Proč pípáte v obchodě, když jste nic neukradli? Známe příčinu a poradíme vám, jak se v takové situaci nejlépe zachovat

Zařízení odhalující krádež v obchodě s oblečením ERIK Miheyeu / Shutterstock.com

Trapná situace, která se může stát každému z nás. Vycházíte z obchodu s nově koupeným zbožím, ze kterého máte radost, a najednou se rozezní alarm u bezpečnostní brány. Celý obchod se na vás otočí a vy se cítíte provinile, i když jste nic neukradli. Proč se toto čas od času děje a jak se tomu při dalším nákupu vyvarovat?

Přečtěte si také

Marshmallows dříve léčily kašel i žaludek. Co mají společného s ibiškem a z čeho se dnes vyrábí?

Obchodníci se snaží chránit své zboží co nejlépe

Ztráty z krádeží zboží trápí snad všechny obchodníky. Dříve spoléhali na kamery, které ale bohužel nefungují vždy spolehlivě. Zloděje obchodníci na záznamu často přehlédnou, nebo na ně přijdou příliš pozdě.

Proto se obchodníci snaží zabezpečení svých prodejen stále vylepšovat a na zboží aplikují různé ochranné prvky. Ty spustí alarm, jakmile se dotyčná osoba přiblíží s takto zajištěným zbožím k bezpečnostní bráně.

Zařízení, které má chránit před krádežemi v obchodě BY-_-BY / Shutterstock.com

Bezpečnostní čipy

Bezpečnostní čipy se běžně používají na oblečení i elektronice. Čím dál častěji je ale můžeme vidět i v supermarketech na potravinách a alkoholu, přičemž je po zaplacení prodavač u pokladny odstraní. Tyto čipy vysílají signál, který zachytí přijímač při odchodu z obchodu a spustí alarm.

Odstraňovat zapomenutý čip z oblečení?

Čipy jsou poměrně velké a na jejich odstranění se většinou nezapomene. I tak se ale může někdy stát, že vám na oblečení čip zůstane. V takovém případě je vhodné nechat jeho odstranění na personálu obchodu, abyste předešli poškození zboží. Opravdu se nevyplatí čip odstraňovat silou, mohli byste si zakoupené oblečení roztrhnout.

Samolepky s čárovým kódem

Možná jste si na zboží v obchodě všimli samolepky s čárovým kódem, která se od běžných etiket liší pevnějším materiálem. Jedná se o RFID štítek, moderní nástroj pro ochranu zboží proti krádeži. Počátek této ochrany je spojen se druhou světovou válkou, kdy měl tento systém pomáhat rozlišovat nepřátelská letadla.

Tento štítek má silné lepidlo a přilne k široké škále materiálů, od lahviček parfémů až po oblečení. Nese v sobě informace, které jsou následně přečteny snímačem. Důležitou součástí procesu je deaktivace štítku u pokladny. Prodavač by měl štítek odmagnetizovat, čímž se jeho signál deaktivuje a vy tak bez problémů projdete bránou.

RFID technologie nabízí oproti klasickým čipům hned několik výhod

  • Odolnost: Štítky jsou odolné proti poškození a vlivům prostředí.
  • Nenápadnost: Štítky se snadno integrují do designu produktu a nejsou na první pohled patrné.
  • Přesnost: RFID umožňuje přesnou identifikaci produktů i z větší vzdálenosti a v náročných podmínkách.

Díky těmto vlastnostem se RFID stává stále důležitějším nástrojem pro ochranu zboží v moderních obchodech.

RFID štítek proti krádežím Audreycmk / Shutterstock.com

Proč pípáme i v jiných obchodech, kde jsme nic nekoupili?

Někdy se stane, že aktivujeme alarm i v obchodě, kde jsme nic nekoupili. Nejčastější příčinou je zapomenutý RFID štítek. Tyto samolepicí štítky jsou malé a nenápadné, takže je snadné je přehlédnout. Mohou být umístěny na spodní části parfému, za límcem bundy nebo ve vnitřní kapse batohu. Proto je důležité po koupi zboží zkontrolovat a nalezené štítky s čárovým kódem odstranit. V opačném případě mohou v některých obchodech spustit alarm.

Kromě zapomenutých čipů ale alarm může aktivovat i vaše elektronika. Mnoho lidí se setkalo s aktivací alarmu po průchodu se smotaným kabelem, chytrými hodinkami nebo jinými předměty, které mohou vysílat frekvenci v určitém kmitočtu. Další příčinou bývají technické problémy na bezpečnostních bránách, které mohou vlivem nesprávné údržby spouštět falešné poplachy.

Co dělat, když se v obchodě rozezní alarm?

Zachovejte klid a nepokoušejte se z obchodu utéct. I když jste nic neukradli, zběsilý útěk by jen vzbudil podezření. Pokud vás osloví ochranka, zdvořile ji informujte, že se jedná o omyl. Pokud vás požádají o prohlídku, plně s nimi spolupracujte, i když to pro vás může být nepříjemné. Ostraha pouze plní svou povinnost.

V případě opakovaného spouštění alarmu si důkladně prohlédněte své věci a pokuste se najít příčinu. Může se jednat o zapomenutý RFID štítek, čip v elektronice, ale také o vadnou bezpečnostní bránu.

Zdroj: iRozhlas, Zboží & Prodej, Svět etiket, Esp