Proč nedávat horké jídlo do lednice? Tohle jsou důvody, které vás odradí jednou provždy

Kuchařka vkládá hrnec do lednice MBLifestyle / Shutterstock.com

Určitě vás už nejednou napadla otázka, proč se nemá dávat teplé jídlo do lednice. Učily nás to již naše babičky i maminky, ale nikdo nám přesně neřekl, proč se to vlastně nemá dělat. Ne, není to jen babská pověra. Vědci moudrost našich maminek a babiček potvrdili svými výzkumy. Až se dozvíte, co všechno se může stát, když dáte teplý pokrm jen tak do lednice, už to rozhodně nikdy víc dělat nebudete.

Přečtěte si také

Jak se zbavit slimáků na zahradě? 5 metod, které opravdu fungují

Co udělat s nesnězeným pokrmem?

Každému z nás někdy zůstal oběd i na druhý den. Oběd byl uvařený, nandaný a my jsme pečlivě čekali na to, až nám zbylý pokrm vychladne. Teprve poté jsme ho umístili do ledničky s dobrým pocitem, že teď už se nám opravdu nezkazí. Možná jste si ale někdy kladli otázku, zda je opravdu nutné čekat na to, až nám jídlo vychladne, nebo zda můžete teplou omáčku vložit rovnou do ledničky, a předejít tak případnému zkažení?

Proč nenechávat jídlo ležet na plotně?

Podle dostupných informací skoro každá hospodyňka dělá totožnou chybu. Pokud totiž necháte zbytky jídla příliš dlouho venku, mohou se na nich během několika minut začít množit bakterie.

Tomu můžete zabránit jediným způsobem, a to tím, že teplé zbytky ihned vložíte do ledničky. Pokud nemáte v lednici místo, nemusíte tam nutně dávat celý hrnec, ve kterém jste svůj oběd připravovali. Jídlo můžete rozlít do menších plastových misek nebo skleněných nádob.

Proč horké pokrmy v lednici představují problém?

Pokrmy se nezačnou kazit, pokud je vložíte do lednice. Problém však je, že horké jídlo ohřeje okolní potraviny, čímž se mohou dostat do takzvané nebezpečné teplotní zóny. V praxi to znamená, že se ohřeje i ten pokrm, který má zůstat studený.

Rozdělit pokrm na menší části?

Je vhodné, aby lidé rozdělili velké pokrmy, mezi které patří například polévka nebo dušené maso, před uložením do chladničky do menších mělkých nádob. Ačkoliv nebylo vědci doposud zjištěno, za jak dlouhou dobu se v lednici obnoví původní teplota, je i tak prokázáno, že horké pokrmy, které vložíte do ledničky, mohou poškodit i samotnou funkci chlazení.

Potraviny v lednici uložené v miskách a dózách Mia Hao / Shutterstock.com

Jak správně skladovat potraviny?

Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí vydalo doporučení, které uvádí, že je vhodné nenechávat potraviny dlouhou dobu odležet při teplotě, která přesáhne 20 °C. Tato teplota totiž usnadňuje rychlý růst bakterií. Potraviny je vhodné skladovat při teplotě okolo 4 °C nebo nižší. Jedině chlad udržuje potraviny stále čerstvé.

Lze využít ledovou lázeň?

Je důležité správně upravit maso a ryby na optimální vnitřní teplotu, což zabrání množení bakterií během jejich uchovávání. Ihned po uvaření je třeba pokrmy rychle ochladit. Pro rychlé snížení teploty nad 40 °C je vhodné a žádoucí využít ledovou lázeň.

Kde a v čem potraviny uchovávat?

Zbytky pokrmů je vhodné uchovávat v hermeticky uzavřených nádobách nebo je alespoň pečlivě přikrýt, aby se zabránilo šíření bakterií a předešlo se vzniku nežádoucích pachů z ostatních potravin. Ukládejte zbytky jídel na horní police ledničky a snažte se je spotřebovat v co nejkratší době, aby nedošlo k jejich zkáze a zbytečnému plýtvání.

Zdroje: vědecká studie, výzkum potravin, healthline, foodsafety