Vyrobte si bezlepkovou jablečnou mouku. Je skvělá pro pečení i dochucování a ušetří vám příjem cukru

Jablka a jablečná mouka v misce NIKCOA / Shutterstock.com

Jablečná mouka patří k méně obvyklým alternativním druhům, přesto se jedná o opomíjenou bezlepkovou surovinu, která dokáže v teplé i studené kuchyni divy. Pokrmy přirozeně osladí, zahustí a obohatí o vlákninu a antioxidanty. Dá se s ní dokonce péct nebo připravovat rychlé snídaně a přesnídávky. Přečtěte si, proč se vyplatí jablečnou mouku vyzkoušet, jak s ní v kuchyni pracovat i jak si ji snadno vyrobit doma.

Přečtěte si také

Zdravá polévka našich babiček: Zelňačka skvěle chutná a můžete ji servírovat i jako hlavní jídlo

Jak se jablečná mouka vyrábí?

Jedná se o velmi jednoduchý postup: drcením sušených jablek. Dá se koupit hotová na internetu a v obchodech nabízejících zdravou výživu nebo speciální potraviny (cena za 100 g začíná v přepočtu na 30 až 40 Kč), nebo snadno vyrobit doma.

Stačí pokrájet očištěná jablka včetně slupky na větší kousky a ty usušit v troubě nebo sušičce a poté je rozemlít na jemný prach nebo hrubší drť. Na 100 gramů mouky je potřeba zhruba 1 kilo čerstvých jablek.

Ruka dává jablka na plechu do trouby OlgaGubskaya / Shutterstock.com

Zdroj vlákniny, cenných látek i sladké chuti

Velkou výhodou jablečné mouky je nejen univerzální použití v kuchyni, ale také schopnost dochucovat. Má příjemnou jablečnou a zároveň dostatečně sladkou chuť. Navíc je plná vlákniny, antioxidantů, vitamínu C a pektinů.

  • Pozor, nepleťte si jablečnou mouku s jablečnou vlákninou, která se užívá spíše jako doplněk stravy a je oblíbeným pomocníkem nejen při hubnutí. Na první pohled mohou vypadat podobně, nicméně vláknina se vyrábí rozemletím jablečných slupek nebo vylisovaných částí a výsledná drť nemá požadované pekařské vlastnosti, ani tak výraznou sladkou a příjemně nakyslou chuť.

Jablečná mouka ve studené kuchyni

Díky své výrazné ovocné chuti se hodí pro dochucování jogurtů, kaší nebo smoothies. Jako příjemně sladko-kyselá složka překvapí v salátových zálivkách a dresincích, v dipech, marinádách a čatní, nebo v různých domácích teplých i studených omáčkách.

Dá se rovněž využít pro přípravu „instantního“ pyré nebo dětské přesnídávky bez přidaných cukrů – 1 díl jablečné mouky stačí zalít 4 díly vody, zamíchat a nechat odstát, případně můžete i krátce povařit.

Koláč  na prkénku a jablka arik_malasha / Shutterstock.com

Jak se peče s jablečnou moukou?

Obohatit jí můžete libovolná těsta na muffiny, dorty, koláče, buchty, vafle, palačinky, lívance i sladké chlebíčky. Doporučuje se kombinovat ji s běžnými či jinými bezlepkovými moukami vhodnými na pečení (jablečné dávejte zhruba 20 % směsi), protože samotná nebude ve většině receptů fungovat. I trocha ovšem dokáže zázraky.

Vláknina obsažená v této mouce je ve vodě rozpustná a má vysokou schopnost ji absorbovat. Výslednému pečivu díky tomu zajistí, že se nebude vysoušet a bude krásně vláčné. Je navíc zdrojem přirozených cukrů, proto pokrmy dokáže krásně osladit nebo v nich nahradit část rafinovaného cukru.

Jablečný štrúdl
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Jablečný štrúdl

Jablečný štrúdl je klasikou našich babiček. Tento oblíbený dezert je skoro bez práce a zvládne ho upéct i úplný začátečník.

Jablečný štrúdl

Recept: Dietní koláč pouze z jablečné mouky a bez cukru

V jedné míse promíchejte 150 g jablečné mouky, 1/2 lžičky sody, 1 lžičku skořice. V druhé vyšlehejte 10 vajec (vel. M) pokojové teploty do husté pěny. Vše poté smíchejte do jednoho hladkého těsta, do kterého můžete přidat pokrájené ovoce (banány, borůvky, maliny, jahody apod.). Těsto vylijte na vymazaný plech nebo do silikonové formy a pečte 30–35 minut (dle tloušťky těsta) horkovzduchem při 160–170 °C.

Zdroj: vitalia.cz, mouky.cz