Bílkoviny jsou důležitou součástí našeho jídelníčku a všude se dočtete, jak moc je potřebujeme. Ale pozor – není to tak jednoduché. I když jsou pro tělo nezbytné, jejich přehnané množství může našemu organismu spíš uškodit než pomoci. Jak tedy najít tu správnou míru?
Náš jídelníček by měl být vyvážený a měl by být složen ze všech důležitých živin, jako jsou sacharidy, tuky a bílkoviny (+vláknina). Právě bílkoviny jsou v poslední době zásadním tématem (není divu, vždyť jsou základním stavebním kamenem lidského těla) a na sociálních sítích vám každý druhý bude radit, ať jich přijmete co nejvíc, protože bez nich nezhubnete, nebudete zdraví a nebudete mít energii. Jejich důležitost je bez debaty, ale všeho moc škodí a tím bychom se měli řídit právě i zde. Na podrobnosti jsme se zeptali výživové terapeutky Lenky Tarasidu.
Naše tělo potřebuje stejně jako bílkoviny i ostatní makroživiny, bez nich by totiž nedokázalo fungovat. Sportovci a lidé, kteří se hýbou nebo vyznávají zdravý životní styl, se snaží na bílkoviny zaměřit, aby jim rostly svaly a cítili se dobře. Všeho ale s mírou.
„Bílkoviny jsou klíčové pro naše zdraví, regeneraci a budování svalů. Jejich příjem by měl být vyvážený a odpovídající našemu životnímu stylu. Bílkoviny jsou makroživiny složené z aminokyselin, které tvoří stavební kameny našich svalů, tkání, enzymů a hormonů. Bez nich by tělo nefungovalo tak, jak má. Jsou důležité pro regeneraci buněk, podporují metabolismus a pomáhají při hojení ran. Také pomáhají udržet delší pocit sytosti, což je vhodné i při hubnutí,“ komentuje pro redakci Kupi.cz nutriční terapeutka Lenka Tarasidu.
Denní příjem se odvíjí od věku, pohlaví, váhy, zdravotního stavu i případných nutričních omezení (například intolerancí). „Denní doporučený příjem bílkovin závisí na věku, pohlaví a životním stylu. Obecně platí, že minimální doporučená dávka je kolem 0,8 g na 1 kg tělesné hmotnosti pro průměrného dospělého člověka. Sportovci nebo lidé usilující o růst svalové hmoty mohou potřebovat až 1,6–2,2 g na 1 kg,“ upřesňuje Lenka Tarasidu.
V případě otěhotnění, kojení nebo nemoci by měl být příjem bílkovin ještě o něco vyšší. To stejné platí pro mladé či staré osoby.
margouillat photo / Shutterstock.com
Naše tělo potřebuje pro správné fungování poměrně velké množství bílkovin, proto se nemusíte bát, že byste se přiměřeným množstvím nebo občasným zvýšeným množstvím předávkovali a ublížili si. Je ale nutné zmínit, že ortodoxní přístup není ani v tomto směru správný a pokud se budete vyložené „cpát“ bílkovinami, přínosné to pro vaše tělo nemusí být.
„Předávkovat se bílkovinami není úplně snadné. Ale příliš vysoký a dlouhodobý příjem může zatěžovat ledviny a způsobit trávicí potíže,“ dodává výživářka.
Pokud tápete a hledáte potraviny s vysokým obsahem bílkovin, stačí si uložit tento seznam a následující potraviny zařazovat pravidelně do jídelníčku. Nezapomeňte ale, že jisté množství bílkovin obsahují i další potraviny, nejen maso a mléčné výrobky (třeba edamame nezralé sojové boby, quinoa nebo v ořechy).
Oleksandra Naumenko / Shutterstock.com
„Bílkoviny jsou nezbytnou součástí naší stravy, ale jejich příjem bychom neměli hnát do extrémů. Jejich důležitost se na sociálních sítích a ve fitness světě zveličuje na úkor jiných makroživin. Z hlediska zdravého a vyváženého jídelníčku bychom neměli zapomínat nejen na bílkoviny, ale i sacharidy a tuky,“ zakončuje nutriční terapeutka Lenka Tarasidu.
Když píši tento článek, již vím, jak moc jsou bílkoviny v našem životě důležité. Dříve jsem jim nevěnovala pozornost a neřešila jsem, kolik jich sním. Když jsem se začala zajímat o výživu, uvědomila jsem si jejich důležitost a přizpůsobila jsem své stravování tak, aby jich mé tělo dostávalo potřebné množství. Nějakou dobu to trvalo, ale výsledky se dostavily – více svalů, lepší výsledky na InBody, více energie i imunita. Někdy stačí i jen malá změna a začnou se věci otáčet k lepšímu, vyzkoušejte to.
Zdroj: Výživová terapeutka Lenka Tarasidu, NZIP, Bezpečnost potravin