Co je to konjaková mouka? Po těstovinách z ní rozhodně nepřiberete

Tři talíře s různými pokrmy s nudlemi z konjakové mouky Canva

Jak se toto asi čte? A o co vůbec jde? Hledáte zázračné rostlinné produkty, které vám pomůžou při hubnutí? Obsah kalorií téměř nula. Nejběžnější je konjaková mouka, zdravá a dietní alternativa běžné pšeničné mouky. Neobsahuje lepek a má velice nízkou energetickou hodnotu. Získává se z kořene rostliny Amorphophallus konjac a v tradiční čínské a japonské kuchyni má své nezastupitelné místo.

Přečtěte si také

Velikonoční dny: Znáte jejich význam a s nimi spojené pověry?

Amorphophallus konjac známější jako zmijovec

Možná vám to něco připomíná. Ano, jedná se o známou pokojovou rostlinu s nádherným květem, který velmi výrazně zapáchá. Možná proto se zmijovci někdy přezdívá jako ďáblův jazyk, voodoo lilie, hadí palma.

Nalákali jsme vás? Teď na něj máte určitě chuť, že? Ale věřte, že jako potravina je tato rostlina téměř zázračná. Je to tradiční asijská potravina používající se už po staletí zejména v Japonsku, kde je známá jako Konnyaku.

Najděte si svoje oblíbené nudle v akci

Čínská medicína a konjak

Konjak má nezastupitelné místo i v čínské medicíně a z terapeutických důvodů ho jedli i buddhističtí mniši. Přispívá totiž k snižování hmotnosti a nižšímu příjmu potravin. Reguluje cukr v krevním oběhu. Snižuje cholesterol. Podporuje trávení. Blokuje vstřebávání tuků.

Zpočátku byl považován za nedostupnou pochoutku, kterou si mohla dopřávat pouze japonská královská rodina. Přibližně před 100 lety se začal pěstovat ve velkém a stal se dostupnějším. Konjak se pěstuje ve vyšších nadmořských výškách, v lokalitách mimo civilizaci a díky tomu není rostlina toxikována nebezpečnými látkami.

Detail na misku s rýží, kterou kdosi nabírá hůlkami Canva

Konjaková mouka

U nás v Čechách seženete převážně konjakovou mouku, z které se vyrábí nudle, špagety, lasagne. Zaujmout by vás mohla i konjaková rýže. V konjakové mouce najdete vlákninu glukomannan, která významně snižuje pocit hladu. Ano, a to je důvod, proč vám pomůže při hubnutí. Výhodou je také to, že jde o zcela bezlepkovou potravinu bezpečnou pro celiaky a vhodnou pro celou populaci včetně vegetariánů a veganů.

Konjak se trošku obtížněji shání, nejedná se o běžný sortiment supermarketů. Bezpečně na něj narazíte ve specializovaných obchodech, zdravých výživách nebo na internetu. Cena se obvykle pohybuje okolo 1000 korun za půl kila.

Jak konjak využít v české kuchyni?

Zkuste třeba skirataki nudle z konjakové mouky. Jídlo ideální na hubnutí, které je hotové za 10 minut. Uvaříte nudle, slijete je a důkladně propláchnete teplou vodou. Mezitím v pánvi na rozpáleném oleji krátce orestujete nastrouhaný zázvor. Přidáte čínskou zeleninovou směs, můžete použít zeleninu čerstvou i mraženou, uvařené sójové kostky, vaše oblíbené maso nebo tofu. A na závěr zakápnete kvalitní sójovou omáčkou. Vše restujete, dokud není zelenina měkká. Poté vmícháte nudle, osolíte, společně prohřejete a můžete servírovat. Dobrou chuť!