Sezona medvědího česneku je tady. Kde roste a jak si jej nesplést s konvalinkou?

Listy medvědího česneku na dřevěném prkénku Ferumov / Shutterstock.com

Příroda se vlivem vyšších teplot letos probouzí o něco dříve, dokonce už na některých místech můžeme sklízet první medvědí česnek. Tato bylinka je voňavá, nesmírně zdravá a můžete si z ní připravit lahodné domácí pesto podle našeho receptu. Kde roste medvědí česnek a jak si jej nesplést s jedovatými rostlinami?

Přečtěte si také

Celníci s ČOI zabavili při razii v Sapě padělky za 95 milionů korun

Kde roste medvědí česnek?

Hledejte vlhké lokality v listnatém lese, hájku, nejlépe přímo v blízkosti potůčku. Přesně tam už brzy najdete medvědí česnek, který můžete hned zařadit do jarního jídelníčku.

Bylinka nezaměnitelné chuti a vůně roste v trsech, proto je snadné natrhat si dostatečné množství pro sebe i celou rodinu. Nezapomínejte však vždy na ohleduplnost k přírodě – trhejte bylinku opatrně, ideálně po listech. A pozor, bylinky nesmíte sbírat v chráněných oblastech.

Člověk sbírá medvědí česnek encierro / Shutterstock.com

Jak poznat medvědí česnek?

Velmi podobná medvědímu česneku je třeba konvalinka. Jak rostliny nezaměnit?

  • Konvalince vyrůstají dva lístky ze stonku naproti sobě, kdežto medvědí česnek disponuje listy, které rostou od země.
  • Liší se také kvítky – květ konvalinky je kulovitý, květ medvědího česneku je klasický.
  • Konvalinky by navíc měly rašit později. Zatímco medvědí česnek vyrůstá od března do května, konvalinka má svůj čas na konci jeho sezony.

Proč medvědí česnek sbírat a jíst?

Medvědí česnek obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek – například aminokyseliny allicin a alliin, vinyl sulfid či esenciální oleje. Má také antibakteriální a antivirové účinky, podle bylinářů je dokonce domácím antibiotikem. Ve složení medvědího česneku najdete i velké množství vitaminu C (100 g rostliny může mít až 150 mg látky). Jde tudíž o ideálního pomocníka pro jarní očistu, posílení imunity a celkové ozdravení po zimním období.

Svazek medvědího česneku, pesto ve skleničce KarinaKlachuk / Shutterstock.com

Jak pěstovat medvědí česnek?

Ze semínek či sazeniček si můžete medvědí česnek vypěstovat i sami, zasít však bylo potřeba už na podzim. Semínka je vhodné umístit do hloubky alespoň centimetr, kde klíčí zhruba měsíc. Zasadit ovšem lze i mladé rostlinky nasbírané v přírodě – trs s balem vysaďte během dubna do řádků zhruba deset centimetrů od sebe.

A jaké stanoviště pro rostlinky zvolit? Rozhodně je dobré řídit se podmínkami, při kterých česnek vyrůstá v přírodě. Pěstovat jej můžete, pokud na zahradě najdete vlhký, stinný koutek. Hnojení není třeba, ale pravidelné zalévání bylinka uvítá.

Recept na pesto z medvědího česneku

Lahodné pesto z medvědího česneku patří k oblíbeným kuchyňským počinům z této bylinky. Je výrazné, takže se hodí na dochucování těstovin, polévek, pomazánek a dalších dobrot. Pesto není náročné na přípravu, tak se do toho rovnou pusťte!

Ingredience:

  • svazek medvědího česneku
  • hrst piniových nebo kešu oříšků
  • olivový olej
  • parmezán
  • sůl

Postup:

  1. Do mixéru přidejte omyté listy medvědího česneku a oříšky.
  2. Mixujte a přilévejte po lžičkách olivový olej. Konzistence pesta docílíte pomalým a postupným mixováním.
  3. Nakonec přidejte strouhaný parmezán a špetku soli.
  4. Pesto díky olivovému oleji můžete skladovat v lednici a vydrží vám i několik týdnů.

Tip 1: Přidejte pesto do změklého másla a získáte máslo bylinkové, další skvělou pochoutku vonící po této lahodné bylince.

Tip 2: Chcete někomu bylinkové máslo nebo pesto darovat? Hurá do Tescomy či Orionu, kde seženete praktické a stylové skleněné dózy s víkem.

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz, botany.cz, ncbi.nlm.nih.gov