Jak si ulehčit jarní úklid? Jděte na to chytře

Muž a žena uklízí obývací pokoj LightField Studios / Shutterstock.com

Od konce března by téměř každá domácnost měla projít jarním úklidem. Nelekejte se. Nejde o nic drastického. Vlastně úklid zvládnete během chvíle a bez zbytečného dření. Zapojte děti a manžela. A hlavně uklízejte chytře. Jak na to? Čtěte dál!

Přečtěte si také

Klimaticky neutrální nebo eco friendly: Pojmy, které matou české spotřebitele

1. Jak na mytí oken?

Po promrzlé zimě a deštivých prvních jarních dnech je pravý čas na mytí oken. Tato práce se může zdát jako věda. Jak umýt okna, aby na nich nezůstávaly šmouhy? Stačí pár fíglů a čistá okna vykouzlíte za pár minut.

Doporučujeme nezůstat u obyčejné levné utěrky. Pořiďte si utěrku z mikrovlákna. Práci vám značně ulehčí také robotický čistič oken.

Pokud si chcete práci ještě více ulehčit, nebojte se experimentovat. Akumulátorová stěrka na okna s oplachovací sadou je malý zázrak. Stěrka je takový malý vysavač. Funguje na podobném principu, protože vodu z oken dokonale vysaje a vy se nemusíte bát zbytků špíny nebo šmouh. Pracuje jednoduše, rychle a precizně. Vyzkoušejte ji.

Na rámy použijte klasiku. Nic nezkazíte navlhčeným hadrem a trochou saponátu. A nezapomeňte ani na žaluzie, na které si rád sedá prach. Zde vám postačí navlhčený hadřík.

Žena dělá pořádek v šatně New Africa / Shutterstock.com

2. Jak správně třídit oblečení?

Vše proberte. Při obměně zimního oblečení za letní je ta pravá chvíle na vytřízení šatníku. Poškozené, potrhané kousky vyhoďte. Oblečení, které je stále k nošení, jen vám už na něj nezbývá prostor, můžete vyhodit do speciálních charitativních kontejnerů. Vytvoříte místo ve skříni na nové kousky a uděláte radost sociálně slabším, kteří na nové oblečení nemají.

Připravte si pytle, do kterých oblečení naházíte a vyhodíte. Buďte nemilosrdní. Většinou platí pravidlo, že pokud jste daný kousek na sobě za poslední rok neměli ani jednou, už si ho pravděpodobně nikdy neoblečete. Proto je načase jej vyhodit.

A když už jste v tom, můžete vyskládat všechno oblečení ze skříní a rovnou utřít poličky od prachu, který se právě zde rád chytá. Nezapomeňte také zkontrolovat věšák v předsíni nebo na chodbě. Možná budete překvapení, co vše na něm visí. Zimní oblečení nemilosrdně pryč!

3. Jak se zbavit prachu?

Prach vždy po zimě vykoukne a vy poznáte, že nastal ten pravý čas na očistu. Zkontrolujte pokojové rostliny, pokud jsou zaprášené, osprchujte je. Buď ve vaně, nebo pomocí rozprašovače. Nezapomeňte je pak nechat odkapat, ať je nepřelijete.

Ruka v rukavici umývá hadrem zaprášený stůl Ground Picture / Shutterstock.com

Jak se zbavit prachu? Prach na nábytku zlikvidujte opět hadrem s vodou. Najděte však speciální spreje, které nábytku dodají lesk navíc. Když čistíte třeba pohovku, nezapomeňte koupit opravdu kvalitní sprej a čistič. Je vážně rozdíl, jestli je pohovka kožená, textilní, nebo jestli umýváte třeba dřevěný stůl. Univerzálním čističům v tomto směru raději nevěřte.

4. Vysajte a vytřete

S tím vám zvládnou pomoci děti. Nezapomeňte zkontrolovat, zda vysavač není plný a jestli není potřeba vyčistit filtr. Jednou za rok zvažte i nákup filtru zbrusu nového. Uvidíte, jak vysavač začne najednou sát.

Není nad to bydlet v čistém. S pomocí manžela a dětí tento úklid zvládnete během jednoho odpoledne. Tak hurá do toho!

Zdroj: Kupi.cz