Příroda se vlivem vyšších teplot letos probouzí o něco dříve, dokonce už na některých místech můžeme sklízet první medvědí česnek. Tato bylinka je voňavá, nesmírně zdravá a můžete si z ní připravit lahodné domácí pesto podle našeho receptu. Kde roste medvědí česnek a jak si jej nesplést s jedovatými rostlinami?
Hledejte vlhké lokality v listnatém lese, hájku, nejlépe přímo v blízkosti potůčku. Přesně tam už brzy najdete medvědí česnek, který můžete hned zařadit do jarního jídelníčku.
Bylinka nezaměnitelné chuti a vůně roste v trsech, proto je snadné natrhat si dostatečné množství pro sebe i celou rodinu. Nezapomínejte však vždy na ohleduplnost k přírodě – trhejte bylinku opatrně, ideálně po listech. A pozor, bylinky nesmíte sbírat v chráněných oblastech.
Velmi podobná medvědímu česneku je třeba konvalinka. Jak rostliny nezaměnit?
Medvědí česnek obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek – například aminokyseliny allicin a alliin, vinyl sulfid či esenciální oleje. Má také antibakteriální a antivirové účinky, podle bylinářů je dokonce domácím antibiotikem. Ve složení medvědího česneku najdete i velké množství vitaminu C (100 g rostliny může mít až 150 mg látky). Jde tudíž o ideálního pomocníka pro jarní očistu, posílení imunity a celkové ozdravení po zimním období.
Ze semínek či sazeniček si můžete medvědí česnek vypěstovat i sami, zasít však bylo potřeba už na podzim. Semínka je vhodné umístit do hloubky alespoň centimetr, kde klíčí zhruba měsíc. Zasadit ovšem lze i mladé rostlinky nasbírané v přírodě – trs s balem vysaďte během dubna do řádků zhruba deset centimetrů od sebe.
A jaké stanoviště pro rostlinky zvolit? Rozhodně je dobré řídit se podmínkami, při kterých česnek vyrůstá v přírodě. Pěstovat jej můžete, pokud na zahradě najdete vlhký, stinný koutek. Hnojení není třeba, ale pravidelné zalévání bylinka uvítá.
Kupte se slevou Olivový olej extra panenský Exclusive Franz Josef Kaiser.
Lahodné pesto z medvědího česneku patří k oblíbeným kuchyňským počinům z této bylinky. Je výrazné, takže se hodí na dochucování těstovin, polévek, pomazánek a dalších dobrot. Pesto není náročné na přípravu, tak se do toho rovnou pusťte!
Tip 1: Přidejte pesto do změklého másla a získáte máslo bylinkové, další skvělou pochoutku vonící po této lahodné bylince.
Tip 2: Chcete někomu bylinkové máslo nebo pesto darovat? Hurá do Tescomy či Orionu, kde seženete praktické a stylové skleněné dózy s víkem.