Fenomén levných nákupů Temu: Proč jde o nejnebezpečnější aplikaci na světě?

Mobil v košíku s logem Temu yanishevska / Shutterstock.com

Téměř všechny vhodné inzertní plochy obsadilo loni čínské tržiště Temu. To je spolu s AliExpressem a Shein oblíbeným místem levných nákupů zákazníků po celém světě. Tato marketingová masáž ještě zesílila těsně před Vánoci, kdy se slovo Temu stalo jedním z nejvyhledávanějších slov českých uživatelů na Google. Jak je ale možné, že jsou ceny na Temu tak nízké a co z toho vlastně e-shop má?

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Nízké ceny nejsou všechno

Extrémně nízkými cenami a dopravou zdarma láká své zákazníky, především v inzerci na sociálních sítích, čínské tržiště Temu. To funguje podobně jako jeho starší sourozenci AliExpress nebo Shein. Všechny tyto platformy fungují jako tržiště, které přeprodávají produkty jiných firem a výrobců. Aplikace Temu pak patří k těm nejstahovanějším v Česku.

Sortiment Temu je velmi široký, najdete tu oblečení, dětské hračky, kosmetiku, elektroniku, bytové doplňky i dekorace. Často se zde setkáme také s plagiáty výrobků některých známých značek, jako jsou módní doplňky nebo elektronika, ostatně jako na dalších online tržištích.

Ruka, která drží v ruce mobil s otevřenou aplikací Temu Freer / Shutterstock.com

Pochybný původ a ztrátová reklama

Přestože firma expandovala na Západ už v roce 2022, největší boom u nás zažila až loni. Její původ je však přinejmenším pochybný. Na první pohled se prezentuje jako firma z Bostonu, ale e-shop ve skutečnosti vlastní irská firma PDD Holdings, která je též majitelem kontroverzního obchodu Pinduoduo. Majitelem je Číňan Colin Huang.

Její největší charakteristikou jsou pak až směšně nízké ceny. Podle analýzy, kterou zpracoval časopis Wired, jsou navíc výdělky i investice firmy do reklamy velmi ztrátové. Temu ztrácí průměrně 30 dolarů (tedy nějakých 760 Kč) na objednávku.

„Temu přímo spojuje zákazníky s nákladově efektivními výrobci, což umožňuje nabízet zboží za konkurenceschopné ceny. Odstraněním více zprostředkovatelů a zasíláním z továren přímo spotřebitelům zákazníci těží z velkoobchodních cen od zdroje," odpovídá zaměstnanec zákaznického servisu Temu.

Otrocká práce a vykořisťování

Doprava je na Temu vždy zdarma. Tedy až do chvíle, kdy narazíte na minimální výši objednávky, která činí 220 Kč. „Temu má určenou minimální objednávku 220 Kč, abychom mohli nadále nabízet více položek za nižší ceny, protože náklady na dopravu jsou u malých objednávek výrazně vyšší. Přidání dalších položek k dosažení minimálního množství objednávky také pomáhá předcházet nadbytečnému odpadu z obalů," oznámí vám Temu aplikace, pokud se snažíte nakoupit za menší sumu.

S nakupováním na této platformě se v posledních měsících začala pojit velmi závažná témata. Jedním z nich je i spojení s otrockou prací a vykořisťováním pracovníků v rozvojových zemích, odkud většina zboží pochází.

Muž s telefonem v ruce, kolem kybernetické prostředí Tero Vesalainen / Shutterstock.com

Aplikace sbírá data o svých zákaznících

Obavy odborníků vyvolává také otázka kybernetické bezpečnosti, kterou Temu zjevně bere na lehkou váhu. V březnu loňského roku pozastavil Google přístup do obchodu aplikací sesterskému obchodu Pinduoduo, v jehož aplikaci objevil škodlivý software. V této spojitosti existuje podezření, že Temu zneužívá osobní údaje, které mu zákazník poskytne.

„Temu, stejně jako v podstatě všechny čínské aplikace, sbírá ze zařízení uživatelů mnohem více informací, než co je v našem západním prostoru považováno za běžné a legitimní. Detailní analýza téměř jakékoli čínské aplikace může západním uživatelům připadat jako špionážní aplikace,“ uvedl v rozhovoru pro Blesk Zprávy kyberbezpečnostní expert Petr Kadrmas ze společnosti Check Point Software Technologies.

Aplikace má přístup i k GPS a mikrofonu

Pokud si aplikaci Temu nainstalujete do telefonu, nevědomky jí dáváte přístup ke svému soukromí. Odborníci se shodují, že jde o velmi propracovaný malware, který má za úkol krást data spotřebitelů. S tím, že je aplikace škodlivá, a to především pro uživatele androidových telefonů, přišla společnost Grizzly Research, podle jejíchž zástupců jde o „nejnebezpečnější aplikaci, dostupnou široké veřejnosti”.

Temu však podle dostupných zdrojů sbírá o svých uživatelích i ty informace, které ke svému fungování nepotřebuje. Může jít o kontakty v adresáři, fotografie, historii prohlížeče, odkazy na sociální sítě, ale i současnou polohu majitele telefonu či nahrávky z mikrofonu. Problém je, že toto vše aplikace dělá bez vědomí svých uživatelů. Co se s těmito daty dál děje, je nejasné, zřejmě je však firma přeprodává a tím pokrývá své vlastní náklady na provoz.

Zdroje: Echo 24, Fonetech, Wired, Grizzly Research