Luxusní sýrová roláda: S tímhle retro občerstvením nikdy nešlápnete vedle

Na plátky nakrájená sýrová roláda, servírovaná na bílém talíři Nadezhda.Photo / Shutterstock.com

Sýrová roláda je vděčným občerstvením pro jakoukoliv návštěvu. Tato retro slaná roláda je rychlá a můžete ji naplnit čímkoliv. I tím, co vám zbylo v lednici. Náplní do rolád je celá řada. Bude záležet jen na vaší chuti. My vybrali klasiku v podobě vajíčkové náplně z pomazánkového másla a majonézy. Takhle nám to chutná. Pojďte ji taky vyzkoušet! Hotovou roládu můžete servírovat k večeři nebo ji předložit jako pohoštění návštěvě.

Přečtěte si také

Pravé přírodní hedvábí poznáte jednoduchým trikem se zapalovačem

Komu vděčíme za sýr?

Výroba sýrů má tisíciletou tradici. Pravděpodobně začala ve starověku na středním Východě. Jak už to tak bývá, objev sýru byl náhoda. Tamější kočovníci si s sebou běžně brali na cesty mléko, které měli ve vacích ze zvířecích žaludků. Podle legendy se takto přepravované mléko zahřívalo, natřásalo, až z něj vznikla syrovátka a také sýřenina – základ pro sýr.

Už staří Římané...

Sýřenina byla pro naše předky důležitým zdrojem bílkovin. Ve starém Egyptě sýřeninu ukládali nejčastěji do hliněných nádob nebo plátěných pytlů. Výrobu sýra pak zdokonalili Římané, kteří uměli dokonce ovlivňovat fáze zrání sýrů. Využívali k tomu teplotu, vlhkost, kouř z krbu, průvan i různé druhy bylinek. Používali také sůl, s jejíž pomocí dokázali sýr konzervovat. Během římské expanze se pak jejich sýry rozšířily po celé Evropě.

Kuřecí roláda se špenátem a slaninou
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Kuřecí roláda se špenátem a slaninou

Kuřecí roláda se špenátem a slaninou se perfektně hodí jako sváteční oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Příprava je navíc snadnější, než by se na první pohled mohlo zdát. Podávejte ideálně s bramborovou kaší.

Kuřecí roláda se špenátem a slaninou
Sýrový chlebíček
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Sýrový chlebíček

Obložený sýrový chlebíček patří k typicky českým specialitám. První chlebíček z veky, s hutným lahůdkovým salátem a bez horního plátku pečiva připravil pražský lahůdkář Jan Paukert na počátku 30. let 20. století jako větší variantu klasických jednohubek. Připravte si sýrový chlebíček podle našeho receptu, zaručeně si na něm pochutnáte vy i vaše případná návštěva.

Sýrový chlebíček

Recept na báječnou sýrovou roládu

Teď když jsme si pověděli pár slov o sýru, je nejvyšší čas pustit se do přípravy výtečné sýrové rolády. Můžete s ní pohostit návštěvu, přinést ji jako prezent na večírek nebo si ji dát s pečivem a salátem k večeři či na svačinu. A že to není žádná gastronomická novinka, ale spíše retro jídlo? Vůbec nevadí! Aspoň víte, že kvality receptu prověřil čas. Příprava není náročná, tak pojďme na věc!

Ingredience, bez nichž se neobejdete

  • plátkový sýr (12–19 plátků podle velikosti plechu)
  • 200 g šunky
  • 1 červená paprika
  • 150 g pomazánkového másla
  • 3 vejce natvrdo
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 lžíce hořčice
  • pažitka

Jak postupovat?

  1. Nejdřív si připravte náplň do rolády. Nasekejte pažitku a nastrouhejte vejce najemno. Smíchejte je s pomazánkovým máslem a přidejte hořčici, majonézu a pažitku. Pořádně promíchejte.
  2. Na plech dejte pečicí papír a naskládejte na něj plátky sýra – plátky by se měly 1 cm překrývat. Plech dejte do trouby, vyhřáté na 150 °C. Nechte plátky sýra chvíli spojit.
  3. Jakmile je sýr nahřátý a plátky spojené, vyndejte plech z trouby a papír se sýrem dejte na pracovní plochu. Pokud se vám plátky zdají málo spojené, můžete plát sýra převálet válečkem.
  4. Opatrně sundejte plát sýra z pečicího papíru. Naskládejte na něj plátky šunky, namažte náplní a ke kraji rolády položte proužky papriky. Roládu smotejte, zabalte do pečicího papíru a dejte ztuhnout do lednice do druhého dne.

Přejeme vám dobrou chuť!

Zdroj: Recepty, Trh se sýry a perspektivy dalšího vývoje