Jezte podle aktuální sezóny: Co zařadit do svého jídelníčku od dubna do června?

Ředkvičky, česnek, okurky, celer, salát, rajčata Canva

Také se vám stává, že s příchodem teplejších dní máte po zimních těžkých masitých jídlech najednou chuť na něco svěžího, čerstvého, křupavého a barevného? Není se čemu divit. To na vás jde jaro. Jíst podle aktuální sezóny je nejen přirozené, ale také to s sebou nese řadu výhod. A to nejen pro naši peněženku. Pojďte se s námi podívat, jaké potraviny patří pro naše zeměpisné šířky k těm typicky jarním.

Přečtěte si také

Jsou energetické nápoje skutečně škodlivé? Zjistěte, čím je nahradit
Jsou energetické nápoje skutečně škodlivé? Zjistěte, čím je nahradit

Zaměřte se na sezónní potraviny

Sezónní potraviny jsou ty, které jsou přirozeně dostupné jen v určitém ročním období. Může to být ovoce, zelenina, obiloviny, ale také houby nebo bylinky, které v okamžiku, kdy dozrají, utrhneme nebo sklidíme a ideálně je hned použijeme při vaření.

V dnešní době se ale díky možnosti snadné distribuce po celém světě i stále lepším technikám konzervování a uchovávání potravin po dlouhé měsíce od myšlenky sezónnosti a lokálnosti trochu vzdalujeme.

Pohlídejte si šťavnatá rajčata v akci

Bonusem potravin, které mohly přirozeně dozrát, je to, že jsou plné chuti a živin. Nákup sezónních potravin bývá navíc cenově výhodnější. Co třeba takové rajče. Zakousnete se do něj raději v létě, nebo v zimě? A cena ředkviček – v zimě vás od nákupu asi odradí jejich malé rozměry a vyšší cena.

Salát s ředkvičkami, okurkou a rajčaty Canva

Na jaře vsaďte na barvy

Tak jako se s prvními jarními dny a teplými slunečními paprsky probouzí fauna, ožívají i pole, zahrady, ale i „divoká“ příroda. A to často i na místech, kde bychom to možná nečekali. Například v pražských petřínských zahradách to v tomto období omamně voní medvědím česnekem. To ale není vše, pro jaro jsou obecně velmi typické bylinky – čerstvá petrželka či mladé kopřivy, které se skvěle hodí nejen do nádivky, ale lze z nich připravit třeba i „špenát“.

Duben

Jaro je takovým pomalým, ale jistým startem do letní sezóny, kdy si ovoce a zeleniny užíváme plnými doušky. Nicméně už teď se pulty obchodů i farmářské trhy začínají plnit první čerstvou jarní zeleninou a po šedé zimě se v našem nákupním košíku začínají objevovat barvy. V dubnu jsou to především červenofialové ředkvičky a křupavá jarní cibulka se svěže zelenou natí.

Chřest s holandskou omáčkou na talíři Canva

Květen

Květen je v posledních letech opět doménou chřestu. Pro ten nejčerstvější si mnoho milovníků jezdí až přímo ke zdroji – do zemědělského areálu Hostín u Vojkovic, kde během sezóny denně ve stánku prodávají ty nejčerstvější kousky zeleného, bílého i fialového českého chřestu. V průběhu června zde dokonce pořádají chřestové slavnosti. Zeleninou typickou pro květen jsou ale také kedlubny a zelené saláty. Koncem května už se na záhonech začínají červenat i první jahody.

Kedlubny nyní seženete se slevou

Červen

Sezóna jahod se ale naplno rozjíždí až v červnu. Pro tento měsíc je také typický angrešt, dozrávají třešně a višně a také některé druhy rybízu. V kuchyních tak začínají vonět první bublaniny a mnohde se připravuje marmeláda a ovocné sirupy. V plném proudu už je také sezóna zeleniny – brokolice, květák, kapusta, hrách, cukety, fazolové lusky, mrkev, rané brambory, první rajčata i červená řepa by v červnu měly na našich talířích hrát prim.