Sedmikrásky kvetou: Připravte si z nich zdravý med plný vitamínů

Domácí sedmikráskový med Anna Jančevová

Na oslazení čaje, při pečení nebo třeba při výrobě domácí granoly. Ve všech těchto případech používáme med. Pokud chcete vyzkoušet i něco jiného než ten klasický včelí, zkuste si připravit domácí sedmikráskový med. Zrovna teď je na něj ideální doba. Všude kolem totiž kvetou sedmikrásky.

Přečtěte si také

Řetězec Popeyes otevře v Česku další pobočky. Do deseti let chce mít u nás 60 restaurací

3 zajímavosti o sedmikráskách

  1. Květy sedmikrásek jsou jedlé. Proto si z nich můžete připravit různé recepty. Mezi ty osvědčené patří právě sedmikráskový med, sedmikráskový sirup nebo třeba sedmikráskový čaj.
  2. Léčivé účinky sedmikrásek si můžete uchovat celoročně tak, že z nich vyrobíte tinkturu. Stačí je naložit do vysokoprocentního alkoholu a nechat macerovat.
  3. Sedmikrásky patří mezi rostliny kvetoucí víceméně celoročně, jejich květy tedy lze sbírat zhruba od března do října. Na čaj se dají použít i jejich listy.
Na výrobu medu potřebujete zhruba 500 květů sedmikrásek. Anna Jančevová

Recept na sedmikráskový med

Co budete potřebovat (na 2 skleničky medu):

  • 500 květů sedmikrásek
  • 500 ml horké vody
  • 500 g cukru krystal
  • 1 bio citrón
  • menší panák rumu

Postup na výrobu sedmikráskového medu

  1. Květy sedmikrásek po utržení umyjeme a vložíme do uzavíratelné nádoby. Zalijeme 0,5 litrem horké vody a přidáme pokrájený bio citrón.
  2. Zaklopíme a necháme 24 hodin macerovat.
  3. Druhý den šťávu slijeme, sedmikrásky vylisujeme a tekutinu nalijeme do hrnce.
  4. Přisypeme 500 g cukru krystal, rozmícháme a přivedeme k varu.
  5. Vaříme na středním plameni zhruba 1 hodinu. Cílem je, aby se z tekutiny odpařila zhruba polovina vody a vznikl tak akorát hustý med.
  6. Nakonec do hotového medu přidáme malý panák rumu. Med vystačí na 2 menší skleničky.
  7. Plníme do čistých, sterilizovaných sklenic.
Sedmikrásky zalijte horkou vodou. Anna Jančevová

Pozor!

Pokud byste z medu nechali odpařit příliš mnoho tekutiny, byl by moc hustý a mohl by vám ve skleničkách zatuhnout v tvrdý karamel. V tom případě ho stačí rozehřát 20 vteřin v mikrovlnce. Této situaci však předejdete tím, že med necháte při vaření v tekutější konzistenci.

Tip na nákup:

Do receptu patří 1 bio citrón. Dobrým způsobem, jak mít doma vždy zásobu citrónů i bez čerstvých plodů, je pak citrónová šťáva. Sáhněte nejlépe po té v bio kvalitě. Za 200 ml zaplatíte kolem 40 Kč a můžete ji používat do čajů, při pečení apod.