Jak skutečně ušetřit za elektřinu? Spotřebiče, které doslova žerou energii

Žena nastavuje teplotu v místnosti a ukazuje zdvižený palec nahoru fizkes / Shutterstock.com

Ceny energií v posledních měsících narostly až o desítky procent. Stále častěji tedy přemýšlíme, jak snížit spotřebu a co nejvíce ušetřit. Vše začíná už výběrem tarifu u dodavatele a následným nákupem energeticky šetrných spotřebičů či osvětlení. Stejně důležité je ale s energiemi neplýtvat. Nejspíš vás totiž překvapí, kolik elektřiny odebírají spotřebiče v pohotovostním režimu, nabíječky v zásuvce nebo zapnutá světla. A velký prostor pro úsporu se nabízí i při vytápění nebo přípravě jídel.

Přečtěte si také

Znáte výhody vyvýšených záhonů? Méně plevele, slimáků i bolavých zad! Řekneme vám, jak na to

1. Pečlivě vyberte dodavatele i konkrétní tarif

Ceny elektřiny a plynu se poměrně výrazně liší. Záleží na lokalitě, celkové spotřebě i na tom, v jakých časech energii využíváte. Sazba za kWh totiž nebývá po celý den stejná. Nezapomeňte tedy na porovnání jednotlivých možností a vyberte tu nejvýhodnější.

Před podpisem smlouvy si pak ještě ohlídejte, aby byla cena fixní a nehrozily vám žádné dodatečné poplatky.

2. Používejte kvalitní LED svítidla a malé lampy

Pokud chcete šetřit planetu i svou peněženku, klasické žárovky už nepoužívejte. Mnohem více se vám vyplatí úsporná LED osvětlení. Právě ta by měla být hlavním zdrojem světla v každé místnosti. Doplnit je můžete stolními lampami, malými zářivkami nebo LED pásky, které budou při mnoha činnostech dostačující. Přitom spotřebují minimum elektřiny. Pokud z místnosti odcházíte na delší dobu, zhasněte, ale na několik minut to z hlediska spotřeby smysl nemá.

Žena mění LED žárovku v lustru Andrey_Popov / Shutterstock.com

3. Pozor na spotřebiče a nabíječky v zásuvce

Nejvíce se vám vyplatí nákup nových spotřebičů energetické třídy A nebo B. Jejich pořizovací cena je sice vyšší, ale díky nízkým nákladům na provoz se vám investice brzy vrátí. Ani tyto spotřebiče ale nenechávejte v době nečinnosti v zásuvce. Malé množství elektřiny totiž stále odebírají, podobně jako například nabíječky. Vypojování se ale nevyplatí u lednice, která je v provozu téměř neustále. Vypínáme ji většinou jen v případě, že odjíždíme minimálně na týden.

Prodlužovací přívod s pěti zásuvkami, ve čtyřech jsou zapojené kabely, z jedné ho člověk vytahuje sirastock / Shutterstock.com

4. Nastavte nižší teplotu

Pokud máte elektrické nebo plynové topení, v žádné z místností zbytečně nepřetápějte. Na práci a relax bude potřeba zhruba 21 °C, zatímco na spaní vám stačí jen 18 °C. U starších radiátorů a kotlů musíte vše regulovat ručně. V chytré domácnosti si ale můžete díky termostatu teplotu nastavit automaticky. Během noci tedy doporučujeme topit méně než přes den. A jakmile odjíždíte na více než dva dny, vypněte raději topení úplně.

5. Vařte a ohřívejte chytře

Možná je to s podivem, ale až třikrát méně elektřiny spotřebujete díky vaření s pokličkou. Dále se vyplatí využívat zbytkové teplo a vybírat hrnce, které velikostně přesně sednou na danou plotýnku. Pokud často ohříváte, určitě se vám vyplatí mikrovlnná trouba. Jen ji nezapomínejte pravidelně čistit, pořiďte si do ní poklop a nikdy ji neumisťujte na lednici.

Zdroje: aazdravi.cz, e15.cz, novinky.cz, cez.cz