Obchodní centra v Praze prochází rekonstrukcí. Kdy znovu otevře Máj a Kotva?

Obchodní centrum Kotva v Praze WhiteHaven / Shutterstock.com

Historicky patřila Kotva a Máj k největším obchodním domům u nás. Nyní tyto dvě legendární budovy v Praze, které získaly v minulosti dokonce status kulturní památky, prochází rekonstrukcí. Kdy by se měla obchodní centra znovu otevřít? A jaké novinky přinesou?

Přečtěte si také

Vkladní knížky jsou pomalu minulostí. Kdo je ruší a kde se dají ještě založit?

Kotvu čeká rekonstrukce

Kdo by neznal ikonický pražský obchodní dům Kotva, který sídlí poblíž stanice metra Náměstí republiky. Tento objekt v centru Prahy uzavřela na začátku února dlouho plánovaná rekonstrukce, která bude trvat zhruba dva roky. Stavebnické práce by měly začít někdy v polovině letošního roku.

Exteriér budovy si zachová svůj původní vzhled, ale proběhne sanace azbestu ve fasádě. Interiér se naopak dočká výrazných změn. Po rekonstrukci by se Kotva měla stát multifunkčním centrem. V nižších podlažích se objeví obchody s luxusním zbožím, zatímco horní patra budou přeměněna na kancelářské prostory. V sedmém patře otevře restaurace s terasou. Dojde také k proměně okolí obchodního domu, včetně odstranění současného vstupu do potravin. Ten bude nahrazen novým na jiném místě.

„Po kompletní rekonstrukci a rozsáhlém investičním programu změní Kotva maloobchodní prostředí v Praze a stane se cílovým obchodem ve střední Evropě. Naší snahou je vytvořit společenské a nákupní centrum, které bude hostit stovky nejvyhledávanějších světových módních a lifestylových značek,“ řekl pro Lidovky.cz mluvčí investora Generali CEE Holding Lorenzo Simoncelli.

Máj otevře v červnu

Dalším obchodním centrem, které se rekonstruuje, je Máj sídlící na Národní třídě v Praze. Rekonstrukce začala předloni v červenci, teď je v závěrečné fázi. Nedávno zástupci informovali o termínu znovuotevření, které je naplánováno na letošní červen.

Jednou z největších novinek v rámci obchodního domu Máj má být vznik největšího foodcourtu v centru Prahy, jehož kapacita přesáhne 750 míst. Po modernizaci dojde k velkému rozšíření nabídky služeb. Oproti dřívějšku, kdy bylo pro veřejnost otevřeno šest pater, se nyní zpřístupní devět podlaží z celkových jedenácti. V první podzemním patře najdou návštěvníci prodejnu Tesco, první a druhé patro bude patřit nejenom restauracím, ale taky například kavárnám, objeví se zde květinářství, drogerie a další obchody.

„Původní monofunkční obchodní dům Máj se promění v moderní víceúčelové centrum Máj Národní, které uspokojí zákazníky na poli obchodu, stravování, kultury a zábavy. Změna spočívá především v zásadním rozšíření nabídky jednotlivých služeb,“ uvedl pro Deník Martin Klán, člen správní rady společnosti Máj Národní.

Žena v nákupním centru drží nákupní tašky Sonpichit Salangsing / Shutterstock.com

Obě budovy tvořily historii

Obě obchodní centra Kotva i Máj jsou kulturními památkami. Obchodní centrum situované na křižovatce Národní třídy a Spálené ulice bylo postaveno mezi lety 1972 a 1975. V době svého vzniku představovalo pokrokovou stavbu. Dnes je tato budova považována odborníky za významný příklad architektury, která navazuje na meziválečný funkcionalismus a předznamenává příchod high-tech stylu. Když byl obchodní dům otevřen v dubnu 1975, stal se druhým největším svého druhu v Praze, což mu vyneslo pojmenování Prior 02. Později došlo k jeho přejmenování na Máj.

Obchodní centrum Kotva, navržené českými architekty Věrou a Vladimírem Machoninovými, bylo postaveno v letech 1970 až 1975. V době zahájení provozu mělo prodejní plochu 22 160 m² a mělo obsloužit až 75 000 zákazníků denně s pomocí 2 000 zaměstnanců. Kotva se po otevření stala symbolem prosperity a bohatství doby socialismu a byla největším obchodním domem v Československu.

Zdroje: Lidovky.cz, Deník, 2media