Zapomeňte na pizzu! Alsaský cibulový koláč se slaninou si zamilujete. A peče se jen 5 minut

Alsaský cibulový koláč, rajčata a bylinky Mironov Vladimir / Shutterstock.com

Pokud jde o slané koláče, italskou pizzu zná každý. Co takhle ale pro jednou vyzkoušet pečenou delikatesu z Francie? Slané koláče jsou v ní velmi populární, a jakmile jednou ochutnáte ten alsaský cibulový, nebudete chtít už žádný jiný. Podívejte se s námi, jak si tuto lahůdku doma upéct.

Přečtěte si také

Vynikající rychlé těstoviny s pečenou fetou a cherry rajčaty uvaříte za 5 minut!

Bleskově upečený Flammkuchen

Této specialitě z Alsaska se říká „Flammkuchen“ nebo také „Tarte Flambée“. Název je odvozen od prudkého pečení v peci, jak se tradičně tento pokrm ve Francii připravuje.

Výroba alsaského koláče sice nějakou chvíli kvůli kynutí těsta trvá, samotné pečení při vysoké teplotě je ale doslova otázkou několika málo minut.

Čím se vyznačuje smetana crème fraîche a kde ji sehnat?

Mezi základní suroviny alsaského koláče vždy patří slanina, cibule a tzv. crème fraîche (čtěte jako „krém freš“). Jedná se o francouzský druh smetany s vyšším obsahem tuku, která je někde na pomezí šlehačky a zakysané smetany (na rozdíl od ní se nicméně dá vyšlehat a při vyšších teplotách se nesráží).

Alsaský cibulový koláč nakrájený na kousky, bylinky a červená cibule v pozadí Karl Allgaeuer / Shutterstock.com

Smetanu crème fraîche není úplně jednoduché na pultech našich obchodů sehnat. Můžete na ni narazit v různých prodejnách s francouzským dovozovým zbožím, v sýrárnách nebo ve farmářských prodejnách. Poměrně snáze se dá sehnat na internetu, konkrétně ve farmářských e-shopech či online supermarketech.

Pokud se vám tuto specifickou lokální surovinu sehnat nepodaří, lze ji v receptu klidně nahradit obyčejnou zakysanou smetanou. Vždy ovšem sáhněte po té s nejvyšším možným obsahem tuku.

Pizza šneky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Pizza šneky

Pizza šneky z listového těsta jsou rychlá chuťovka, kterou vykouzlíte během chvilky. Jsou ideální na oslavy, během posezení s přáteli nebo na silvestrovkou párty. Naplnit je můžete čímkoli, co máte rádi, klasickou kombinací je pak rajčatový základ, šunka a sýr.

Pizza šneky

Recept na alsaský cibulový koláč

Ingredience na těsto (vystačí na 2 tence vyválené koláče):

  • 250 g hladké mouky
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje (případně másla nebo sádla)
  • 125 ml vody
  • 20 g droždí (cca ½ jedné kostky), nebo ½ sáčku sušeného droždí
  • sůl

Ingredience na náplň:

  • 250 g crème fraîche, případně zakysané smetany
  • 200 g cibule
  • 100 g plátků slaniny
  • sůl a pepř
  • 2 stroužky česneku (podle chuti, nemusí být)
Alsaský cibulový koláč se sklenicemi bílého vína Karl Allgaeuer / Shutterstock.com

Postup:

  1. Smícháme mouku, droždí, sůl, vodu, olej a vypracujeme hladké těsto, které dáme přikryté potravinářskou fólií vykynout asi na 1 hodinu. Pokud by se moc lepilo, přidáme mouku.
  2. Mezitím si nakrájíme slaninu na tenčí proužky a cibuli na měsíčky. Slaninu zlehka orestujeme na pánvi, aby pustila trochu tuku – na něm pak zpěníme cibuli. Stačí jen lehce, dokřupava se dopeče v troubě.
  3. V misce smícháme smetanu s prolisovaným česnekem, dle chuti osolíme a opepříme.
  4. Troubu rozehřejeme na maximum (minimálně však 220 °C). Těsto rozdělíme na dva díly, z každého vyválíme tenkou placku a dáme ji na plech s pečicím papírem.
  5. Poté ji potřeme smetanou s česnekem, posypeme orestovanou cibulí se slaninou a vložíme do trouby. Pečeme cca 5 minut (maximálně 10, záleží na výkonu a typu trouby).
Chřestové taštičky z listového těsta
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Chřestové taštičky z listového těsta

Receptů na dobroty z listového těsta není nikdy dost. Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu připravit chřestové taštičky, které zvládne i úplný kuchtík začátečník. Voní po tymiánu a báječně chutnají!

Chřestové taštičky z listového těsta

A jak si ho co nejlépe vychutnat? Poradíme, že se tento cibulový koláč skvěle hodí k bílému vínu – a nejlépe přímo z Francie, ať si vychutnáte co nejvíc autentický zážitek!

Zdroje: moselwine.cz, pecemevpeci.cz