Velké otřesy v Unileveru: Co přinese oddělení zmrzlinové divize a rušení tisíců pracovních míst?

Budova společnosti Unilever JHVEPhoto / Shutterstock.com

Společnost Unilever, vyrábějící potraviny a spotřební zboží, plánuje oddělení divize týkající se zmrzliny do samostatného podnikání. Změna se týká značek známých i v Česku, jako například Ben & Jerry’s nebo Magnum. Kromě toho spustí britská společnost i další úsporný program a zruší 7 500 pracovních míst.

Přečtěte si také

Sůl je poklad pro všechny zahrádkáře. Posílí i ozdraví rostliny, podpoří růst a zajistí šťavnaté plody

Unilever propouští ve velkém

Nadnárodní společnost Unilever aktuálně zaměstnává zhruba 128 tisíc lidí (z toho 330 v ČR), počet zaměstnanců ale plánuje v rámci úspor výrazně snížit. Nedávno společnost sídlící v Londýně oznámila úsporná opatření, v rámci kterých zruší 7 500 pracovních míst.

Zároveň Unilever odštěpí svoji výrobu zmrzlinových produktů na samostatnou jednotku. Vedení chce tímto krokem zjednodušit své struktury a více se zaměřit na jednotlivé typy podnikání. Společnost chce v následujících třech letech ušetřit 800 milionů eur, což je v přepočtu přes 20 miliard korun.

Co si od změn slibuje?

S rozdělením chce společnost, která v roce 2023 zaznamenala obrat 59,6 miliardy eur, začít ihned. Zcela samostatnou firmou by se měla výroba zmrzlin stát do konce roku 2025.

Unilever plánuje po rozdělení dosáhnout růstu tržeb až o 10 procent a očekává mírné zlepšení marží. Navrhované úpravy se by se měly převážně týkat kancelářských pozic po celém světě a celkové náklady na restrukturalizaci by měly představovat přibližně 1,2 procenta z celkového obratu společnosti.

Láhev dezinfekce Savo Mino Surkala / Shutterstock.com

Kde bude propouštět?

Kterých zemí by se mělo propouštění týkat, ještě není jasné. „Díváme se napříč organizací, takže v našem vedení, korporátním centru, stejně jako ve strategických obchodních jednotkách v námi zastoupených zemích,“ řekl pro Reuters generální ředitel Unilever Hein Schumacher.

I konkurenční společnosti plánují propouštět, nejedná se ale o tak vysoká čísla. Například Nestlé se chystá na začátku roku 2025 propustit 542 zaměstnanců a zcela uzavřít továrnu v Irsku. Ta produkuje kojeneckou výživu výhradně pro asijské trhy. Důvodem je klesající porodnost v Číně a Asii obecně a s tím klesající poptávka. Dalším příkladem je krok firmy Danone, která se chystá zavřít továrnu poblíž Barcelony, o práci by tak mohlo přijít až 157 zaměstnanců.

Zdroje: Reuters, Catalan News, Euronews