Hygienici našli v polských obchodech kontaminované jahody, které mohou způsobit nákazu žloutenkou

Regály s ovocem v supermarketu Tupungato / Shutterstock.com

Minulý týden hygienici v Polsku objevili kontaminované jahody, které nesplňují základní zdravotní podmínky pro prodej. Podle všeho se do prodeje dostali v řetězci Biedronka a Redenberg. Ten, kdo je má doma, by se měl mít na pozoru. Po jejich konzumaci totiž hrozí vážné zdravotní problémy.

Přečtěte si také

Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Levné jahody z Polska

Minulý týden polský hygienický úřad Sanepid informoval o tom, že v prodejní síti supermarketů Biedronka a Redenberg byly nalezeny jahody, které by mohly pro člověka znamenat velké zdravotní riziko. Konzumace těchto jahod může vést k infekci žloutenkou, protože u určité části těchto produktů byla objevena přítomnost viru způsobujícího toto onemocnění.

Jahody mohou být zdraví nebezpečné

„Tyto produkty bylo možné v Polsku koupit ve dnech od 11. do 12. března. V případě, že se u konzumentů tohoto ovoce projeví žaludeční nevolnost, je nevyhnutelné, aby okamžitě vyhledali lékařskou pomoc,“ informoval server dlahandlu.pl v odvolání na zprávu Sanepidu.

Podle všeho toto ovoce pochází z Maroka a na svém půlkilovém balení má označení Truskawki świeże 500 g (Čerstvé jahody 500 g). Vzhledem k tomu, že do Polska pravidelně jezdí na nákupy i několik desítek Čechů týdně, je velká pravděpodobnost, že by je někdo mohl mít doma, třeba ještě v mrazáku do zásoby.

Pozor na to, co v Polsku kupujete

Stejně tak hrozí riziko, že některý z českých maloobchodníků mohl tyto zdraví škodlivé jahody zakoupit a nyní je může prodávat i ve svém obchodě. Jak uvedli polští inspektoři, nejedná se o jediné škodlivé zboží, které se v Polsku objevilo. V posledních dnech proto stáhli z prodejních pultů i další výrobky.

13. března hygienici v obchodní síti POLOmarket objevily zeleninový salát, který obsahuje salmonelózu. Konkrétně se škodlivé zboží objevilo ve 20 % dodávek. Tento zeleninový salát byl prodáván o velikosti 250 gramové balení.

Jahody v papírových přepravkách Damian Lugowski / Shutterstock.com

Hygienici upozorňují na to, že pokud máte doma zboží, které bylo staženo z prodeje a bylo označeno jako zdraví škodlivé, měli byste ho okamžitě vyhodit nebo vrátit do nejbližší prodejny, kde jste ho zakoupili. Je velmi pravděpodobné, že toto zboží prodávají i menší prodejci v blízkosti polských hranic.

Pokud ale došlo k tomu, že jste zboží zkonzumovali a máte podezření na možné zdravotní komplikace, ihned vyhledejte lékařskou pomoc.

Zdroje: dlahandlu.pl, pomorska.pl, wiadomosci.pl