Proč byste měli do pračky dávat ústní vodu, sůl či bobkový list? Triky, které zní divně, ale fungují

Muž se zdviženým prstem vyndává prádlo z pračky Krakenimages.com / Shutterstock.com

Praní a čištění pračky s pomocí octa nebo jedlé sody je známým a hojně používaným trikem. Co ale další běžné suroviny, které nám levně a ekologicky nahradí drahé čisticí a prací prostředky? Doma jich máte mnohem více, než si myslíte. I když se tak na první pohled netváří. Máme pro vás pár tipů, jak k praní prádla, jeho bělení nebo odstraňování skvrn využít bobkový list, sůl a pepř, vaječné skořápky, ústní vodu, pěnu na holení nebo známý lék na bolest.

Přečtěte si také

Mléčný postřik na růže: Chrání před chorobami a vytváří na listech ochranný film proti mšicím

Jak při praní využít bobkový list?

První surovinu by do pračky napadlo dát asi málokoho, přesto na něho nedá spousta lidí z celého světa dopustit. O bobkovém listu se říká, že má dezinfekční účinky, dobře zbavuje zápachu, zachovává a obnovuje barvy tkanin. Jeho použití může být různé.

  1. Někdo přihazuje celé sušené listy přímo do bubnu k prádlu. Vhodnější je ale dát je do bavlněného či speciálního pracího sáčku nebo zauzlovaných silonek, aby nezanášely vnitřek pračky.
  2. Jinou možností je připravit si z listů odvar: stačí jeden celý sáček sušených bobkových listů zalít v hrnci vodou, přivést k varu a nechat asi 10 minut probublávat. Vychladlý a přeceděný odvar pak použijte pro odmáčení prádla, u kterého se chcete zbavit zápachu, nechtěného zabarvení nebo naopak ustálit jeho barevnost. Podle velikosti umyvadla/nádoby dolijte potřebným množstvím čisté vody a klidně nechte odmáčet přes noc. Druhý den vyperte jako obvykle, pouze použijte o něco méně pracího prostředku.
Žena otevírá sklenici, ve které je bobkový list VH-studio / Shutterstock.com

Jak při praní využít sůl a pepř?

Obě tato dochucovadla platí v oblasti praní za účinné prostředky proti blednutí barev. Sůl navíc u bílého prádla funguje jako bělidlo a pomáhá redukovat žluté skvrny od potu a zašedlý tón. Pepře se doporučuje dávat obvykle trochu: jednu lžičku do bubnu přímo k prádlu a prát na co nejnižší teplotu. Soli o něco více, maximálně však kolem 1/4 šálku.

Jak při praní využít vaječné skořápky?

Naše babičky na ně nedaly dopustit při bělení prádla. Důkladně očištěné skořápky je nejlepší rozmačkat na hrubší drť, dát do síťky, silonky nebo sáčku na praní a vhodit do bubnu spolu s prádlem. Výsledkem by mělo být bělejší prádlo (i bez chemie) zbavené zašednutí či zažloutnutí.

Jak při praní využít aspirin?

Stejný účinek slibuje podle mnoha lidí oblíbený lék proti bolesti a horečce. Aspirin se do bílého prádla přidává pro zachování zářivé čistoty, ale také pro účinnější odstranění skvrn. Trik je v použití správné teploty vody. Spolu s teplou vodou zachovává bělost. V kombinaci se studenou zase ideálně působí proti skvrnám.

Tabletu tak dejte buďto přímo do bubnu spolu s bílým prádlem, případně do umyvadla či lavóru při odmáčení. Pro lokální odstraňování skvrn aspirin rozdrťte, nařeďte vodou a vzniklou kašičku naneste na skvrnu, nechte chvíli působit a poté opatrně dočistěte kartáčkem, hadříkem nebo houbičkou.

Člověk dává bílé prádlo do pračky Africa Studio / Shutterstock.com

Jak při praní využít ústní vodu?

Stejně jako dezinfikuje naši ústní dutinu, dokáže to i s prádlem a útrobami pračky. Tu pomůže zbavit zápachu, usazenin a nečistot. Použít ji lze dvěma způsoby. V prvním ji nalijte přímo do prázdného bubnu pračky (v množství jedné sklenice, cca 200–250 ml) a naprázdno spusťte samočisticí program s co nejvyšší teplotou vody. V tom druhém ji využijte pro dezinfekci prádla a ústní vodu přilijte do plného bubnu.

Jak při praní využít pěnu na holení?

Na závěr máme ještě jeden tip, který vám čištění pračky usnadní. Využijete na to negelovou pěnu na holení. Klidně tu nejlevnější, která běžně stojí pár korun nebo se vám válí nevyužitá doma. Kombinace čisticích účinků a pěnové konzistence se již mnohokrát osvědčila při omývání gumového těsnění. Díky tomu, že pěna nestéká, ideálně vyplní tento obtížně dostupný prostor po celém jeho obvodu a doslova na sebe nabalí všechny schované nečistoty.

Protože navíc není vyloženě mokrá, je účinná i na nerezové a skleněné povrchy, na kterých nezanechá stopy. Stačí nanést trochu na hadřík a pomůže vám rovněž s umýváním vnitřku bubnu nebo dvířek pračky.

Zdroj: denik.cz, Kupi.cz