Od kroužkování k mobilům. Senioři a jejich nečekaný zájem o digitální letáky

Starší muž si čte informace na mobilu Ground Picture / Shutterstock.com

V současné době, kdy se digitalizace nezadržitelně dotýká každého z nás, to vypadá, že doba papírových akčních letáků pomalu, ale neodvratně upadá do zapomnění. Jde o trend, který se paradoxně nejvíce dotýká právě seniorů, tedy skupiny, od které by se takový zájem o moderní technologie nejméně čekal. Diskuze například ukázaly, že seniorům technologické novinky nejsou cizí. Pravděpodobně se s mobilními telefony, tablety a počítači pro prohlížení digitálních letáků obecně vyrovnávají mnohem lépe, než se původně předpokládalo.

Přečtěte si také

Co nejvíce štve zákazníky v obchodech? Neochotný personál i dlouhé čekání ve frontách u pokladen

Smysluplná digitalizace nezná věkové hranice

I přes rozšířený stereotyp, že digitální svět je vyhrazen především mladší generaci, senioři dokazují opak. Díky iniciativám neziskových organizací a knihoven po celé České republice, které nabízí speciálně uzpůsobené kurzy, se starší generace stále více zapojuje do digitálního světa. „Používání aplikace Kupi a podobných platforem se mi jeví jako jednodušší. Velkou výhodou pro mě je možnost zvětšení písma a sledování akcí na zboží, které mě zajímá,“ vyjádřil se jeden z uživatelů v diskuzi pod článkem nákupního rádce Kupi.cz.

Výhody digitálních letáků očima seniorů

Mezi hlavní benefity digitálních letáků patří zejména snadné srovnání cen z různých obchodů. Tato možnost je v tištěné formě obtížně realizovatelná a časově náročná. „V papírovém letáku nikdy nemáte jistotu, že zrovna ta nabídka je tou nejvýhodnější,“ poznamenal jeden ze seniorů aktivních v diskuzi na Kupi.cz.

Zákazníci stále častěji dávají přednost prohlížení akčních nabídek hypermarketů a supermarketů v digitální formě. Tento trend potvrzuje rostoucí počet uživatelů, kteří navštěvují webové stránky Kupi.cz nebo používají mobilní aplikaci, a to včetně seniorů. Jedním z hlavních nedostatků papírových letáků je jejich drobné písmo. Oproti tomu digitální verze nabízí možnost upravit velikost textu pro lepší čitelnost, což představuje významnou výhodu zejména pro seniory,“ uvedla Monika Kopčilová, specialistka Kupi.cz.

Zavedení poplatků za letáky

Plánované zavedení poplatků za distribuci papírových letáků je součástí legislativního úsilí o redukci papírového odpadu. Podle informací zveřejněných Ministerstvem životního prostředí se v České republice každý rok dostane na trh přibližně čtyři miliardy letáků. Tyto odložené letáky v současné době tvoří až 30 % objemu modrých popelnic z celkového obsahu modrých kontejnerů určených pro recyklaci papíru, píše Ministerstvo životního prostředí v tiskové zprávě z listopadu 2023. Kromě letáků jsou v těchto kontejnerech rovněž odkládány další papírové produkty. V reakci na tuto situaci Ministerstvo životního prostředí již v minulém roce uvedlo, že zvažuje rozšíření systému recyklačních poplatků, což by mohlo zahrnovat i noviny a časopisy, aby se tak podpořilo efektivnější zpracování odpadu a snížila jeho produkce.

Přestože tento krok vyvolává mezi obchodníky a distributory smíšené reakce, řetězce jako Lidl, Kaufland či Tesco již přijaly opatření směřující k podpoře digitálních alternativ. „Distribuci papírových letáků jsme zredukovali a tištěné letáky jsou navíc k dispozici pouze ve zkrácené verzi,“ uvedla pro Hospodářské noviny mluvčí Tesca Iva Pavlousková.

Muž sedí na gauči a ukazuje displej mobilního telefonu s aplikací Kupi Prostock-studio / Shutterstock.com / Kupi

Senioři a moderní technologie

I když určité organizace, jako je Rada seniorů, vyjadřují obavy z potenciální diskriminace starších občanů, je třeba si uvědomit, že mnoho seniorů digitální technologie skutečně aktivně využívá. Zavádění digitálních letáků a snaha o omezení tištěných verzí tak nemusí být tak problematické, jak se původně obávalo. „Často se setkávám s názorem, že senioři a moderní technologie spolu nejdou dohromady, ale opak je pravdou. Sám jsem důchodce už 5 let a s používáním mobilních aplikací nemám sebemenší problém,“ komentuje situaci jeden ze seniorů na Kupi.cz.

„Ač senior, jsem všemi deseti pro zrušení papírových letáků, které tady jenom zamořují životní prostředí a plní odpadové nádoby kontejnerů. A nemám ani pochopení pro staré báby, které se v důchodě baví nadáváním na vládu, drby a nákupní turistikou, neboť postrádají jakoukoliv snahu o smysluplnou činnost. Je to obdobný krok jako při rušení některých poboček České pošty, nejprve bylo na veřejnosti plno řevu, jak to nejde a jak chudáci senioři nebudou moci vybírat důchody na poště – a ejhle, ono to nakonec jde a alespoň se museli naučit trochu více z toho digitálního světa,“ rozepsal se v diskuzi pod článkem o papírových letácích pan Aleš.

Zdá se tedy, že je načase přehodnotit vnímání seniorů ve vztahu k digitálním technologiím a uznat, že způsoby, jakými se dozvídají o nejnovějších akcích a nabídkách, se mění. Digitální svět nabízí nejen větší pohodlí a přístupnost, ale je také šetrnější k životnímu prostředí – což jsou důvody, proč bychom měli digitální přístup aktivně podporovat.

Zdroje: Hospodářské noviny, Ministerstvo životního prostředí, Kupi