Grilování bez masa: Pochutnejte si jako vegan a vyměňte flákotu masa za zdravější varianty

Žena griluje zeleninu na venkovním grilu DisobeyArt / Shutterstock.com

Ještě před pár lety platilo, že být vegan je skoro za trest. V restauraci možná tak mrkvový salát a v obchodě pár produktů na konci regálu. Od té doby ale rostlinná strava ušla pořádný kus cesty. Podívejte se s námi na aktuální veganskou nabídku tuzemských obchodů, budou se vám sbíhat sliny.

Přečtěte si také

Luxusní snídaně: Připravte si vejce Benedikt podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Pořádný flák sóji

Srpnové počasí doslova volá po pořádném víkendovém povyražení. Zatopený lom, pohodlná deka a rozpálený gril. Co si ale počít, když s sebou na výlet přiberete i vegana?

Není vůbec potřeba lámat si hlavu, pořádný burger dnes koupíte i v rostlinném provedení, takže si jistě pochutnáte všichni. Kupříkladu hypermarkety Kaufland či Albert nabízí produkty značky Garden Gourmet, kde nechybí prakticky žádné z oblíbených jídel každého masožrouta – ať už je to veganský hamburger, klobása nebo třeba nugetky.

Bezmasý rostlinný burger ze sóji barmalini / Shutterstock.com

Sýr bez mléka

Vedle veganského burgeru se na grilu bude samozřejmě pěkně vyjímat i kus sýra. Že vegani a sýr nejdou dohromady? To už přeci dávno neplatí. Kupříkladu řecká společnost Violife se na výrobu veganských sýru specializuje už od počátku 90. let a ve svém sortimentu jich má dokonce více jak desítku. Namátkou třeba voňavý řecký sýr, mozzarellu nebo klasický sýr plátkový.

A to vše samozřejmě beze stopy mléka, což je velkou výhodou i pro lidi trpící různými intolerancemi či alergiemi. Žádný z produktů této značky navíc vedle laktózy neobsahuje ani lepek.

Tip: Na burgery vám přijde vhod například veganský sýr cheddar Violife, který teď najdete v Bille za 49,90 Kč. Vsadit nicméně můžete i na jistotu – skočte si do supermarketu Kaufland, kde seženete tofu na gril Lunter, a to za 19,90 Kč.

Špízy s tofu a zeleninou na grilu stockcreations / Shutterstock.com

Rychlá svačinka

Pokud vás na grilování tolik neužije, určitě oceníte aspoň rychlou veganskou svačinu. Křupavé pečivo s pořádnou vrstvou pomazánky, třeba od značky Hamé. Ta už dávno nedělá pouze paštiku, jemných zeleninových pomazánek nabízí celou řadu. Je tak jenom na vás, jestli máte zrovna chuť na rajčatovou s oreganem, fazolovou či další. A pokud vám zmiňované příchutě nestačí, tradiční slovenská značka Lunter jich má v rukávu hned dalších devět. Třeba taková pažitková opravdu stojí za to.

Co takhle cizrnovou klasiku?

Kupte se slevou Hummus Tesco.

Porovnat slevy

Rostlinné mléko na sto způsobů

A co jako sladkou tečku na závěr? Co třeba takové mléko bez mléka? Tedy mléko rostlinné. Tuto stálici českých nákupních seznamů asi není potřeba dlouze představovat. Dnes jej běžně dostanete v každé druhé kavárně jako alternativu k mléku kravskému. Rostlinné mléko ale zdaleka nemusí být pouze sójové – v obchodech je běžně k vidění i mandlové, kokosové či ovesné.

Všechny mají společné to, že jsou doslova nabité prospěšnými látkami. Mandle obsahují velké množství minerálních látek, například hořčík či vápník. Kokos je zase skvělým zdrojem manganu, který pomáhá udržovat správnou hladinu cukru v krvi.

Džbán a sklenice s veganským „mlékem“ a ingredience k jeho výrobě – kokos, sója, mandle a oves Yuriy Golub / Shutterstock.com

Nedocenitelné je pak kokosové mléko při vaření, což dobře vědí všichni milovníci indické kuchyně, kde tvoří nepostradatelnou součást kari omáček.

Tip: Mandlový nápoj Alpro Soya právě teď seženete například v Lidlu za cenu 44,90 Kč, sójovou variantu zase nabízí supermarket Billa za 59,90 Kč. V tom pak pořídíte i kokosové mléko – značky Asia Time, 0,4 l za 39,90 Kč.