Bílý, řecký, skyr. Miliony jogurtů. Jak se v tom vyznat?

Usmívající se žena si nabírá jogurt s ovocem na lžičku Canva

Jogurt, tak jak ho známe, je tu s námi pouhých sto let. Podporuje trávení, imunitu a dodává našemu tělu dostatek bílkovin. Kdo si dá denně jeden jogurt, cítí se více fit a plný energie. Ale není jogurt jako jogurt. Zajímá vás, který je ten opravdu zdravý a který si na to jen hraje? K čemu se různé druhy dají použít a na co si dát pozor při nákupu? To vše vám prozradíme v našem článku.

Přečtěte si také

Upozornění pro zákazníky: Obchody stahují z prodeje rýži známého výrobce i holandské kakao

Bílý jogurt jako takový

Jogurt, který se pyšní přízviskem „bílý“, se většinou vyrábí kysáním kravského mléka za pomoci mléčných bakterií. Při výběru doporučujeme neskončit u názvu a nespokojit se s obrázkem na etiketě, který evokuje, že je produkt zdravý. I do bílých jogurtů se přidává cukr navíc a liší se také obsahem tuků.

Pokud hubnete, je bílý jogurt přesně pro vás. Nemusíte se trápit variantami bez tuku, v opravdovém bílém jogurtu je takový tuk, jenž je pro vaše tělo prospěšný a dodá vám energii. Rozumný podíl tuku je v rozmezí dvou až pěti procent. Bílý jogurt navíc obsahuje velké množství bílkovin, takže dokáže zasytit na dlouhou dobu a nebude vás tolik honit mlsná.

Z bílého jogurtu si můžete upéct zdravější verzi bábovky nebo vyzkoušet zálivky k masům. Dokonce se dá použít i na různé kosmetické zábaly či odličování.

Dvě skleničky s bílým jogurtem, miska s lesním ovocem, miska s granolou Canva

Řecký jogurt

Řecké jogurty jsou opravdu husté a bohaté na bílkoviny. Obsah tuku se pohybuje od nuly do deseti procent. Kalorií zde také příliš nenajdete. Ale nelamte si s tím příliš hlavu, dnes neplatí žádný zákon či pravidlo, které by určovalo parametry řeckého jogurtu. Může se tedy snadno stát, že si koupíte jogurt s označením „řecký“, ale bude plný cukru, tuků a ochuzený o bílkoviny.

Řecký jogurt je ideálním pomocníkem při hubnutí

Při vybírání řeckého jogurtu obecně platí, že čím menší počet surovin má, tím lépe pro vás. Čím více bílkovin jogurt obsahuje, tím spíš pro vás bude lepší.

Z řeckého jogurtu můžete zkusit vytvořit sladkou svačinku. Smíchejte jogurt, med, vanilkový extrakt a vaše oblíbené ovoce. Výborná alternativa pro přeslazené jogurty z obchodu vám jistě zachutná.

Skyr v misce, vařečka, utěrka Canva

A co skyr?

Skyr je v posledních letech hit. Není to tak dávno, co se začal objevovat v obchodech a spustil v podstatě mléčnou revoluci v oblasti fitness. Konzistencí se podobá spíše tvarohu než jogurtu. Obecně se nedá říct, jestli je lepší než jogurt řecký nebo bílý. Způsob přípravy je hodně podobný jogurtu řeckému, akorát jeho původ je islandský.

Skyr pořídíte i se slevou

Opět platí, že je důležité pozorně číst etikety a kalorické tabulky potravin. Řiďte se stejným pravidlem jako u řeckého jogurtu: čím menší počet surovin a čím více bílkovin, tím lépe pro vás.

Ze skyru vyzkoušejte připravit například pomazánku bohatou na bílkoviny, která vás zasytí a dodá tělu vše, co potřebuje. Jednoduše rozmícháte skyr třeba s hráškem, mátou, citronovou šťávou a olivovým olejem. Pomazánku namažete na žitný chléb a zdravá, vyvážená svačinka je za pár minut na světě.