Sezóna ředkviček je tady! Vyzkoušejte netradiční recepty a doplňte vitamíny

Svazek ředkviček v cedníku Mironov Vladimir / Shutterstock.com

Pokud patříte mezi milovníky šťavnatých a křupavých ředkviček, pak pro vás máme dobrou zprávu. Jejich sezóna pomalu začíná a je nejvyšší čas pozvat je po zimě zase do naší kuchyně. Právě ty jarní jsou totiž nejchutnější a nejzdravější. Jsou výborné ve studených i teplých jídlech a dají se upravovat na spoustu netradičních, přesto jednoduchých způsobů. Přečtěte si, proč by si ředkvičky měly vysloužit stálé místo na vašem talíři, a inspirujte se našimi zajímavými tipy na jejich přípravu.

Přečtěte si také

Přemíra barev i laciné dekorace: Bytová designérka varuje před 10 designovými omyly, které promění domov v levný kýč

Proč jíst ředkvičky?

V první řadě jsou ředkvičky skvělé pro jarní detox organismu. Obsahují plno vody a vlákniny, která podporuje vylučování a pročišťuje trávicí soustavu.

Významné jsou také díky hořčičným olejům – ty mají antibakteriální a antimykotické účinky, které vám pomohou zbavit se bakterií a plísní v celém těle. Od dutiny ústní přes žaludek až po střeva.

Jsou skvělé také při nachlazení. Posilují imunitu, podporují vykašlávání a pročišťují nosohltan. Ředkvičky překypují vitamíny C, A, K i vitamíny skupiny B, zejména kyselinou listovou. Jsou proto vhodné pro těhotné a kojící ženy, stejně tak pro povzbuzení nervové soustavy i fyzické kondice. Z minerálů v nich najdete především železo, fosfor, zinek a selen, který chrání tělo před volnými radikály.

Při pravidelné konzumaci mohou působit jako prevence nádorových onemocnění i Alzheimerovy choroby.

Ředkvičky v dlaních Jukov studio / Shutterstock.com

Jaké ředkvičky kupovat a jak je skladovat?

Tato zelenina se s příchodem jara začíná čím dál častěji objevovat v letákových akcích řetězců. Aktuálně svazek ve slevě stojí kolem 10,90 Kč, což je oproti běžné ceně někdy až o polovinu méně.

Při nákupu vybírejte takové plody, které jsou krásně pevné a neporušené. Měkčí, scvrklé ředkvičky vás nepotěší ani svou křupavostí, ani svěží chutí. Doma je uchovávejte v ledničce v přihrádce na zeleninu, kde vydrží i několik dní. Čerstvost jim prodloužíte skladováním v otevřeném plastovém sáčku (zamezí ztrátě vlhkosti). Pokud začnou osychat, oživte je pár kapkami vody, které jim navrátí šťavnatost.

Jak zpracovat ředkvičky v kuchyni?

Díky svému tvaru a pevnosti jsou ředkvičky oblíbenou oblohou i surovinou studené kuchyně. Klasicky se přidávají do salátů, polévek či pomazánek. Věděli jste ale, že se dají upravovat i na mnoho dalších způsobů?

Výborné jsou jako nakládaná zelenina, nebo dokonce tepelně upravovaná. Přidat je můžete k pečenému masu, zeleninovým směsím na pánvi, k vajíčkům (vyzkoušejte je i v kombinaci se slaninou) nebo je zkuste smažit. Pokud si pěstujete ředkvičky doma, jedlé jsou i jejich květy a listy.

  • Tip: Pokud vás na ředkvičkách odrazuje pálivější chuť, lze se jí zbavit oloupáním (nejvíce štiplavých látek, které se uvolňují jako reakce plodu na povrchové porušení, se nachází právě pod slupkou) nebo tepelnou úpravou. Například pečením ztratí všechnu svou štiplavost, naopak více vynikne jejich sladkost.

Inspirovat se můžete i našimi třemi recepty na méně tradiční pokrmy, ve kterých šťavnaté ředkvičky krásně vyniknou. Skvěle totiž chutnají naslano i nasladko.

Zapečené ředkvičky na pánvi zi3000 / Shutterstock.com

Zapečené ředkvičky s medem a skořicí – recept

Budete potřebovat:

  • 250 g rozpůlených ředkviček (větší nakrájené na čtvrtky)
  • 2–3 lžíce medu
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 50 g cukru krupice
  • skořici
  • na ozdobu drcené ořechy a zakysanou smetanu

Postup:

  1. Nakrájené ředkvičky dejte do menší zapékací misky nebo formy na muffiny.
  2. Rovnoměrně je přelijte rozpuštěným máslem, pokapejte medem, zasypte skořicí a cukrem.
  3. Dejte na cca 30 minut do trouby předehřáté na 170 °C. Podávejte teplé či studené s drcenými ořechy a kopečkem zakysané smetany.
Ředkvičková pomazánka s tvarohem a kozím sýrem
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Ředkvičková pomazánka s tvarohem a kozím sýrem

Ředkvičky jsou plné vitamínu C a nejlépe chutnají jen tak na krajíci s máslem. Pokud však chcete překvapit něčím výjimečným, připravte si podle našeho videoreceptu lahodnou ředkvičkovou pomazánku s tvarohem a kozím sýrem.

Ředkvičková pomazánka s tvarohem a kozím sýrem
Vajíčková pomazánka s ředkvičkami
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Vajíčková pomazánka s ředkvičkami

Vajíčková pomazánka s ředkvičkami je ideálním způsobem, jak zpracovat vykoledovaná velikonoční vajíčka, i skvělou jarní večeří nebo pohoštěním.

Vajíčková pomazánka s ředkvičkami

Restované ředkvičky na asijský způsob – recept

Na 1 svazek ředkviček budete potřebovat:

  • 2 výhonky jarní cibulky
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžičku sezamu
  • koření na čínu, špetku chilli a nesolené pražené arašídy.

Postup:

  1. Ředkvičky nakrájejte na čtvrtky, jarní cibulku nasekejte nahrubo.
  2. Poté je společně krátce orestujte v rozehřáté pánvi s olejem.
  3. Přidejte plátky česneku, sójovou omáčku, koření, arašídy a sezam.
  4. Chvíli nechte dusit, dokud nebudou ředkvičky tak akorát měkké.

Podávejte s rýží nebo rýžovými nudlemi. Hodí se jako příloha k masu nebo tofu obdobně připravenému na asijský způsob.

Falešný tatarák z cukety na talíři s bagetou Elena Gordeichik / Shutterstock.com

Falešný tatarák z ředkviček a cukety – recept

Budete potřebovat:

  • 200 g ředkviček
  • 100 g cukety
  • šťávu z 1 citronu
  • kapary
  • olivový olej
  • sůl, pepř a bylinky na ozdobu.

Postup:

  1. Cuketu oloupejte a nakrájejte na malé kostičky, které poduste akorát doměkka „na skus“. Poté nechte vychladnout.
  2. Mezitím si nakrájejte na malé kousky i ředkvičky a následně je smíchejte s vychladlou cuketou, osolte, opepřete, zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem, přidejte kapary a bylinky.
  3. Nechte vychladit v lednici a podávejte s opečenou bagetkou.

Zdroj: NZIP, Vím, co jím, Prkýnko, Apetit online, Mayo clinic health system