Hospodští mají strach z odlivu hostů, další vlnu uzavírání ale neplánují

Skupina přátel pije pivo Drazen Zigic / Shutterstock.com

V Česku nehrozí další vlna uzavírání hospod, a to i přes zavedení vyššího DPH na pivo od začátku roku 2024. Uzavřít svůj podnik plánují v letošním roce pouze dvě procenta provozovatelů. Vyplývá to z nedávného průzkumu Plzeňského Prazdroje, kterého se zúčastnilo téměř 3 400 tuzemských hospod. Téměř třetina hospodských se ale bojí odlivu zákazníků.

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Čepované pivo vyjde dráž

Návštěvníci hospod si toho v posledních měsících nemohli nevšimnout. Čepované pivo v Česku zdražilo v souvislosti se zavedením vyššího DPH.

Podle dat Dotykačky, která zveřejnil Plzeňský Prazdroj, ke zdražení dosud přistoupilo 62 procent podniků, ostatní provozovatelé nechali ceny na stejné úrovni jako v loňském prosinci. Průměrně došlo k nárůstu ceny čepovaného piva napříč celým trhem o 2,8 koruny na půllitr.

Plánované zvednutí DPH na čepované pivo rozvířilo debatu už v loňském roce. Zatím to ovšem vypadá, že se milovníci piva svého zlatavého moku jen tak nevzdají.

„Strach majitelů a provozovatelů hospod, že lidé přestanou chodit na jídlo a pivo, je citelný. Ale začátek letošního roku černé scénáře rozptýlil. Na prodejích piva během prvních měsíců roku vidíme, že setkávání se s přáteli v hospodách je pro Čechy důležité a že nenechají ‚své' podniky padnout. Věřím, že tento pozitivní sentiment bude pokračovat i v dalších měsících a naplno se rozvine se začátkem zahrádkové sezóny,“ řekl obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Roman Trzaskalik.

Výčepní čepuje pivo Parilov / Shutterstock.com

Hospodští se bojí odlivu zákazníků

Největším strašákem je pro hospodské právě odliv hostů. V průzkumu pro Plzeňský Prazdroj, kterého se zúčastnilo téměř 3 400 tuzemských hospod, to uvedlo 30 procent respondentů. Hned v závěsu je obava z toho, že lidé budou méně utrácet (24 procent dotázaných).

Mezi další problémy řadí nedostatek personálu a 18 procent z nich si myslí, že pohostinství pro zaměstnance už není tak atraktivní. Téměř desetina provozních je rozhodnuta, že začnou pomáhat u výčepu nebo s obsluhou. V rámci optimalizace chce také 6 procent provozovatelů omezit otevírací hodiny a 5,5 procent snížit počet otevíracích dní.

Tvarůžková pomazánka s pivem
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Tvarůžková pomazánka s pivem

Pomazánka z tvarůžků a piva zaujme svou nevšední chutí nejednoho milovníka voňavých sýrů. Její příprava je rychlá, jednoduchá a výsledek naprosto fantastický. Tak ji pojďte s námi vyzkoušet.

Tvarůžková pomazánka s pivem

Jak se snaží zákazníky udržet?

České hospody se ještě nedávno těžce vzpamatovávaly z odlivu zákazníků během covidu a rostoucích cen. Řada provozních musela svůj podnik zavřít, ale ostatní se hodlají o zákazníky poprat.

„Mnohem častěji než na jakákoli omezování podnikání sázejí na vylepšení a rozvoj svých služeb, což jim pomůže zachovat přízeň zákazníků a přivede nové. Novinky letos plánuje zavést téměř 21 procent hospod a restaurací,“ dodal Roman Trzaskalik. Změny se budou týkat například nabídky jídel a nápojů, vylepšení interiéru či zahrádek.

Zdroje: prazdroj.cz, seznamzpravy.cz