Pozvěte do kuchyně jaro! Recept na vláčnou jarní bábovku s jogurtem, která hraje všemi barvami

Bábovka posypaná cukrem zi3000 / Shutterstock.com

Vláčné těsto a příjemně nakyslá chuť. To je nadýchaná jogurtová bábovka, díky které vaše kuchyně ožije jarními barvami i květy. Recept není vůbec složitý, stačí vyšlehat pár ingrediencí a do 75 minut máte hotový moučník na stole. Jak na jeho přípravu?

Přečtěte si také

Perníčky bez čekání: Měkké hned po upečení

Bábovka – pokrm, který se těší oblibě nejen u nás

Česká bábovka je téměř k nerozeznání od rakouské varianty, která nese název Gugelhupf. V rakouské kavárenské kultuře má pevné místo jako klasický dezert, který se nedá přehlédnout.

Jeho typický kulatý tvar s dírou uprostřed je provázen věhlasem, který získal díky oblibě u císaře Františka Josefa I. v 19. století.

Recept: Vláčná bábovka s jogurtem

Ingredience v receptu stačí na malou bábovkovou formu. Pokud máte klasickou velkou formu, vynásobte poměry 2krát, případně 3krát.

Řiďte se podle gramáže mouky. V našem receptu je 150 g, které stačí na malou formu. Do střední formy se vejde 300 g mouky a největší forma určitě pojme až 450 g mouky.

Čokoládový mug cake
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Čokoládový mug cake

Čokoládový mug cake je lahodný a vláčný dezert z mikrovlnné trouby, který budete mít připravený během pár minut. Tahle rychlovka díky své šťavnaté a plné chuti uspokojí i ty nejnáročnější milovníky čokoládových dortíků.

Čokoládový mug cake

Ingredience na těsto:

  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • 50 g pšeničné celozrnné mouky
  • 150 g krémového smetanového jogurtu
  • 100 g třtinového cukru
  • 80 g změklého másla
  • žloutky
  • 2 bílky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • kůra z 1 bio citronu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetka soli

Postup:

  1. Jako první si vymažte bábovkovou formu máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 175 stupňů na horní i spodní ohřev.
  2. Prosejte obě mouky do mísy a smíchejte je s kypřicím práškem, jedlou sodou a špetkou soli.
  3. Do šlehací mísy vložte změklé máslo, cukr a vyšlehejte je do světlé pěny. Poté přidejte i žloutky a opět šlehejte zhruba 4 minuty.
  4. Do mísy přidejte jogurt, citronovou šťávu a citronovou kůru a šlehejte dalších 5 minut.
  5. Poté přidejte mouku a pomalu šlehejte další 3 minuty.
  6. Vyšlehejte si 2 bílky se špetkou soli a bílky přidávejte do těsta. Už nešlehejte, ale jen pomalu zapracujte stěrkou.
  7. Těsto rovnoměrně nalijte do bábovkové formy. Bábovku pečte zhruba 40 minut, propečenost zkontrolujte špejlí, na kterou by se neměly lepit větší kousky těsta.
  8. Po upečení bábovku vyklopte a před zdobením nechte vychladnout.

Tip pro vás:

Pokud by bábovka při pečení na povrchu příliš hnědla, zakryjte ji alobalem.

Nakrájená bábovka Elena Veselova / Shutterstock.com

Jak bábovku ozdobit?

Díky citronové šťávě, kůře a jogurtu má bábovka příjemně nakyslou chuť. Tu navíc podpoříte, pokud bábovku ozdobíte citronovou polevou, kterou jednoduše vyrobíte smícháním moučkového cukru s troškou citronové šťávy. Tekutinu do cukru přidávejte po kapkách a míchejte. Aby poleva na bábovce držela a neroztékala se, je potřeba, aby byla opravdu hustá.

Citronová poleva

  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžičky citronové šťávy
Perníková buchta s jablky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Perníková buchta s jablky

Jablečná buchta s perníkovým kořením je snadná a vláčná. Vyzkoušejte ji a uvidíte, jak rychle vám zmizí z plechu.

Perníková buchta s jablky

Jedlé květy

Než poleva zaschne, ozdobte bábovku jedlými květy (dají se koupit v obchodech, jako je Makro nebo JIP potraviny). Použít můžete sedmikrásky i fialky. Vyzkoušejte si doma vyrobit také jednoduchý sedmikráskový med.

Zdroje: apetitonline.cz, kupi.cz