Vyrobte si pampeliškové kapary podle snadného receptu! Chutnají jako ty pravé a skoro nic nestojí

Pampeliškové kapary v pytlíku Canva

Kapary jsou na tom podobně jako olivy. Někteří jejich specifické slano-kyselé chuti zkrátka nepropadli, jiní je zase považují za delikatesu. Pokud patříte do druhé skupiny, zkuste si letos vyrobit domácí kapary z prvních jarních pampelišek. Můžete si je ochutit přesně podle svých představ, a navíc vás nebudou téměř nic stát. Recept na jednoduché pampeliškové kapary najdete v našem článku.

Přečtěte si také

Jak vybrat retenční nádrž na vodu? Na zalévání dešťovkou vám stát dá i 100 tisíc na dotacích

Výborná nakládaná lahůdka z prvních jarních pampeliškových poupat

Originální kapary se připravují z poupat květů keře kapary trnité. Naše české falešné si ale úplně jednoduše vyrobíte z poupat léčivých pampelišek, na které se vyplatí vyrazit začátkem dubna, ještě než se začnou rozevírat v krásně žluté květy. Podle mnohých také první jarní pampelišky obsahují nejvíce léčivých látek.

Pampelišková poupata by měla být co nejmladší. Měla by být pevně uzavřená a zelená. Ideálně je sbírejte v čisté přírodě a přes den, kdy snadno odlišíte ještě nerozkvetlá poupata od květů, které se na noc uzavírají.

Pampeliškové kapary můžete v kuchyni používat stejně jako ty pravé. Jsou výborné jen tak k pojídání i jako přísada do salátů, těstovin, pomazánek a dipů, na pizzu nebo do omáček.

Pampeliškové kapary servírované v misce s párátky Canva

Recept na domácí pampeliškové kapary

Pro výrobu kaparů budete potřebovat pouze sůl, vodu a ocet. Míru slanosti a kyselosti volte podle své chuti. Nejčastěji se poupata nakládají do kuchyňského octa (v poměru cca 1:3 s vodou), ale také do jablečného, vinného nebo balzamikového (v poměru 1:1 s vodou). Použít lze také zbylý lák od okurek, který se vodou ředit nemusí.

Pro inspiraci se můžete řídit následujícím množstvím:

  • 200 g pampeliškových poupat
  • 1–2 lžičky soli
  • 50 ml kuchyňského octa (8%)
  • 150 ml vody

Postup:

Pampelišková poupata dobře omyjte a spařte v cedníku. Poté ihned dejte do misky s ledovou vodou, kde je nechte chvíli odmáčet, aby se z nich případě odplavily nečistoty. Nechte oschnout (klidně přes noc).

Poupata pěchujte po vrstvách do skleniček a každou vrstvu zasypte trochou soli.

  • Tip: Před zalitím můžete nasolená poupata nechat ještě 24 hodin odstát. Skleničky během této doby párkrát protřepejte, aby se sůl rovnoměrně rozprostírala.

Poté krátce svařte vodu s octem (případně okurkový lák), nechte chvíli vychladnout a horkou (ne vařící) tekutinou kapary ve skleničce zalijte. Uzavřete, nechte zcela vychladnout a skladujte v temnu a chladu. Nejlépe budou pampeliškové kapary chutnat odleželé po týdnu nebo dvou v lednici.

  • Tip: Ačkoliv jsou sůl a ocet konzervanty (a hotové kapary určitě zmizí jedna dvě), můžete je ještě sterilovat. Skleničky pevně uzavřete a ponořte do hrnce s vodou. Hladina by měla dosahovat cca do ¾ skleniček. Nechte vařit asi 20 minut. Tento krok ovšem není nutný.
Žena objímá rostoucí pampelišky Canva

Pampelišky detoxikují a prospívají našemu trávení

Pokud vyrazíte na pampelišky, můžete rovnou zužitkovat všechny jejich části, které mají mnoho léčivých účinků. Nejvíce cenných látek obsahují především kořeny. Ty obsahují například hořčiny, třísloviny a fytonocidy, inulin, cholin, steroly, pryskyřici, silice, bílkoviny a další minerální látky jako je mangan, měď a draslík.

Našemu zdraví prospějí i listy smetánky lékařské, které jsou bohaté na vitamín A, C a D, i na vitamíny B, betakaroten, draslík, vápník nebo křemík. Mají také silné močopudné účinky a pomáhají při odvodňování organismu.

Zastavte se v obchodě pro pravé kapary v akci

Kupte se slevou Kapary Billa.

Porovnat slevy

Konzumace pampelišek (kořene a listů) se doporučuje pro správnou funkci trávicího systému i močové soustavy a pro detoxikaci. Užívají se také jako prebiotikum a přírodní antioxidant.

Z kořene pampelišky si můžete připravovat čaj, odvar i tinkturu. Listy lze přidávat do salátů, polévek nebo smoothies. Žluté květy jsou zase oblíbené pro přípravu pampeliškového medu nebo sirupu i pro výrobu domácího pampeliškového vína či aperitivu.