Poptávka po antigenních testech pokořila v lednu rekord. Lékárny Dr. Max jich prodaly přes půl milionu

Antigenní test v lékárně Canva

Poptávka po antigenních testech překonala v lednu hranici půl milionu. Ve své tiskové zprávě to uvedla prodejní síť lékáren Dr. Max, která rekordu dosáhla prodejem testů v kamenných prodejnách a na e-shopu. Rekord nejvíce prodaných testovacích sad přitom dosud držel prosinec 2021 s 296 tisíci kusy. Dle zástupců lékárny Dr. Max zájem o testy kopíruje intenzitu vládních nařízení a dá se tedy očekávat, že vzrůstající křivka začne opět klesat po 17. únoru, kdy dojde ke zrušení povinnosti plošného testování zaměstnanců.

Přečtěte si také

Online tržiště mají problém s padělanými výrobky. V boji pomáhá umělá inteligence, Amazon jich loni zabavil 7 milionů

V lednu se prodalo dosud nejvíce testů

Zájem o domácí antigenní testy vzrostl od konce roku o více než 80 %. Ukázala to prodejní data z lékárenské sítě Dr. Max, která tento měsíc potvrzují nejvyšší poptávku po testech v historii pandemie.

V kamenných prodejnách a na e-shopu Dr. Max se v lednu 2022 prodalo bezmála 539 tisíc kusů testů, přičemž v prosinci 2021 činil jejich počet pouze 296 tisíc. Ve většině případů se přitom jednalo o nákupy individuálních zákazníků, nikoli firem. Co se týče celorepublikově provedených testů, těch je dle hlášení hygienických stanic k 8. únoru 31 650 933 kusů.

Povinné testování ve školách a firmách

1. března 2021 se v České republice spustilo povinné testování ve firmách a školách bez nutné přítomnosti zdravotníků. Toto testování probíhá dvakrát týdně, případně v intervalu 3–5 dnů, přičemž přesné dny určuje sám zaměstnavatel či škola. Testovat se přitom nemusí osoby, které se na pracovišti nesetkávají s jinou osobou. Tato povinnost byla přes léto zrušena, na podzim obnovena pro neočkované a před Vánoci opět zavedena plošně.

Chraňte své zdraví

Prodeje přesně kopírují vládní nařízení

Pravidelné testování je v posledních týdnech alfou a omegou běžných dní, počty nakažených jsou nejvyšší od počátku epidemie, a navíc se šíří nakažlivější varianta nemoci omikron. Povinné testování ve firmách přestane platit 17. února 2022. Ať už byla situace v průběhu loňského roku jakákoli, dle zástupců lékárny Dr. Max zájem o testy přesně kopíruje intenzitu vládních nařízení a dá se tedy očekávat, že vzrůstající křivka začne opět klesat právě po 17. únoru.

Tip: Nenechte nemoc, aby vás zaskočila. Antigenní testy, respirátory i dezinfekční prostředky a ubrousky najdete v akcích na Kupi.cz.

Nárůst prodejů zaznamenaly i další firmy

Plošné testování zaměstnanců, živnostníků i jednatelů firem platí v nejnovější verzi od 17. ledna, a to dvakrát týdně. Dosud bylo přitom testování povinné pouze pro pracovníky, kteří nejsou plně očkovaní nebo v posledním půlroce neprodělali covid-19. Není proto divu, že nárůst prodejů antigenních testů zaznamenaly nejen lékárny, ale i další prodejci.

„Jen za poslední tři dny jsme prodali testy ve stejné hodnotě jako za předchozí tři týdny," uvedla týden před začátkem platnosti tohoto opatření mluvčí Mall.cz Pavla Hobíková. Nárůst sledují i prodejci Globus, Penny Market či Alza.cz. Mluvčí Alzy Daniela Chovancová uvedla, že za první čtyři lednové dny počet prodaných testů překonal týdenní prodeje ze začátku prosince.