Papírové kartony od vajec rozhodně nevyhazujte. Dají se využít jako květináč i zásobník na šicí potřeby

Sazeničky v papírových kartonech FotoHelin / Shutterstock.com

Nejeden z nás si domů přinese vajíčka v jejich papírovém obalu. Doma si je přeskládáme do svého zásobníku v lednici a karton bezmyšlenkovitě vyhodíme do koše. Jenže i tento na první pohled obyčejný a nevkusný obal má své široké využití nejen v domácnosti, ale i na zahradě. Proto ho rozhodně nevyhazujte.

Přečtěte si také

Olej, brambory i arašídy: 7 úplně obyčejných potravin, o kterých by vás možná ani nenapadlo, že jsou tak zdravé

Jak využít plato na vejce?

Hlavně po Velikonocích se nám doma nahromadily papírové kartony od vajíček, které čekají na to, až je dojdeme vyhodit do tříděného odpadu. Vzhledem k tomu, že tam nechodíme každý den, naše nádoba na tento odpad může mírněji řečeno praskat ve švech. Ale pozor, zrovna papírové krabice od vajíček se mohou stát praktickým pomocníkem v naší domácnosti.

Než tyto obaly vyhodíte do modrého kontejneru na papír, zamyslete se nad tím, zda by vám doma nemohly ještě nějakým způsobem posloužit, a vězte, že jistě vás napadne mnoho věcí. Můžete je ještě účelně využít jako užitečné organizéry na různé malé předměty nebo jako náhradu za květináče na setí semínek. Existuje mnoho možností, které můžete vyzkoušet.

Krabice od vajec poslouží jako uložiště mincí

Od teď již tyto obyčejné papírové krabice rozhodně vyhazovat nebudete. Ať už doma máte menší balení, které má pouhých šest přihrádek, nebo to větší, ve kterém nalezneme přihrádek deset až třicet, všechny tři se dají velmi dobře využít. Napadlo vás třeba, že mince, které si vaše děti schovávají a následně si s nimi hrají na pokladní v supermarketu, by mohly v každé této přihrádce mít své čestné místo?

Koruny, dvoukoruny, pětikoruny, desetikoruny, dvacetikoruny nebo padesátikoruny, které obvykle nosíte v kapsách nebo doma shromažďujete v klasickém hrníčku, můžete seřadit do plata od vajec. Nejenže budete mít větší přehled, kolik a čeho máte, ale zároveň to bude vypadat mnohem lépe než jedna velká hromada „kováků“ v hrnečku.

Sazeničky v platu od vajec Pixel-Shot / Shutterstock.com

Krabice od vajec jako organizér šití

Tuto vychytávku ocení především ti, kteří pravidelně využívají své šicí potřeby a mnohdy si v nich udělají velký nepořádek. Díky platu od vajec budete mít knoflíky, špendlíky, nitě, stužky, tkalouny, patentky, bavlnky, korálky pěkně přehledně srovnané.

Organizér vánočních ozdob

Na jemné a drobné vánoční ozdoby, které nechceme nechat ležet ve velké krabici mezi ostatními dekoracemi, tento organizér na vajíčka velmi dobře poslouží. Ozdoby se nám nezničí a budou mít své pevně dané místo, ve kterém hrozí jen minimální poškození.

Organizér hraček pro zvířata

Ať už máte doma psa nebo kočku, jistě pro svého domácího mazlíčka máte mnoho hraček. Ty zřejmě schováváte v nějakém šuplíku nebo obyčejném boxíku. Ale na uložení pomůcek pro zvířata přijde vhod organizér na vajíčka, do kterého si srovnáte nejen míčky, ale také pamlsky.

Člověk stříhá plato od vajec Irina Starikova1811 / Shutterstock.com

Pomocník na zahradě

Kartonové obaly a podnosy můžete dát i do vašeho kompostu, protože patří mezi takzvané hnědé materiály, které jsou bohaté na uhlík. To zahrnuje materiály, jako jsou drcené dřevo, sláma, dřevěná štěpka, seno, popel z dřeva a suché listí.

Pro lepší kompostování jednoduše natrháte krabičky od vajec na menší kusy, vložíte je do kompostu a překryjete vrstvou tzv. zelených materiálů, mezi které patří například kávová sedlina, zbytky zeleniny a ovoce, případně posekaná tráva.

Dále můžete kartonové krabice využít při pěstování sazeniček. Na to vám poslouží plato o velikosti 10 vajec. Ale pozor, zde je třeba myslet na to, že karton pohltí hodně vody. Takže zde vysázejte jen ty rostliny, které jste schopni pravidelně zalévat nebo nepotřebují tolik vody.

Zdroje: Prima Living, Zahrada pod horou, Moje bydlení