Výborné sladké jídlo našich babiček: Báječnými šlíšky s mákem se zavděčíte i dětem

Šišky s mákem, servírované v bílém talíři. Vedle miska s mákem a sklenice mléka Marcus Z-pics / Shutterstock.com

Jaké jídlo máte spojené s dětstvím? Pamatujete si na šišky s mákem? Říká se jim také šulánky, šúlance, šlíšky a někdy i ušmúraný regiment. Ať je název jakýkoliv, jde o rychlé a chutné jídlo z bramborového těsta, které se ochucuje povidly, mákem a polévá se rozpuštěným máslem. Pokud jste na toto jídlo už zapomněli, pojďte si ho uvařit s námi a vychutnejte si návrat do dětství.

Přečtěte si také

Luxusní dort se sýrovou náplní: Výborný borůvkový cheesecake zvládne upéct každý

Skromné jídlo, které zasytí

Šlíšky, nebo chcete-li šišky s mákem, jsou dostupné a jednoduché jídlo, které často vařívaly naše babičky. Moc dobře věděly, co je dobré – šlíšky jsou důkazem toho, že i skromné jídlo může chutnat báječně. Šišky nejčastěji připravujeme z bramborového těsta, ale klidně je udělejte i z mouky – v tomto případě použijte 500 g mouky, 3 vejce a 1–2 lžíce vody.

Palačinky
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Palačinky

Na světě asi neexistuje nikdo, kdo by nemiloval palačinky. Dají jíst nasladko i naslano a jsou skvělou volbou na víkendové snídaně nebo rychlé večeře. Připravte si základní těsto podle našeho videoreceptu – jeho přípravu zvládnou i malé děti a na palačinkách si pochutná celá rodina.

Palačinky
Honzovy buchty
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Honzovy buchty

Honzovy buchty patří mezi oblíbené dobroty malých i velkých. Voňavé buchty z kynutého těsta plněné povidly, mákem nebo tvarohem, sypané moučkovým cukrem, potěší nejednoho mlsouna.

Honzovy buchty

Jak vařily šišky naše prababičky?

Ty dělávaly nejčastěji „zemčatové šlejšky“, jak ve své Domácí kuchařce uvádí Magdalena Dobromila Rettigová. Podle jejího receptu se šišky dělaly z vařených brambor. Hospodyně je nastrouhaly a přidaly k nim vejce, sůl a tolik mouky, aby se těsto nelepilo. Z vyváleného těsta nakrájely na prst široké šlejšky a uvařily je ve slané vodě. Jakmile byly hotové, polévaly je rozpuštěným máslem.

Miska s mákem, ve které je položená dřevěná lžička Alena_Kos / Shutterstock.com

Recept na šlíšky s mákem

Teď už víme, odkud se šlíšky v české kuchyni vzaly, a můžeme se pustit do jejich přípravy. Podle následujícího receptu a s uvedeným množstvím surovin přichystáte čtyři porce báječného pokrmu. Tak pojďme na věc!

Ingredience na 4 porce

  • 500 g brambor
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • mák na posypání
  • cukr na posypání
  • máslo na přelití

Jak postupovat?

  • Syrové brambory nastrouhejte najemno a slijte z nich přebytečnou vodu. Brambory smíchejte s vejcem, solí a hladkou moukou tak, aby vzniklo tužší těsto. Z těsta tvořte placky, aby se vešly na dlaň.
  • Poté nožem odhazujte šlíšky asi půl cm široké a vysoké, které vhazujte přímo do vařící vody. Jakmile kousky vyplavou na povrch, jsou uvařené.
  • Šlíšky sceďte a ještě teplé je promíchejte s naředěnými povidly a mákem. Pocukrujte a polejte máslem.

Zdroje: Kupi, Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli, Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové