Řetězec Popeyes otevře v Česku další pobočky. Do deseti let chce mít u nás 60 restaurací

Řetězec Popeyes Urban Images / Shutterstock.com

Milovníci fastfoodů se mohou radovat. Oblíbené řetězce Popeyes a Burger King totiž rozšiřují svou síť poboček a chystají se i do menších měst. Podle odhadů by Popeyes chtělo do 10 let otevřít několik restaurací. Právě tento u nás vcelku nový řetězec by se mohl stát velkou konkurencí pro menší a již zajeté fastfoody konkurenčních značek.

Přečtěte si také

Jste „polévkoví“? Uvařte si svěží jarní klasiku i výborné krémy, které dodají energii na celý den

Fastfoody jsou v Česku oblíbené

Ačkoliv nepatří mezi zdravé stravování a rozhodně se nejedná o žádnou levnou záležitost, Češi je milují a jejich služeb pravidelně využívají.

O čem je řeč? O takzvaných fastfoodech, které pro nás připraví rychlé jídlo, pokud je zrovna třeba. Cestujete vlakem? Nemáte čas? Nebo jen nechcete vařit a přemýšlíte, co si vzít na jídlo. Tak právě pro takovou příležitost jsou tyto provozovny rychlého občerstvení stvořeny.

V uplynulém roce zaznamenaly nejpopulárnější fastfoodové řetězce, jako jsou KFC a McDonald's, nárůst jak v počtu zákazníků, tak v celkových příjmech. Navíc, všechny přední značky rozšiřovaly svou síť o nové provozovny, čímž se dostaly do blízkosti i ostatních lidí, především v menších městech, kde je o jejich služby velký zájem. Takový krok ocení zejména mladí lidé, kteří tuto formu stravování vyhledávají.

McDonald's je na trhu přes 20 let

Co se týče samotné fastfoodové sítě McDonald's, tak ta na našem trhu dominuje více než 20 let. A stává se čím dál tím více populárnější a neohroženou. Ještě, než se u nás první fastfoodový řetězec rozhodl otevřít svou prodejnu, si všichni pamatujeme na doby, kdy jsme hamburgery a smažené hranolky znali jen z amerických seriálů. Jakmile tento trend dorazil i k nám, na první jídlo se stály dlouhé fronty. A ty se stojí i dodnes. Marketingový ředitel společnosti McDonald's prozradil, že jen za loňský rok dosáhli abnormálních tržeb.

„Tržby za loňský rok dosáhly 9,5 miliardy korun, což představuje šestnáctiprocentní růst oproti roku 2022,“ prozradil serveru iROZHLAS.cz Martin Troup, marketingový ředitel McDonald’s pro Česko, Slovensko a Ukrajinu. Je tedy vidět, že o tento řetězec je stále velký zájem a na českém trhu si udržuje dominantní postavení.

Interiér řetězce KFC Iv-olga / Shutterstock.com

Fastfoody otvírají pobočky i v menších městech

O své postavení na trhu bojuje i oblíbený americký fastfoodový řetězec Burger King, který byl ve Spojených státech založený v roce 1953. Do České republiky dorazil o několik let později, kdy se společnost AmRest, která spravuje mimo jiné i značky KFC a Starbucks, v roce 2008 rozhodla pro něco nového. V roce 2019 otevřel Burger King na I. P. Pavlova v Praze svou doposud největší restauraci na českém trhu.

A svou síť budou rozšiřovat i letos, protože mají v plánu otevření několika dalších poboček. Například v roce 2025 chce tento řetězec otevřít svou pobočku v Kroměříži. Projekt výstavby nové pobočky Burger Kingu již obdržel zelenou od radních města Kroměříže na jejich nedávném zasedání, kde se rozhodlo, že prodejna vznikne na travnaté ploše mezi parkovištěm a příjezdovou cestou k supermarketu Tesco. Burger King tak začal cílit i na menší města, pro jejichž obyvatele byla doposud tato forma stravování nedosažitelná.

Domácí hamburger
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Domácí hamburger

Pojďte si s námi připravit skvělý domácí hamburger, který si jistě zamilujete. Příprava je poměrně jednoduchá, takže to zvládne i úplný začátečník.

Domácí hamburger
Kuřecí křidélka na grilu
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Kuřecí křidélka na grilu

Připravte si s námi šťavnatá kuřecí křidélka na grilu s lehce pikantní rajčatovou salsou, která vás jistě překvapí svou vyladěnou chutí, na kterou budete s přáteli ještě dlouho vzpomínat. Příprava je velmi rychlá, jednoduchá a potřebné suroviny nakoupíte za pár korun.

Kuřecí křidélka na grilu

Může Popeyes ohrozit ostatní fastfoodové řetězce?

Není to totiž tak dávno, co do České republiky dorazil jižanský fastfoodový řetězec Popeyes. Ten pro některé jiné značky může představovat značnou konkurenci. Pochází z americké Louisiany a pyšní se nekonečnou dávkou smažených kuřecích pochoutek.

První pobočku otevřel v Česku ke konci roku 2023. A tím rozhodně nekončí. Další pobočky chce tento řetězec otevřít v co nejbližší době. „Viděli jsme v Česku velký prostor pro další zajímavou značku a Popeyes má jednoznačně potenciál zařadit se mezi současné velké hráče. Během prvních deseti let působení značky Popeyes bychom chtěli mít v Česku 60 restaurací,“ přiblížil Marko Blaževič, který má budování značky Popeyes ve střední a východní Evropě na starosti.

Zdroje: irozhlas.cz, brnensky.denik.cz, cc.cz, idnes.cz