4 naprosto vychytané tipy, jak uchovávat chlebový kvásek

Různé druhy chleba a kvásek ve sklenici Zagorulko Inka /Shutterstock.com

Karel, Josefína nebo Žitomír. I tak se může jmenovat člen rodiny, který bydlí ve sklenici v lednici. Žitný kvásek je takový malý zázrak, který s vámi v kuchyni může být řadu let a vůbec nezáleží na tom, jestli jste si ho doma vypěstovali sami z žitné mouky a vody, nebo jste si ho přinesli od kamarádky nebo z blízké pekárny. Pokud se o něj dobře staráte, odměnou vám je voňavý, nakyslý a krásně nadýchaný kváskový chléb. Někdy ale nastane okamžik, kdy je nutné kvásek „zazimovat“. Přinášíme vám pár tipů, jak jej nejlépe uchovat při delším nepečení.

Přečtěte si také

Přírodní postřiky, které fungují lépe než kupované: Skořice zatočí s plísní, ocet s mravenci

Žitný kvásek je živý organismus, který je potřeba pravidelně a kvalitně krmit, abychom o něj nepřišli a mohli se v kuchyni z jeho práce pořád radovat. Běžně se uchovává v lednici v průhledné sklenici s víčkem. Takto vydrží bez přikrmování zhruba týden. Záleží vždy na mnoha okolnostech a je nutné jej pravidelně kontrolovat. Jakmile z něj ucítíte acetonový pach, ačkoli je dobré do této fáze ho nechat vůbec nedojít, je nutné jen neprodleně dokrmit kvalitní žitnou moukou a vodou. Pokud tedy víte, že o kvásek nebudete moci pravidelně pečovat a nechcete se s ním rozloučit, je dobré ho ve stádiu nejvyšší kvality zakonzervovat. Na to existuje hned několik způsobů.

Když nemáte čas na domácí chléb

1. Zahustěte moukou

Tento způsob je ideální pro spíše kratší období nepečení – například dvoutýdenní dovolená, nemoc nebo rekonstrukce kuchyně. Odeberte menší množství kvásku (cca 1 lžíci) a přidejte k němu větší množství žitné mouky (zhruba 2–3 lžíce) tak, abyste docílili konzistence drobenky na koláč. Kvásek by se měl skutečně drobit. Takto ho uložte v lednici do sklenice s víkem.

Jakmile se rozhodnete opět péct, stačí do drobenky přidat vlažnou vodu (asi 50 ml) a pořádně rozmíchat. Tím kvásek oživíte a mikroorganismy v něm opět začnou pracovat. Než se ale vrhnete do pečení je nutné 1–2 dny počkat, až se na povrchu kvásku objeví první bubliny a kvásek ještě alespoň jednou nakrmit žitnou moukou a vodou.

Startovací kvásek, nakrojený chleba, mouka v misce Sokor Space / Shutterstock.com

2. Sušený kvásek přežije i několik měsíců

Usušit žitný kvásek se doporučuje v okamžiku, kdy odmlka v pečení bude opravdu dlouhá. Celý proces je velmi jednoduchý. Zralý kvásek stačí jen rozetřít v tenké vrstvě na pečicí papír a poté ho nechat usušit při pokojové teplotě. To trvá zhruba 2–3 dny. Usušená vrstva se pak rozláme a uloží do tmavé sklenice s víčkem. Tak kvásek vydrží několik týdnů i měsíců.

Oživení je poté opět velmi jednoduché. Sušený kvásek se rozmíchá ve vlažné vodě a za pár dní a po dalším dokrmení bude opět v nejlepší formě.

3. Zmrazte ho, ale ne na dlouho

Kvásek lze uchovávat i v mrazáku. Vydrží tam ale měsíc, maximálně dva. Mráz totiž kvasinkám nesvědčí a čím déle bude kvásek zmražený, tím horší budou jeho kynoucí schopnosti. Postup zamražení je opět velmi snadný. Zralý kvásek rozdělte na tácek do malých kupiček, případně můžete použít i tvořítko na led, a nechejte zamrazit. Zmražené hromádky pak sesypejte do sáčku a pevně ho uzavřete.

I zmražené kváskové kostky oživíte stejným způsobem, tedy rozmícháním ve vlažné vodě a následným dokrmením.

4. Nechte kvásek „pohlídat“

Nejméně náročným způsobem je kvásek nechat u sousedky nebo kamarádky, která o něj bude pečovat podle vašich pokynů. Samozřejmě je nejideálnější, když pečovatel bude vědět, jak s kváskem pracovat a nebude to úplný začátečník. Přeci jen to chce nějaké zkušenosti.