Vědci potvrdili, že konzumace těstovin zlepšuje náladu. Proč nás činí šťastnými?

Žena, která jí těstoviny Pixel-Shot / Shutterstock.com

Až budete mít příště špatnou náladu nebo den na nic, zkuste si připravit pořádnou porci těstovin. Podle vědců se po nich totiž budete cítit mnohem líp. Jak fyzicky, tak psychicky. Podívali jsme se na to, proč má podle odborníků italská pasta na náš organismus takový pozitivní vliv, i jaké další potraviny jsou považovány za „šťastné“ a přispívají k dobré náladě.

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Činí nás šťastnějšími oblíbená hudba nebo těstoviny?

Psychologický efekt těstovin na náš mozek nedávno zkoumal tým vědců z italské univerzity IULM v Miláně. Ve zdejším vědeckém centru, zabývajícím se lidským chováním a myšlením, sledovali vzorek 20 mužů a 20 žen, u kterých měřili fyzické a neurotické změny poté, co snědli těstoviny.

Tato data následně vědci porovnali se změnami, jaké lidský mozek zaznamenává při jiných aktivitách, které obvykle přináší pocity štěstí, jako je například poslech oblíbené hudby nebo sledování sportovních zápasů v televizi. A výsledky byly překvapivé.

Skupina přátel, kteří jí těstoviny DavideAngelini / Shutterstock.com

Proč v nás talíř těstovin vyvolává radost?

Mozek participantů opravdu vykazoval vyšší míru produkce pozitivních emocí po konzumaci talíře špaget. „Naše studie nám umožnila prostřednictvím vědy zase o trochu blíže poznat lidské emoce a potvrdit, že těstoviny a štěstí jdou ruku v ruce,“ uvedl v závěrečné zprávě Vincenzo Russo, profesor a zakladatel centra Behavior & Brain Lab na milánské univerzitě IULM.

Účastníci výzkumu navíc sami popisovali pocity, spojené s radostí nebo uvolněním. Je to dáno především tím, že těstoviny automaticky vnímáme jako „comfort“ jídlo, které se nám vybaví při představě rodinných domácích sešlostí nebo romantických a zamilovaných večeří v příjemných restauracích.

Penne s mozzarellou a rajčaty
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Penne s mozzarellou a rajčaty

Připravte si vynikající těstoviny penne s mozzarellou a rajčaty, které si určitě oblíbí celá rodina. Tento Itálií inspirovaný pokrm je velmi chutný a hotový jej budete mít během chvilky.

Penne s mozzarellou a rajčaty
Špagety s rajčatovo-česnekovou omáčkou
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Špagety s rajčatovo-česnekovou omáčkou

Milujete rajčatové omáčky v kombinaci s těstovinami? Pak tu máme recept přímo pro vás. Špagety s rajčatovo-česnekovou omáčkou vás dostanou. Tento zdravý a lehký oběd připravíte během chvilky. Ricotta dodá rajčatové omáčce jemnost a krémovost, čerstvá bazalka pak jídlo doplní o neodolatelnou vůni.

Špagety s rajčatovo-česnekovou omáčkou

Za vším hledejte serotonin

Dalším důvodem, proč mohou mít těstoviny pozitivní vliv na naši náladu, je přítomnost aminokyseliny tryptofan. Sacharidy, obsažené v pastě, ji pomáhají uvolňovat a vstřebávat a v našem těle jednoduše řečeno přeměňovat na hormon štěstí, zvaný serotonin (neboli neurotransmiter s antidepresivními účinky).

Když navíc sáhneme po celozrnných těstovinách, plných komplexních sacharidů, zvýší se nám produkce kyseliny gama-aminomáselné, která má také relaxační a uvolňující vliv na nervovou soustavu a pomáhá snižovat stres a pocity úzkosti.

Žena, která drží v ruce dózu s těstovinami Krakenimages.com / Shutterstock.com

Které další potraviny zlepšují náladu?

Vedle těstovin jich existuje celá řada. Nejlépe na náš mozek v tomto ohledu působí právě potraviny bohaté na již zmíněný tryptofan, ze kterého se v těle syntetizuje serotonin. Ten si naše tělo neumí samo vyrobit, a je proto důležité jej získávat z potravy, případně doplňků stravy.

Mezi potraviny, bohaté na tryptofan, potom patří libové maso (zejména krůtí), mořské ryby (losos), ořechy (mandle, vlašské ořechy, pistácie), semínka nebo další kvalitní zdroje bílkovin (vejce, tofu, sója, luštěniny), dále také hořká čokoláda, kakao, kurkuma a některé druhy ovoce (například ananas, banány, papája, avokáda, jahody či švestky).

Až se proto budete příště cítit pod psa, zkuste si připravit třeba mísu plnou špaget s lososem, avokádem nebo ořechy. Po jídle si ještě dejte sladkou tečku v podobě dezertu z kvalitní vysokoprocentní čokolády a ovoce. Sami uvidíte, zda dáte italským vědcům za pravdu.

Zdroje: Web MD, International pasta organisation, IULM University, ResearchGate, National Library of Medicine, Healthline, Healthline