Asijská polévka s kokosovým mlékem, hlívou a krevetkami

Milujete asijskou kuchyni, ale bojíte se, že si připravit krevetovou polévku podle receptu doma nezvládnete? Je to překvapivě snadné! 🍤 Tato asijská specialita voní exotikou – zázvorem, kokosovým mlékem a krevetkami. 🍜 Je to jeden z receptů, ve kterém si můžete vyzkoušet speciální japonské udon nudle nebo hlívu ústřičnou (zapojit však lze i shiitake houby, žampiony či václavky, které teď mají sezónu). 🍄 Dejte nám do komentářů vědět, jak vám polévka chutnala.

Přečtěte si také

Recept na poctivé domácí bramboráky, které vám budou mizet pod rukama
Recept na poctivé domácí bramboráky, které vám budou mizet pod rukama

Suroviny:

  • olivový olej
  • 2 lžíce sekaného zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce červené kari pasty
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mléka
  • limetka (šťáva z půlky), sůl a pepř na dochucení
  • 1 větší mrkev nakrájená na nudličky
  • 100 g hlívy
  • 1 balení Udon nudlí
  • 400 g vařených, loupaných krevet
  • lahůdková cibulka a vařené vejce na ozdobu
Asijská polévka s kokosovým mlékem, hlívou a krevetkami Kupi.cz

Rozehřejte olivový olej ve větším hrnci a orestujte v něm nasekaný česnek se zázvorem. Přidejte červenou kari pastu a třtinový cukr. Poté, co se cukr roztopí dost na to, aby se spojil s kari pastou, zalijte směs vývarem a vařte 20 minut.

Mezitím si na pánvi rozehřejte další olivový olej, na kterém orestujte na kousky natrhanou hlívu a na nudličky nakrájenou mrkev. Do pánve poté vsypte i předvařené krevety a směs dozlatova osmahněte. Zároveň si připravte i udon nudle – nachystejte si hrnec s vodou a postupujte dle návodu.

Do polévky, která se vařila 20 minut, přidejte kokosové mléko a dochuťte solí a pepřem. Přilijte šťávu z limetky a krátce provařte, aby se chutě spojily.

Servírujte do hlubokého talíře v následujícím pořadí:

  1. Udon nudle
  2. Vařené vejce
  3. Směs hub, krevet a mrkve
  4. Polévka