Čeští vědci porovnávali kvalitu vajec z podestýlkových a klecových chovů. Jak to dopadlo?

Vejce v ošatce a na utěrce Canva

Česká slepice zlatě kropenatá a slepice oravka, to jsou tradiční národní plemena slepic, která již stovky let běhají kolem českých a slovenských dvorků a spokojeně tahají žížaly ze země. Jak se liší kvalita jejich vajec, pokud jsou chovány na podestýlce nebo v kleci? Tím se zabývali čeští vědci a porovnávali širokou škálu faktorů. Rozdíly jsou velké a zajisté vás budou zajímat.

Přečtěte si také

5 tipů na rychlý víkendový oběd: Tato jídla uvaříte do hodiny!

Kvalitu vajec ovlivňuje mnoho faktorů

Když se podíváte na slepici, která konzumuje pouze připravenou krmnou směs a slípku, která se celý den živí i drobnými škůdci a zbytky jídla, může vám být jasné, že se složení potravy musí promítnout do kvality vajec.

Jaké faktory jsou rozhodující podle vědců z Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity? Mezi ty hlavní ovlivňující kvalitu řadí zejména genotyp slepic, jejich stáří a také způsob ustájení.

Cíl studie

Samotným cílem studie bylo zjistit a vyhodnotit vliv věku a systému ustájení na krevní ukazatele, konkrétně na obsah triacylglyceridů, celkového cholesterolu, aspartátaminotransferázy, celkových bílkovin, albuminu a glukózy. Dále se zkoumaly fyzikální parametry kvality vajec, jako je hmotnost, tvarový index, povrch, plocha, podíl vaječné skořápky, podíl bílku a žloutku aj. Zkoumány byly pouze tradiční slepice – za Českou republiku je to zlatě kropenatá slepice a za Slovensko slepice oravka.

Pohlídejte si, aby vám akce na vejce neutekly

Kupte se slevou Vejce M.

Porovnat slevy

K výzkumu bylo použito 132 kusů zvířat, přičemž v každém sledovaném období bylo odebráno 60 vajec od každého plemene a taktéž vzorky krve. Hodnocení bylo provedeno, když byly slepice ve věku 34, 42 a 50 týdnů. Co se týče ustájení, byly použity obohacené klece a podlahové kotce s podestýlkou. Vědci tak pozorovali vlivy a vzájemné interakce faktorů věku, ustájení, ale také plemene.

Slepice chované na podestýlce Canva

Proč zrovna české a slovenské slepice?

Chovatele slepic zajímá především produkce, kvůli čemuž klesá využívání původních plemen nosnic na úkor komerčních hybridů. Tradiční plemena jsou ovšem cenná díky své adaptabilitě na podmínky prostředí konkrétních regionů a mají také mnohem vyšší odolnost proti lokálním chorobám.

I na nákupu kuřecího můžete ušetřit

Jaké jsou výsledky studie?

Nebudeme vás napínat, podestýlková vejce získala mnohem lepší výsledky. Z hlediska kvality je systém ustájení na podestýlce pro tradiční plemena vhodnější – vejce z tohoto chovu mají výrazně vyšší hodnoty v nejdůležitějších parametrech kvality. Významný vliv systému ustájení byl zjištěn u celkového cholesterolu, aspartátaminotransferázy, obsahu bílkovin, velikosti vajec i dalších faktorů.

Kvalita se podepisuje i na tom, že jsou slepice v podestýlkovém chovu vystaveny mnohem menšímu stresu. V tuzemsku začne platit zákaz klecových chovů od roku 2027, společně s tímto datem proto můžeme očekávat i vyšší kvalitu vajec v obchodech.

Slepice v kurníku a vajíčko Canva

Čekají nás dražší vejce?

Jelikož musí řada drůbežářů kompletně přestavět své současné klecové chovy, tato investice se promítne i do ceny vajec. Zatímco někteří se změně legislativy přizpůsobí, jiní producenti v oboru skončí. Nový průzkum Agrární komory a ČMDU konkrétně ukázal, že 5,6 % z dotázaných společností chce s chovem drůbeže skončit, rozšiřovat ho naopak budou jen 2 % dotázaných.

Konec některých společností však není jen kvůli nutnosti přestavby klecových chovů, zvyšují se také vstupní náklady, zejména elektřina a plyn. Pomocí a záchranou pro mnoho drůbežářských firem by mohly být jedině dotace z Evropských fondů, jinak hrozí ztráta soběstačnosti České republiky v oblasti produkce vajec. O ta je přitom stále větší zájem a jelikož se zvyšují náklady, můžeme v obchodech pozorovat vyšší ceny, které pravděpodobně porostou i nadále.