Oblíbený módní řetězec Esprit neuspěl na švýcarském trhu. Míří do insolvence

Pohled na obchod Esprit Air Elegant / Shutterstock.com

Stále více oblíbených módních řetězců se stahuje ze západních trhů Evropské unie. Nově se k nim řadí také společnost Esprit, která se rozhodla odejít ze Švýcarska a v minulém týdnu podala návrh na insolvenci. Pokračovat v maloobchodní činnosti na tomto trhu již pro ni není finančně únosné a vedení firmy poukazuje hlavně na zpomalený vývoj ekonomiky, ale i na prudký nárůst nákladů na energie i logistiku.

Přečtěte si také

Víte, které potraviny byste neměli ohřívat v mikrovlnce? Pozor na vejce i hořlavé chilli

Inflace znatelně ovlivnila tržby

Úpadek oblíbeného módního řetězce se týká pouze maloobchodních aktivit na švýcarském trhu. Ostatních států se podobné opatření v současné době nedotýká. V ohrožení nejsou ani franšízové obchody nebo velkoobchody. Vedení společnosti Esprit ale zároveň doplňuje, že aktuálně je velkým cílem komplexní podniková reorganizace, která by měla stanovit další směr.

Data ukazují, že v první polovině roku 2023 klesly tržby společnosti Esprit meziročně o 17 procent, a to zejména kvůli nepříliš valné spotřebitelské poptávce. Řada zákazníků totiž citelně omezovala svůj zájem o nové produkty napříč trhem kvůli vysoké inflaci, která negativně dopadla na jejich reálné mzdy. S vysokým tempem zdražování se v posledních měsících potýkali zákazníci napříč celou Evropskou unií, v případě České republiky se v některých měsících blížila i ke dvacetiprocentní hranici.

Náhled na obchod Esprit z venku Sorbis / Shutterstock.com

Zlepšení nepřišlo ani v druhé polovině loňského roku

Pro druhou polovinu roku 2023 sice skupina původně predikovala mírné zlepšení, které ale nepřišlo. Tržby i nadále zůstaly za očekáváním. I proto chce oblíbená módní značka do budoucna usilovat hlavně o značné nastartování prodejů na e-shopech, kde jsou náklady v porovnání s běžnými kamennými provozovnami o mnoho nižší.

Král levné módy Pepco neuspěl na rakouském trhu

Nedaří se ale ani dalším oblíbeným obchodům. Na rakouském trhu před pár týdny vstoupil do insolvence oblíbený řetězec Pepco. Firma v blízké době uzavře všech svých více než 70 obchodů a propustí několik stovek zaměstnanců. Vedení společnosti Pepco uvedlo, že ukončení fungování se týká pouze rakouského trhu. České republiky, Rumunska, Polska nebo dalších států se tedy nedotkne.

Zdroj: Retail Detail, derstandard