Veganské, nebo ne? Pozor na tyto nápoje a potraviny

Muž a žena se baví v kuchyni s veganskými ingrediencemi Canva

U spousty jídel, alkoholu nebo energy drinků by vás asi nenapadlo, že mohou obsahovat živočišné složky. Případně s nimi přicházejí do styku během výroby. Díky našim tipům zjistíte, na co si dát pozor a podle čeho se při nákupu řídit. Navíc se podíváme i na rostlinné alternativy problematických produktů.

Přečtěte si také

Jak se zbavit známého škůdce mandelinky bramborové? Pozor, útočí i na rajčata a další rostliny
Jak se zbavit známého škůdce mandelinky bramborové? Pozor, útočí i na rajčata a další rostliny

Pivo a víno

Kvašené hrozny i chmel mají stoprocentně rostlinné složení. Překážkou ale může být proces filtrace, která někdy probíhá přes vaječný bílek, mléko, želatinu nebo chitin, tedy stavební látku korýšů.

U pivních speciálů, ochucených piv nebo ovocných džusů se můžete setkat i s takzvanou vyzinou, která pochází z jeseterových ryb a slouží jako čiřidlo. Pro jistotu tedy hledejte na obalu označení Vegan.

Objevte veganské dobrůtky v akci

Energy drinky s výrazně červenou barvou

Dříve se do energetických nápojů hodně používal živočišný karmín neboli E 120, který se vyrábí z hmyzu známého jako červec nepárový. Ten dnes částečně nahradil uměle vytvořený veganský taurin. Ani tak známé produkty, jako Monster Energy, ale zatím nemají veganskou certifikaci. Naopak Red Bull už svoje rostlinné složení potvrdil stejně jako například značka Relentless.

Cukr

Zatímco ve Spojených státech se v cukru může objevit kostní moučka, v Evropě se do něj někdy přidávají vaječné bílky. Ani jedno není pro vegany přijatelné, a tak musí hledat vhodné alternativy. Ještě složitější je situace u kupovaného pečiva nebo dezertů, kde jen velmi těžko zjistíte, jaký cukr byl při pečení použit.

Nápis vegan a kolem veganské potraviny Canva

Exotické ovoce

Říkáte si, jak se může cokoliv živočišného dostat do fíků nebo banánů? Poměrně jednoduše. Fíky někdy obsahují protein z vos, které se do plodů dostanou během jejich zrání a později uhynou. U banánů zase doporučujeme bio kvalitu, protože chemické pesticidy jako chitosan se mimo jiné vyrábějí ze schránek krabů a krevet.

Mentolové pastilky a bonbóny

Nejen žvýkací bonbóny, ale i pastilky a dražé s mátovou příchutí často obsahují želatinu. Jistotu veganského složení máte například u Mentos nebo Milvos dostupných v síti dm drogerií. Veganskou variantu oblíbených kyselých rybiček a gumových medvídků pak prodává třeba francouzská značka Veganz.