rossmann testují přepravu pomocí dronů

Výhody dronů už využívají i další nadnárodní řetězce. Jedním z nich je například Amazon, který aktuálně testuje doručování hybridními drony ve vybraných městech v USA a brzy chystá zavedení tohoto systému i v Evropě. Ani české firmy si ale tento trend nenechávají ujít. Nechybí mezi nimi třeba technologicko-logistická společnost DoDo, která loni zahájila zkušební provoz dronů v Maďarsku. Konkrétně na něm spolupracuje s řetězcem drogerií Rossmann.

Zdroje: Mediaguru.cz, Kupi.cz, Retaildetail.eu