Jak jednoduše namíchat ten nejlepší substrát pro vaše rostliny?

Balkón plný květin PawelG Photo / Shutterstock.com

Chcete, aby vaše pokojové rostliny prospívaly? Namíchejte si vlastní substrát, který bude mít vše, co květiny potřebují. Nechte vaši džungli doslova rozkvést!

Přečtěte si také

Co nejvíce štve zákazníky v obchodech? Neochotný personál i dlouhé čekání ve frontách u pokladen

Milujete pokojové rostliny? Pak je ideální čas promyslet přípravu vlastního substrátu. Namísto jednosložkového substrátu rostlinkám dopřejete ten vícesložkový, který je obohacen větším množstvím živin a složek.

Základ substrátu? Zahradní zemina dobré kvality

Naprostým základem substrátu pro pěstování rostlin je zahradní zemina. Měla by být vzdušná, propustná a s neutrálním pH. Odlehčit zeminu můžete použitím písku, keramzitu nebo perlitu. Písčitý substrát bude vyhovovat sukulentům, suchomilným a okrasným rostlinám. Písčitý substrát vytvoříte smícháním zeminy s pískem v poměru 2:1, další variantou je pak smíchání písku, zeminy a rašeliny v poměru 2:2:1.

Když složení necháte na odborníkovi

TIP: Hnojivo pro plod a květ Kristalon koupíte v Penny za 99,90 Kč (0,5 kg) do 11. května. Speciální substrát pro vyvýšené záhony najdete v OBI za 209,00 Kč (50 l) do neděle 15. května. Balkónový substrát koupíte do konce května v akci také v Hornbachu za 159,90 Kč (45 l). Hledáte jiný substrát nebo složku toho vlastního? Zadejte klíčové slovo do vyhledávače na Kupi.cz a vyberte si akci i prodejnu, která se vám vyplatí.

Žena doma přesazuje rostliny LightField Studios / Shutterstock.com

Jak je to s živinami?

V období vegetace vyžadují rostliny dostatek živin. Nejen všechny kvetoucí balkónovky touží po propustném, ale výživném substrátu. Proto je další složkou vlastní zeminy pro pěstování zeleně kompost. Takový substrát by se měl skládat z rašeliny, kompostu a už zmíněného písku v poměru 2:1:1. Pokud nemáte kvalitní zahradní kompost, poslouží i dostatečně odleželý hnůj – ostatně, dá se koupit také ve formě granulí.

Jak si připravit univerzální substrát?

Chcete si to udělat jednodušší a mít prostě jeden dobrý, ale univerzální substrát? Pak stačí namíchat ve stejném poměru rašelinu, zeminu, kompost a písek. Dostatek živin a vláhy nechá vaši domácí zahradu doslova rozkvést.

  • TIP: Aby se vaše rostliny měly doslova jako v bavlnce, kontrolujte pH připraveného substrátu pomocí půdního testu.