ČOI za minulý rok provedla 159 kontrol prodejců pyrotechniky. Padaly vysoké pokuty

Člověk zapaluje ohňostroj InfinitumProdux / Shutterstock.com

Na konci minulého roku uskutečnila Česká obchodní inspekce pravidelnou kontrolu zaměřenou na nabídku, prodej a uskladnění pyrotechniky. Mezi 13. listopadem a 31. prosincem 2023 provedla její regionální oddělení celkem 159 inspekcí, přičemž u 78 z nich (což představuje 49,06 procent) odhalila nesrovnalosti. Podle obchodní inspekce se jedná o závažný problém, na který je třeba se do budoucna zaměřit. Co se s tím dá dělat? Chystají se například pravidelné namátkové kontroly?

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Co ČOI zjistila?

Podle nově zjištěných informací prováděla Česká obchodní inspekce (ČOI) v minulém roce 159 kontrol. Pro úředníky je velmi alarmující fakt, že téměř u poloviny z prodejců byla zjištěna vážná pochybení. Ta v žádném případě nejsou odpustitelná, protože mohou lidi ohrozit na zdraví, ne-li je přímo zabít.

Jak uvedl úřední ředitel České obchodní inspekce, největší pochybení úředníci zaznamenali prodejem samotné pyrotechniky, kterou prodejci velmi často poskytovali i lidem mladším 18. let. „Vysokou závažnost spatřujeme v tom, že stále dochází k prodeji pyrotechnických výrobků osobám mladším, než u jednotlivých kategorií pyrotechnických výrobků připouští zákon o pyrotechnice,“ zhodnotil průběh a výsledky kontrolní akce úřední ředitel ČOI Jan Štěpánek.

Jak kontroly probíhaly?

Během období od 13. listopadu do 31. prosince minulého roku, kdy tradičně roste zájem o zábavní pyrotechniku, provedla ČOI v rámci své kontrolní činnosti celkem 159 inspekcí. Tyto kontroly byly rozloženy mezi všechny regionální inspektoráty ČOI, které se zaměřily i na prodejní místa v příhraničních oblastech. A právě zde se inspektoři setkávali s velmi častými prohřešky, kdy celníci před úředníky zavírali své obchody, vymlouvali se na jazykovou neznalost nebo špatně přelepovali etikety.

Cílem této akce bylo zkontrolovat, zda fyzické a právnické osoby dodržují zákonné povinnosti spojené s nabídkou, prodejem a skladováním pyrotechniky, jak stanoví zákon č. 206/2015 Sb., o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi, a další předpisy regulující prodej těchto výrobků. Jak se později ukázalo, mnoho prodejců si hlavu s prodejem a zákonem rozhodně nelámalo. Naopak, prodávat pyrotechniku považovali za běžnou záležitost, nekontrolovali věk ani zdatnost kupujícího.

Zábavní pyrotechnika VDB Photos / Shutterstock.com

Padaly vysoké pokuty

Během kontrolních akcí České obchodní inspekce, které proběhly od 13. listopadu do 31. prosince, bylo zjištěno porušení právních předpisů u 78 z celkových 159 kontrol, což představuje 49,06 procent. V rámci těchto kontrol ČOI spolupracovala v 9 případech s Českým úřadem pro zkoušení zbraní a střeliva, v 5 případech s Policií ČR a ve 2 případech se živnostenskými úřady.

Na základě těchto zjištění bylo v daném období vydáno 35 pokut o celkové sumě 106 500 korun za porušení obecně závazných právních předpisů souvisejících s nabídkou, prodejem a skladováním pyrotechniky. Ani to však některým prodejcům nevadilo a pyrotechniku se pokoušeli prodávat i nadále.

Prodejci nedodržují podmínky ani bezpečnost

A k jakému konkrétnímu porušení došlo? Někteří prodávali zábavní pyrotechniku osobám, které ještě nedovršily věku 15 let. Další prodejci sice pyrotechniku prodávali zletilým osobám, ale s tím problémem, že mezi nimi byla i takzvaná zakázaná pyrotechnika. Posledním problémem byl prodej pyrotechniky, která je vázaná pouze na odbornou způsobilost.

Do této skupiny patří pyrotechnické výrobky kategorie F4, T2 nebo P2, které může prodejce dodávat na trh nebo jinak zpřístupnit pouze osobám s odbornou způsobilostí. To znamená, že pokud prodá tuto zábavní pyrotechniku naprostému laikovi, mohl by ohrozit nejen sebe, ale i ostatní lidi ve svém okolí.

Zdroje: coi.cz, Zákon č. 206/2015 Sb.