Umělecké dílo na plechu: Rozkvetlá italská focaccia je pastva pro oči i chuťové pohárky

Italská focaccia, zdobená květinami ze zeleniny Zagorulko Inka / Shutterstock.com

Znáte focacciu? Jedná se o tradiční italské pečivo, které můžete ozdobit zeleninou a bylinkami podle své chuti a fantazie. I když má hodně společného s pizzou, přece jen se více podobá chlebu. Focaccia má v Itálii různá pojmenování, příchutě i variace, záleží vždy na konkrétním regionu. Na jejím zdobení se můžete doslova vyřádit. Pojďte si s námi upéct rozkvetlou focacciu se zeleninovými květinami!

Přečtěte si také

Oběd do 50 minut! Výborné lasagne se špenátem, mozzarellou a bešamelem

Co je focaccia?

Napůl chléb, napůl pizza. Tak by se dal charakterizovat tradiční italský pokrm, jehož původ sahá ke starověkým Etruskům, etniku, které dříve žilo na území dnešního Toskánska.

Slovo focaccia je odvozeno od latinského výrazu „panis focacius“, což znamená chléb z krbu. Právě v krbu lidé dříve pekli placky na rozpálených kamenech. Nejstarší focacciu představovaly nekvašené placky, vyrobené z mouky, vody a soli.

Vzhled a příchutě se liší podle italských regionů. Focaccia je nejvýrazněji spjata s italským Janovem. Je zde známá jako pizza genovese a zdobí se plátky orestované cibule a bylinkami. V Toskánsku a ve střední Itálii ji najdete jako schiacciatu a v Bologni se pro ni používá název crescentina.

Italská bruschetta
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Italská bruschetta

Bruschetta patří mezi klasické italské předkrmy, které najdete na jídelním lístku většiny italských restaurací. Připravit si ji můžete ale také doma, skvěle se hodí třeba ke grilování nebo na zahradní párty.

Italská bruschetta
Pravé italské rizoto
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Pravé italské rizoto

Rizoto je tradičním italským pokrmem, kde hlavní roli hraje rýže. Ta by se vždy měla vařit ve vývaru až do krásné krémové konzistence. Pak záleží už jen na vaší chuti, jakými dalšími surovinami si rizoto vylepšíte.

Pravé italské rizoto

Rozkvetlá focaccia – recept

Ingredience na 8 porcí:

  • 500 g hladké pizza mouky
  • 20 g pekařského droždí
  • 350 ml vlažné vody
  • 2 lžičky soli
  • olivový olej

Na ozdobu:

  • rajčata a papriky
  • červená cibule
  • jarní cibulka
  • bazalka
  • olivy

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, vodu, droždí a olivový olej. V kuchyňském robotu vypracujte pevné a vláčné těsto, aby se nelepilo. Vypracované těsto poprašte moukou a nechte kynout na teplém místě asi 45–60 minut. Těsto při kynutí zakryjte utěrkou.
  2. Až je těsto nakynuté, vyklopte ho na plech pokapaný olivovým olejem. Těsto také lehce pokapejte olejem. Prsty ho rozprostřete po celé délce plechu.
  3. Až máte těsto rovnoměrně rozprostřené na celém plechu, vytvořte na něm rozkvetlou zahradu – za pomoci nakrájené zeleniny vytvořte rostliny podle vlastní fantazie. Můžete použít i bylinky a semínka.
  4. Focacciu pečte v předehřáté troubě na 210 °C asi 15–20 minut. Můžete podávat s vaším oblíbeným dipem.

Zdroj: Babiččina volba, encyklopedie Britannica, Delicious Italy