Chcete barevně rozkvetlé talíře jako z časopisu? Zasaďte na zahradě či balkonu lichořeřišnici

Květy lichořeřišnice v salátu artem evdokimov / Shutterstock.com

Znáte lichořeřišnici? Až si přečtete o jejích skvělých vlastnostech, poběžíte do nejbližšího zahradnictví pro pár semínek. Velké barevné květy jsou totiž krásné nejen na pohled, ale také se dají jíst. Navíc jsou známým zázrakem lidového léčitelství a při nachlazení, zánětech i kožních problémech na ně přísahaly již naše babičky. V neposlední řadě je tato rostlina velmi nenáročná a snadná na vypěstování. A právě teď je ta nejlepší doba!

Přečtěte si také

Levnější než kupované, netoxické a opravdu účinné: Návod, jak snadno vyrobit domácí čisticí prostředky

Jak s lichořeřišnicí čarovat v kuchyni?

Nádherně oranžové, žluté a červené květy jsou plné aktivních látek, mezi které patří například minerální soli, draslík, vápník, síra, vitamíny C a B, beta-karoten, antioxidanty lutein či flavonoidy a ve velké míře také hořčičné silice, které jí mimo jiné propůjčují charakteristickou štiplavě ostrou chuť. Ta připomíná něco mezi řeřichou a rukolou. A díky tomu má i podobné využití v kuchyni.

Jedlé květy lichořeřišnice se dají jíst i v tepelně upravených pokrmech, nejlepší jsou ale syrové jako ozdoba do salátů, na obložené chleby, sendviče nebo jakákoliv uvařená jídla. Najemno nasekané je můžete používat i jako koření. Jejich výrazná chuť se podobně jako u řeřichy hodí do pomazánek, dipů, pest, domácích tatarek a jiných studených omáček nebo do polévek.

Zpracovat a jíst se dokonce dají i listy nebo nezralá poupata, která se nakládají do octa jako falešné kapary.

Lichořeřišnice v lahvi, do které se lije průhledná tekutina iva / Shutterstock.com

Hrdinka lidového bylinkářství

„Lichořeřišnice je nejen všestrannou a poutavou ingrediencí, ale také výživnou – obsahuje řadu minerálů a zdraví prospěšných látek s antioxidačními a protizánětlivými účinky,uvádí web Healthline.com. Díky tomu se této bylině (zejména květům) připisuje mnoho léčivých schopností. Na co ji používaly již naše babičky?

  • Je považována za přírodní antibiotikum.
  • Doporučuje se užívat při zánětech močových cest nebo ledvin.
  • Pomáhá prý při rýmě a kašli, usnadňuje vykašlávání.
  • Podporuje dobré zažívání, zlepšuje imunitu.
  • Je skvělá také na vlasy a pleť. Oceníte ji v boji proti lupům, padání vlasů, akné, ekzémům a jiným kožním problémům.

Jak užívat lichořeřišnici?

Květy se zpracovávají na různé způsoby podobně jako kterékoliv jiné bylinky. Hrst čerstvých či sušených květů můžete nechat vylouhovat v horké vodě a popíjet při nachlazení nebo zánětu močových cest jako léčivý čaj, případně nechat nálev vystydnout a používat jako oplach pro zdravé vlasy a pokožku hlavy, jako pleťovou vodu, přísadu do koupele (odvar připravte koncentrovanější) nebo obklad na poraněná místa.

Tinktura z lichořeřišnice – recept

Další možností je příprava tinktury. Uzavíratelnou lahvičku naplňte do 2/3 čerstvými květy, zalijte kvalitním čirým alkoholem (alespoň 60%) a dejte s občasným protřepáním na cca dva týdny odstát na suché a temné místo. Poté při nemoci užívejte po lžičkách nebo aplikujte zevně.

  • Tip: v lékárnách a zdravých výživách koupíte léčivé přípravky a doplňky stravy, které tuto bylinu obsahují ve formě extraktu. K dostání jsou tinktury, kapsle, čaje i šťávy nebo koupele. Můžete si ovšem zkusit lichořeřišnici vypěstovat na vlastní zahradě, terase nebo balkonu.
Kvetoucí lichořeřišnice SANLYN / Shutterstock.com

Jak lichořeřišnici pěstovat?

Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus) se u nás pěstuje jako jednoletá rostlina. Semena, která běžně koupíte i v supermarketech za cenu od 30 Kč, se vysévají od dubna do konce července (zhruba 20 cm od sebe, do hloubky 2 cm po dvou až čtyřech semenech). Poměrně rychle rostou a přináší první úrodu.

Lichořeřišnici se bude dařit na slunném stanovišti v běžné, vlhké půdě. Není potřeba přihnojovat, posílili byste spíše růst listů než výsev květů. Sázet ji lze do truhlíků, větších květináčů, ale také jako popínavou rostlinu k plotům, zástěnám a pergolám.

Pro konzumaci i léčivé využití se sbírají květy i listy od konce května do září.

Zdroje: Healthline, Wisconsin Horticulture