Banány, které nehnědnou? Už brzy se objeví na pultech supermarketů

Žena kupuje banány v obchodě progressman / Shutterstock.com

Až třetina všech vypěstovaných banánů nikdy neskončí na talíři – často kvůli rychlému hnědnutí. Vědci proto vyvinuli geneticky modifikovanou odrůdu, která zůstává déle žlutá a čerstvá, a to jak v regálu, tak doma. Mohou tyto „revoluční banány“ snížit plýtvání a pomoct planetě?

Přečtěte si také

Soutěž na Kupi: Vyhrajte špičkové sušičky potravin Catler a Sencor v hodnotě 10 000 Kč

Proč banány hnědnou?

Na vině je enzym polyfenoloxidáza, který při kontaktu s kyslíkem spouští oxidaci polyfenolů. A ty tmavnou. Jejich vysoký obsah je pak typický nejen pro banány, ale například také jablka nebo avokáda. Neboli druhy ovoce, jejichž dužina je po rozkrojení na vzduchu známá tím, že po chvilce hnědne.

V případě banánů je ovšem problém větší. Rychle jim oxiduje také slupka samotná a ovoce jako takové přezrává. Často mnohem dříve, než se při exportu vůbec dostane do obchodů. Podle studie z roku 2021 uvedené v magazínu Horticulture Research se téměř třetina vypěstovaných banánů nikdy nesní. Zemědělci a vědci po celém světě proto hledají způsoby, jak takovému plýtvání zdroji i potravinami zabránit. A jedním z řešení mají být revoluční banány s delší trvanlivostí.

Méně zbytečného pěstování, méně skleníkových plynů

Nový druh banánu vyvinuli vědci z britské biotechnologické společnosti Tropic Biosciences. U plodů „deaktivovali“ gen odpovědný za tvorbu enzymu polyfenoloxidázy, který způsobuje zmíněné hnědnutí. Výsledkem jsou potom banány, které mají stejnou známou chuť, strukturu i složení. Pouze zůstávají déle žluté, pevné a čerstvé, a to až o 10 dnů oproti běžným odrůdám.

„Naše banány, které nehnědnou, mají potenciál výrazně snížit plýtvání potravinami a redukovat emise skleníkových plynů až o 25 %,“ uvedl Dr. Ofir Meir, technický ředitel společnosti Tropic Biosciences v tiskovém prohlášení s tím, že až 60 % exportovaných banánů nikdy nedorazí ke koncovým zákazníkům a skončí v odpadu. Přitom ekologická zátěž (včetně produkce CO₂) související s jejich vypěstováním není zanedbatelná.

„Inovativní banány mohou pomoci ročně snížit takové množství oxidu uhličitého, jako kdyby ze silnic zmizely 2 miliony osobních aut,“ zmínil dále Meir.

Banány vydrží déle v obchodech i v ledničkách

Ani ty plody, které se do prodeje dostanou, nemají vyhráno. Ze spousty z nich se během chvilky stane vizuálně neatraktivní zboží, o které již není zájem. Zákazníci jednoduše upřednostňují hezké žluté kousky a prodejci mají kvůli rychlému zrání jen omezenou dobu, po jakou je stihnou nabízet.

I to by však měla nová odrůda vyřešit. Než hnědnoucí banány skončí v koši, obchody získají více času na jejich prodej a zákazníci doma zase na jejich spotřebování.

Vyhazují zákazníci hnědé banány?

A jaké skutečně upřednostňují během nakupování? Oslovili jsme náhodně několik zákazníků v supermarketu a zkoušeli u nich ověřit, jak s přezrálými banány nakládají? Spousta z nich nám potvrdila, že doma jim hnědé banány nevadí a vždy se je snaží ještě zužitkovat. „Já hnědé banány naopak miluju, určitě je proto nevyhazuju, právě naopak. Jsou skvělé místo cukru do buchet, lívanců nebo třeba do kaší,“ popsala pro Kupi častou zkušenost spotřebitelů například studenka Miriam.

Nikdo z oslovených by si ale příliš hnědý banán nekoupil rovnou v obchodě. Lidé vyhledávají jen žluté plody a mají-li si vybrat, raději upřednostní mírně zelené než ty, na kterých se již objevují typické tmavé skvrny. „Když začnou banány hnědnout doma, vždycky je na něco ještě použijeme, vyhodit nám je přijde škoda. Ale teda v obchodech sahám výhradně po pěkných. I když bych ten hnědý zužitkoval, tak prostě peníze chci dát za čerstvé zboží,“ sdělil nám pan Jiří.

Žena vybírá banány v supermarketu AYO Production/Shutterstock.com

Je geneticky modifikované ovoce důvodem k obavám?

Nehnědnoucí banány již byly schváleny k prodeji v několika zemích, včetně USA a Kanady. Na pulty obchodů by se měly dostat během roku 2025. Nejsou přitom vůbec prvním, takto modifikovaným ovocem. Jak například poukázal deník Guardian, od roku 2017 se v amerických obchodech prodávají také jablka odrůdy Arctic, u kterých byl upravený stejný typ genu.

Evropské úřady mají pro schvalování jiné postupy, na našem trhu se proto jen tak neobjeví. I přesto se řada odborníků shoduje, že genetická modifikace může do budoucna vyřešit spoustu problémů sovisejících s životním prostředím a produkcí potravin. Zatím alespoň těch rostlinného původu.

„Robustnost a přísnost celého systému vytváří z GM potravin ty nejprověřenější potraviny na trhu. (...) Ve světě jsou ve vývoji či v oběhu již geneticky upravené potraviny s vyšší nutriční hodnotou a příznivějším obsahem jednotlivých vitamínů,“ uvádí například web Bezpečnost potravin spadající pod Ministerstvem zemědělství s tím, že transgenní plodiny s lepší údržností a odolávající stresům životního prostředí nám možná v budoucnu pomohou udržet nízké ceny a dostatek potravin.

Zdroje: Nature (Horticulture Research), Bezpečnost potravin, respondenti pro Kupi.cz