Lidl musí stáhnout z prodeje vepřovou konzervu. Nesplňuje standardy potravinářské inspekce

Sklenice s vepřovým masem Pikok Lidl

Kvalitě a bezpečnosti potravin, s nimiž přijde do styku český spotřebitel, se věnuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Aktuálně se inspektoři zabývají případem konkrétní šarže vepřové konzervy z dovozu s nižším obsahem masa než proklamuje obal. Společnost Lidl, která závadnou konzervu nabízí, ji musí neprodleně stáhnout z prodeje. SZPI se společností rovněž zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Přečtěte si také

Velikonoční otevírací doba obchodů 2024: Kde nakoupíte a kde bude zavřeno?

Kvalita na prvním místě

Jakost a bezpečnost potravin a zemědělských výrobků kontroluje v rámci svých kompetencí Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Dává také pozor na to, s jakými předměty a materiály přichází potraviny do styku. Od roku 2015 navíc přibyla do jejích kompetencí kontrola reklamy a pokrmů v některých stravovacích zařízeních.

SZPI nyní prověřuje případ konkrétní šarže jedné masové konzervy z Lidlu. Jde o vepřovou konzervu Pikok, která má mít podle údajů na obalu obsah masa 89 %. Skutečný obsah je však o něco nižší.

Sklenice vepřového masa Pikok Lidl

Nevyhovující vepřová konzerva bude stažena

Přestože slibovaný obsah masa byl 89 %, rozbor předmětné šarže ve specializované laboratoři potvrdil skutečný obsah pouze 79,5 %.

Potravinářská inspekce proto nařídila společnosti Lidl Česká republika v.o.s., aby vepřovou konzervu co nejdříve stáhla z trhu. Konkrétně jde o Chalupářské vepřové maso s minimálním datem trvanlivosti 17. 12. 2023, označení šarže: L 14954, výrobce: PAMAPOL S.A., ul. Wielunska 2, 97-438 Rusiec, Polsko, země původu: Polsko. Inspekce momentálně zároveň jedná o uložení pokuty.

Košík plný potravin oceněných značkou Klasa Klasa

KLASA je klasa

SZPI každoročně uskutečňuje též kontrolní akci zaměřenou na produkty oceněné značkou KLASA či Regionální potravina. Výsledky z posledních dvou let potvrzují, že se jedná o jednu z nejméně problematických kategorií potravin, které se skutečně pyšní vysokou jakostí a bezpečností.

Z celkem 114 hodnocených šarží potravin oceněných národní značkou kvality KLASA vyhověly všechny vzorky, a to ve všech hodnocených kategoriích. Z potravin oceněných značkou Regionální potravina pak nevyhověla pouze jedna ze 72 hodnocených.

Až 24 % potravin z dovozu nevyhovuje

Ačkoli regionální potraviny standardy kvality a bezpečnosti ve větší míře splňují, produkty z dovozu poněkud pokulhávají. V roce 2021 uskutečnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce celkem 44 218 vstupů do provozoven podniků společného stravování, celních skladů i internetových obchodů. Objevila tam celkem 3 202 nevyhovujících šarží, což představuje téměř 24 % celkového počtu. Z hlediska původu potravin zjistila největší pochybení právě u potravin z dovozu.