Od dubna zvyšují řetězce v Česku svým zaměstnancům mzdy. Kde si vydělá pokladní nejvíce?

Zákaznice a prodavačka ViDI Studio / Shutterstock.com

V období narůstající konkurence na trhu práce a zvyšujících se nároků zaměstnanců, se obchodní řetězce v České republice rozhodly přistoupit k významným krokům, aby si udržely své zaměstnance a přilákaly nové. BILLA, PENNY a Albert v posledních měsících postavily svou strategii na zvyšování mezd a rozšiřování benefitů, což má zásadní vliv na situaci v maloobchodním sektoru.

Přečtěte si také

Recept na pečený hermelín z TikToku, který poblázní vaše chuťové pohárky

BILLA se soustředí na rozvoj týmu

Společnost BILLA nepřestává investovat do svých týmů a jejich rozvoje. Proto s platností od 1. dubna rozhodla o průměrném zvýšení základních mezd svých zaměstnanců o 4 %. Takto se základní nástupní mzda pro pozice pokladních a obchodních asistentek posune na 27 000 korun.

Současně s tímto krokem BILLA zvyšuje od 1. dubna i stravenkový paušál pro své zaměstnance, a to z 55 na 70 korun. Celkově tak společnost do svých pracovníků investuje dalších 100 milionů korun.

BILLA kromě zvyšování mezd poskytuje svým zaměstnancům od roku 2021 příspěvek až do výše 12 000 korun ročně prostřednictvím „Benefitní cafeterie“. Zaměstnanci mají nárok na 5 týdnů dovolené, příspěvky na penzijní připojištění, odměny za pracovní výročí a za doporučení nových kolegů. BILLA jim také přispívá na MultiSport kartu, nabízí zvýhodněné tarify na volání a slevy u smluvních partnerů na výrobky nejen z elektra.

PENNY mzdy zvýšilo už v březnu

PENNY motivuje své zaměstnance výrazným navýšením mezd a posílením systému benefitů. Od března došlo ke zvýšení mezd pro téměř sedm tisíc zaměstnanců, s nástupní mzdou pro pokladní od 29 300 Kč. Zvyšuje se také příspěvek na penzijní spoření a investuje se do vzdělávání.

„Zvyšování mezd představuje jeden z důležitých faktorů pro budování dlouhodobé spokojenosti našich zaměstnanců, chceme jim touto cestou poděkovat a vyjádřit, že nám na nich velmi záleží. Tento náš přístup má pozitivní ohlas. Výrazně se zvyšuje počet kolegyň a kolegů, kteří u nás pracují dlouhou řadu let. Více než dekádu je u nás zaměstnáno 1 500 lidí, tedy zhruba každý pátý, a máme i tři stovky kolegyň a kolegů s více než dvacetiletou historií u PENNY,“ řekl Radek Hovorka, jednatel PENNY Česká republika

Navíc se firma snaží zjednodušit přijímací procesy a zlepšit podmínky na pracovišti, což zahrnuje i rekonstrukce denních místností, šaten a sprch pro pracovníky logistiky.

Prodavačka markuje mléko hedgehog94 / Shutterstock.com

Albert jde do boje o zaměstnance s 10% navýšením mezd

Společnost Albert oznámila svým dvaceti tisícům pracovníkům v prodejnách, že od 1. dubna 2024 dojde k navýšení jejich mezd. Tento krok znamená, že společnost vynaloží téměř 700 milionů korun na zvýšení mezd a další finanční odměny, jako jsou bonusy pro prodavače, pekaře, skladníky, zelináře i vedoucí týmy. Mzdy provozních zaměstnanců se tak v průměru zvýší o 10 %, přičemž minimální garantované zvýšení dosáhne 8,5 %.

Kalle Becker, senior viceprezident pro operativu a logistiku v Albert Česká republika, vyjádřil své potěšení nad tímto krokem: „Začátek roku přináší našim pracovníkům v prodejnách pozitivní zprávu. Desetiprocentní navýšení mezd potvrzuje naše silné závazky vůči zaměstnancům a zdůrazňuje, že Albert je skutečně odpovědným zaměstnavatelem. Zaměstnanci si nadále užívají široké spektrum benefitů, včetně příspěvků na dopravu, stravování a penzijní pojištění.“

Ani Lidl nezahálí

Začátkem ledna zvýšil mzdy pracovníkům v obchodech a skladech také řetězec Lidl. Od 1. března 2024 se toto zvýšení mělo dostat i k zaměstnancům, kteří pracují v kancelářích. Lidl tímto ukazuje, že si váží práce a přístupu svých zaměstnanců, a na odměny a vyšší mzdy vyhradil 600 milionů korun. Generální ředitel Lidl, Adam Miszczyszyn, říká, že i přes těžkou ekonomickou situaci si Lidl udržuje dobrou reputaci jako zaměstnavatel s vysokými mzdami a mnoha výhodami pro své pracovníky.

Aktuálně láká Lidl na nově otevřené pozice pokladních se smlouvu na dobu neurčitou s předem definovanými nárůsty mzdy (nástupní mzda 34 000 Kč, po 1. roce 35 100 Kč, po 2. roce 36 200 Kč a po 3 letech 37 300 Kč), k tomu náleží motivační bonus až 12 000 Kč/rok (dle výše úvazku) a postupný nárůst dovolené z 25 dní na 30 dní za rok během pěti let.

Lidl také nabízí různé benefity, jako jsou podporu pro rodiče, sportovní karty, příspěvky na penzijní spoření, stravenky a dárkové balíčky. Nově přidává i bezplatné poradenství v oblasti psychologie, práva a financí.

Zdroje: BILLA, PENNY, Albert, Lidl