Vši opět berou školy a školky útokem, přípravky na léčbu dochází. Zbavit se jich můžete i sami vodkou nebo slivovicí

Žena aplikuje prostředek proti vším do vlasů holčičky Petrovicheva Mariia / Shutterstock.com

Školy a školky se v posledních měsících potýkají s abnormálním výskytem vší u dětí a dospívajících. Největší problém zažívají děti v mateřských školkách a na prvním stupni základní školy. Problémem však je, že dochází řada speciálních přípravků, které umí vši vyhubit. Ty si však můžete vyrobit i doma.

Přečtěte si také

Test odhalil, že více než polovina kloubních výživ klame spotřebitele

Vši se rozmnožily ve velkém!

Rodiče školáků nyní zažívají perné období. Na většině základních a mateřských škol se totiž v poslední době rozšířily vši, které se velmi rychle přenáší. Problém však nastává v komplexní léčbě, protože přípravky na vši, mezi které patří oleje, šampony a jiné specializované prostředky, totiž dochází a na trhu je jich nedostatek.

Je nutné dlouhé vlasy ostříhat?

Všechny rodiče zřejmě v první řadě napadne svého potomka ostříhat. To už ale podle slov odborníků není třeba a k této variantě se přistupuje až v krajní nouzi. Dělalo se to především v dřívějších dobách, protože na trhu nebyl dostatek výrobků, které by vši účinně vyhubily.

Co radí lékárník?

„Rodiče ihned nemusí dětem stříhat vlasy. V první řadě je třeba zlikvidovat hnidy, což jsou vajíčka, a samotné vši, což jsou ti broučci, kteří lezou, vyčesávat. To je první krok k tomu, aby se dítě vší zbavilo. Do dlouhých vlasů je vhodné použít i tekuté produkty proti parazitům,“ prozradil pro Kupi lékárník Pavel Bufek.

Vyčesávání vší speciálním hřebenem New Africa / Shutterstock.com

Jak doma vyrobit přípravek proti vším?

Pokud v lékárně žádný přípravek neseženete nebo nemáte rádi průmyslově vyrobené a chemicky ošetřené produkty, můžete zkusit i domácí přípravek, který účinně bojuje proti vším a zabraňuje jejich dalšímu rozšíření.

Co potřebujete?

  • 100 ml oleje
  • 100 ml vodky nebo slivovice s minimálním obsahem alkoholu 42 %

Tuto směs pečlivě vtírejte do vlasové pokožky a do celé délky vlasů, aby byly vlasy kompletně pokryté.

Jak dlouho nechat působit?

Poté nechte působit přibližně jednu hodinu. Po uplynutí této doby vlasy důkladně omyjte běžným šamponem a použijte v případě potřeby i kondicionér. Nakonec z vlasů vyčesávejte všechny mrtvé parazity a jejich zárodky.

Kdo zoufalým rodičům pomůže?

Rodiče si však někdy nejsou jistí, a proto velmi často chodí do lékárny, aby se poradili, co přesně mají dělat. Lékárníci jsou na tyto situace připravení.

„I když mají nastudovaný postup, chtějí se poradit s odborníkem, aby se cítili jistější. Obzvlášť pokud jde o děti. Proto také velmi často radím zažitý recept, jakým je vybírání jednotlivých vší a hnid pomocí hřebene,” říká farmaceutka Pavla Horáková pro Čas jen pro mě.

Zdroje: WebMD, Healthline, National Librety of Medicine, Čas jen pro mě