Chlebíčky vonící jarem: Recept na jednoduchou pomazánku s medvědím česnekem

Dva namazané krajíce chleba na černém prkénku Martina Lancingerová

Ještě donedávna zapomenutá bylinka, dnes se však dostává medvědí česnek do repertoáru oblíbených receptů českých profesionálních i amatérských kuchařů. Byla by proto škoda nevyužít naplno jeho sezóny, která bohužel netrvá tak dlouho. Vyzkoušejte například jednoduchou pomazánku na skvělé jarní chlebíčky.

Přečtěte si také

Plán vánočního pečení: Na perníčky a linecké je nejvyšší čas. Co nechat až na poslední chvíli?

Jak zpracovat medvědí česnek?

Medvědí česnek chutná nejen v pomazánkách, ochutí skvěle i maso a zeleninové pokrmy. Bylinka je perfektním základem chutného pesta, které vynikne nejen v těstovinách, ale i v salátech, na avokádovém toustu anebo ke grilovanému sýru halloumi. Jen si dejte pozor, kde česnek sbíráte, často totiž roste v chráněných územích. Ideální je také trhat z každého trsu jen pár listů, aby nedošlo k poškození celé rostliny.

  • Tip: Medvědí česnek je na jaře k dostání také v některých supermarketech nebo na farmářských trzích a často se objevuje i v paštikách nebo klobáskách.

Recept: Jarní chlebíčky s pomazánkou z medvědího česneku

Suroviny na 2 porce:

Pomazánka:

  • 150 g tvarohu
  • 100 g cottage sýru
  • 20 g medvědího česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Dva namazané krajíce chleba na černém prkénku Martina Lancingerová

Dále budete potřebovat:

  • žitný chléb
  • natvrdo uvařené vejce
  • ředkvičky
  • medvědí česnek na posypání

Postup:

  1. Cottage rozmačkejte vidličkou a promíchejte s tvarohem. Přidejte nadrobno pokrájený medvědí česnek, špetku soli a pepře a promíchejte.
  2. Potřete plátek chleba pomazánkou a rozřízněte napůl. Obložte kouskem vejce a plátky ředkviček. Medvědí česnek nakrájejte najemno a posypejte.

Zdroj: Martina Lancingerová