Jezte podle aktuální sezóny: Co zařadit do svého jídelníčku od dubna do června?

Ředkvičky, česnek, okurky, celer, salát, rajčata Canva

Také se vám stává, že s příchodem teplejších dní máte po zimních těžkých masitých jídlech najednou chuť na něco svěžího, čerstvého, křupavého a barevného? Není se čemu divit. To na vás jde jaro. Jíst podle aktuální sezóny je nejen přirozené, ale také to s sebou nese řadu výhod. A to nejen pro naši peněženku. Pojďte se s námi podívat, jaké potraviny patří pro naše zeměpisné šířky k těm typicky jarním.

Přečtěte si také

Nabíječky na elektrokola se objevují u prodejen s potravinami. Po Lidlu s tím přichází Flop Top

Zaměřte se na sezónní potraviny

Sezónní potraviny jsou ty, které jsou přirozeně dostupné jen v určitém ročním období. Může to být ovoce, zelenina, obiloviny, ale také houby nebo bylinky, které v okamžiku, kdy dozrají, utrhneme nebo sklidíme a ideálně je hned použijeme při vaření.

V dnešní době se ale díky možnosti snadné distribuce po celém světě i stále lepším technikám konzervování a uchovávání potravin po dlouhé měsíce od myšlenky sezónnosti a lokálnosti trochu vzdalujeme.

Pohlídejte si šťavnatá rajčata v akci

Bonusem potravin, které mohly přirozeně dozrát, je to, že jsou plné chuti a živin. Nákup sezónních potravin bývá navíc cenově výhodnější. Co třeba takové rajče. Zakousnete se do něj raději v létě, nebo v zimě? A cena ředkviček – v zimě vás od nákupu asi odradí jejich malé rozměry a vyšší cena.

Salát s ředkvičkami, okurkou a rajčaty Canva

Na jaře vsaďte na barvy

Tak jako se s prvními jarními dny a teplými slunečními paprsky probouzí fauna, ožívají i pole, zahrady, ale i „divoká“ příroda. A to často i na místech, kde bychom to možná nečekali. Například v pražských petřínských zahradách to v tomto období omamně voní medvědím česnekem. To ale není vše, pro jaro jsou obecně velmi typické bylinky – čerstvá petrželka či mladé kopřivy, které se skvěle hodí nejen do nádivky, ale lze z nich připravit třeba i „špenát“.

Duben

Jaro je takovým pomalým, ale jistým startem do letní sezóny, kdy si ovoce a zeleniny užíváme plnými doušky. Nicméně už teď se pulty obchodů i farmářské trhy začínají plnit první čerstvou jarní zeleninou a po šedé zimě se v našem nákupním košíku začínají objevovat barvy. V dubnu jsou to především červenofialové ředkvičky a křupavá jarní cibulka se svěže zelenou natí.

Chřest s holandskou omáčkou na talíři Canva

Květen

Květen je v posledních letech opět doménou chřestu. Pro ten nejčerstvější si mnoho milovníků jezdí až přímo ke zdroji – do zemědělského areálu Hostín u Vojkovic, kde během sezóny denně ve stánku prodávají ty nejčerstvější kousky zeleného, bílého i fialového českého chřestu. V průběhu června zde dokonce pořádají chřestové slavnosti. Zeleninou typickou pro květen jsou ale také kedlubny a zelené saláty. Koncem května už se na záhonech začínají červenat i první jahody.

Kedlubny nyní seženete se slevou

Červen

Sezóna jahod se ale naplno rozjíždí až v červnu. Pro tento měsíc je také typický angrešt, dozrávají třešně a višně a také některé druhy rybízu. V kuchyních tak začínají vonět první bublaniny a mnohde se připravuje marmeláda a ovocné sirupy. V plném proudu už je také sezóna zeleniny – brokolice, květák, kapusta, hrách, cukety, fazolové lusky, mrkev, rané brambory, první rajčata i červená řepa by v červnu měly na našich talířích hrát prim.