3 recepty na domácí majonézu bez vajec, které stojí za to vyzkoušet

Domácí majonéza v misce FotosDo / Shutterstock.com

Nechcete nebo nemůžete používat syrová vejce, avšak rádi byste si občas pochutnali na kvalitní majonéze? Nevěšte hlavu – přinášíme hned tři tipy na zajímavé variace majonézy, jejichž příprava je hračka. Co třeba vyzkoušet veganskou verzi z nálevu z cizrny, případně jemnou česnekovou variantu se smetanou? Tyčový mixér do ruky a jde se na to!

Přečtěte si také

Obdarujte maminku vánočními dárky, které zahřejí u srdce

Recept: Veganská majonéza

Jednoduchá příprava pomocí tyčového mixéru – stačí pár kroků a veggie majonéza je na světě.

Ingredience:

  • 3 polévkové lžíce nálevu z cizrny v plechovce
  • 30 ml olivového oleje
  • 170 ml slunečnicového oleje
  • 1 polévková lžíce vinného octa
  • 2 čajové lžičky dijonské hořčice
  • 1 stroužek česneku
  • ½ polévkové lžíce soli

Jak na to?

Do vysoké, úzké nádoby dejte všechny ingredience kromě olejů. Umixujte směs tak, aby se spojila. Poté přichází čas na zahuštění majonézy – za stálého mixování pomalu přilévejte olej, dokud směs nezíská požadovanou konzistenci. Hotovo – veganská majonéza je na světě!

Recept: Smetanová majonéza s česnekem

Tato variace na majonézu sice není vhodná pro vegany, ale jinak ji ocení každý – příjemná smetanová chuť spolu s česnekem pohladí chuťové buňky nejednoho vášnivého jedlíka.

Ingredience:

  • 100 ml rostlinného oleje
  • 50 ml smetany
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 2 čajové lžičky dijonské hořčice
  • 1 stroužek česneku
  • ½ polévkové lžíce soli

Jak na to?

Příprava je opět jednoduchá – mixér všechnu práci odvede za vás. Rozmixujte tedy všechny ingredience kromě oleje. Ten následně dolévejte, zatímco budete dál mixovat – jedině tak dojde k rychlému zahuštění původně tekutější směsi. Tato jemná majonéza se skvěle hodí nejen k masovým pokrmům. Dobrou chuť!

Ruce chystají majonézu v dřevěném hmoždíři, v pozadí bylinky, česnek a olej se solí Elena Vicas / Shutterstock.com

Recept: Rychlá majonéza z mléka

Také mléko může být základem chutné domácí majonézy. Přesvědčíte se? Stačí koupit plnotučné mléko a kvalitní rostlinný olej dle chuti.

Ingredience:

  • 200 ml oleje
  • 100 ml plnotučného mléka
  • citronová šťáva
  • sůl a pepř
  • vinný ocet
  • dijonská hořčice
  • pažitka nebo petržel
Hořčicovo-medový dip
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Hořčicovo-medový dip

Jemný hořčicovo-medový dip se hodí k masu, ale třeba i k pečeným bramborům jako příjemné dochucení.

Hořčicovo-medový dip

Jak na to?

Postup už znáte – stačí vytvořit směs ze všech surovin kromě oleje, který opatrně přilévejte až do zahuštění majonézy, o jejíž hedvábnou konzistenci se postará kvalitní tyčový mixér. Majonézu můžete ochutit dle vašich preferencí – vinný ocet, hořčice a bylinky jsou volitelné. Nechte si chutnat!

Tip: Máte chuť na domácí tatarskou omáčku? Stačí přidat nastrouhané kyselé okurky, pepř a jarní cibulku.

Zdroj: kupi.cz