Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

6 jarních závitků, naskládaných na sobě, položené na černé desce Lesya Dolyuk / Shutterstock.com

Oblíbené jarní závitky z asijských restaurací jsou populární na celém světě. Jde o jednoduché jídlo, které tvoří masová směs, zabalená v rýžovém papíru. Existují nejrůznější variace na masové náplně, které si každý stát upravil podle sebe. My jsme vybrali „českou“ verzi jarních závitků, ve které se míchají asijské ingredience s těmi českými. Ale chuť je fantastická. Tak pojďme na ně!

Přečtěte si také

Oblíbený retro zákusek, který si nezadá s makronkami: Udělejte si vynikající laskonky, zvládne je každý!

Odkud pochází jarní závitky?

Jarní závitky jsou oblíbeným jídlem asijské kuchyně. Pocházejí pravděpodobně z Číny, kde se objevily už ve 3. století. Jejich původní podoba i chuť byla jiná než dnes. Připomínaly palačinku a byly sezonním jídlem, které lidé připravovali na jaře. Z Číny se závitky rozšířily do dalších asijských států. Původní čínské závitky byly plněné směsí zelí a jarní zeleniny. Číňané je považovali za symbol bohatství a prosperity. Na to odkazovala i zlatavá barva závitků po usmažení – v očích Číňanů představovaly rolky zlaté cihly.

Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem

Thajské rýžové nudle Pad Thai patří mezi nejoblíbenější jídla asijské kuchyně. Rýžové nudle s kuřecími kousky a spoustou zeleniny společně s nasekanými arašídy a chilli papričkami chutnají totiž naprosto skvěle. Příprava se může zdát trochu náročnější, s naším receptem to však zvládnete hravě.

Thajské rýžové nudle Pad Thai s kuřecím masem
Thajská polévka Tom Yum
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Střední

Thajská polévka Tom Yum

Thajská polévka Tom Yum patří mezi pikantnější kyselé polévky. Jde o kombinaci vývaru s krevetami, houbami a řadou nejrůznějších bylinek. Jestliže rádi zkoušíte nové, nevšední chutě, bude tato polévka pro vás to pravé.

Thajská polévka Tom Yum

Populární jídlo na celém světě

Z jarních závitků se postupem času stalo populární jídlo, které najdete v asijských restauracích po celém světe. Zajímavé je, že v každé zemi mají závitky trochu jiné složení. Každý stát si přizpůsobil náplň závitků tak, aby dobře zapadly do místní národní kuchyně.

Rýžové papíry, naskládané na sobě, položené na dřevěném prkénku mnimage / Shutterstock.com

Recept na smažené jarní závitky

Už víme, odkud jarní závitky pocházejí a že variace známého pokrmu nejsou na škodu. Sliny se nám pomalu sbíhají a je nejvyšší čas pustit se do přípravy. Jak na to? Každý správný recept začíná výčtem potřebných surovin.

Ingredience na 10 porcí

  • 100 g mletého vepřového masa
  • 100 g krevet (syrové, nadrobno nakrájené)
  • 10 g hub shiitake (sušené houby, namočené v horké vodě a nakrájené na kousky)
  • 10 g houby Jidášovo ucho (sušené, namočené ve vodě a nakrájené na malé kousy)
  • 50 g strouhané kedlubny
  • 50 g nastrouhané mrkve
  • 25 g skleněných nudlí (namočené ve vodě na cca 10 minut)
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 1 lžička rybí omáčky
  • 200 g naklíčených mungo fazolí
  • 10 ks rýžového papíru
  • sůl a pepř
  • pivo k namáčení rýžového papíru

Jak postupovat?

  1. Smíchejte v míse mleté vepřové maso a krevety. Ochuťte solí, pepřem a rybí omáčkou. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, utřený česnek, nastrouhanou zeleninu, houby a skleněné nudle. Promíchejte a nechte směs 10 minut odležet.
  2. Rýžový papír změkčete navlhčeným hadříkem, namočeným v pivu. Lžící naberte masovou náplň, položte ji na okraj papíru a zamotejte – okraje přeložte dovnitř a pevně zarolujte.
  3. Na pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje a osmažte na něm dozlatova jarní závitky. Podávejte samostatně nebo s nudlemi.

Zdroj: Kupi