Potřebuje každá rostlina vlastní substrát? Výběr určitě nepodceňuje, mezi druhy jsou velké rozdíly

Žena přesazuje květinu a na lopatce má substrát Edler von Rabenstein / Shutterstock.com

Sezóna letošního výsevu a pěstování je v plném proudu a nejen hobby markety jsou zaplaveny nejrůznějšími druhy substrátů. Pokud jste v zahradničení nováčky, určitě se vyplatí věnovat výběru toho správného dostatečnou pozornost a koupit rostlinám ten pravý na míru. Přečtěte si, jaké jsou mezi jednotlivými substráty rozdíly a které jsou vhodné pro bylinky, pokojovky, okrasné květiny, muškáty, orchideje, sukulenty nebo plodovou zeleninu.

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Jak vybrat nejvhodnější substrát?

Na trhu existuje opravdu velké množství substrátů. Liší se kyselostí, vzdušností, schopností zadržovat vodu (k tomu napomáhají složky, jako je kokosové vlákno, perlit či jíl), množstvím obsažených živin i „startovací" dávkou hnojiva.

A ačkoliv jsou k dostání i substráty univerzální, pro konkrétní rostliny a květiny je vždy nejlepší volit ty jim určené. Výhodou je, že bývají na obale přesně označené, a proto pouze stačí najít v obchodě ten správný typ.

Vyberte si ten správný substrát pro vaše květiny

Výsev a množení

Mnoho lidí by si řeklo, že klíčící rostlinky ocení v půdě dostatek živin, aby se jim dobře dařilo. Opak je ovšem pravdou. Substráty určené pro výsev zeleninových a květinových semen i pro přepichování mladých rostlin a zakořeňování řízků mají nízký obsah živin. Je to proto, aby si pozvolně stihly vytvořit silný kořenový systém a na těchto stabilních základech až poté rostly do výšky. Substráty pro výsev a množení také mívají křehčí strukturu, aby sazenicím zakořeňování usnadnily.

Několik pokojových rostlin vedle sebe v květináčích Sergey Mironov / Shutterstock.com

Pokojové rostliny a palmy

Většina pokojových rostlin se zelenými listy pochází z tropických pralesů, kde jim příznivé podmínky pro růst zajišťují neustále se uskutečňující rozkládací procesy přirozeně hnojící půdu. Substráty určené pro pokojové rostliny proto obsahují vydatnou dávku hlavních i stopových živin. Mezi nimi také dusík, hořčík a železo, což jsou minerály důležité pro zachování krásně zelené barvy listů.

Často v nich najdete také přísady jako je perlit či písek. Tedy složky zajišťující kyprost půdy a její vzdušnost, aby v květináči nedocházelo k přílišnému zadržování vody, což u pokojových rostlin může velmi rychle způsobit uhnívání kořenů.

Bylinky a zelené koření

Pro pěstování bylinek je ideální lehký a propustný substrát obsahující startovací dávku hnojiva a další potřebné živiny. Současně mívá díky svému složení schopnost dobré regulace vláhy. Zajišťuje, že mají kořeny dostatek vlhka, současně ale nedochází k jejich přemokření a zahnívání.

Pro středomořské bylinky jako je rozmarýn, oregano, tymián či šalvěj někdo také doporučuje používat substrát na levandule, protože zaručuje dobrou propustnost, vzdušnost a dlouhodobé uvolňování vápníku.

Žena stojí na balkóně a drží v ruce muškáty VH-studio / Shutterstock.com

Muškáty a balkónové rostliny

Dělají nám parádu v truhlících na parapetech, balkonech, terasách i zahradách. Proto potřebují zeminu, která jim udrží vláhu i během teplých slunných dnů a zároveň zajistí hojnost květu. Substráty pro muškáty a kvetoucí balkónové rostliny se vyznačují schopností akumulace vody, vyšším obsahem bohaté směsi živin a cenných stopových prvků, které nejen podpoří silný a zdravý růst, ale také zvýší odolnost vůči chorobám a škůdcům.

Orchideje

Víte, jak rostou v přírodě orchideje? Tyto okrasné květiny, které jsou dnes oblíbenou domácí ozdobou, totiž rostou přímo ve větvích stromů, kde se jim dostává více světla než na lesní půdě tropických deštných pralesů. Podle toho vypadá jejich substrát zcela odlišně. Živiny jsou zvyklé získávat z vlhké kůry stromů. Ve složení substrátu pro orchideje najdete především kvalitní kůru. Ideálně se používá například piniová, která se nerozkládá na kompost tak rychle jako ta z místních dřevin.

Už máte doma svoji orchidej?

Kupte se slevou Orchidej.

Porovnat slevy

Vřesovištní rostliny

Všechny vřesovištní rostliny jako jsou rododendrony, vřes, kanadské borůvky nebo azalky potřebují ke svému životu kyselou půdu s nízkým pH. Té bývá dosaženo použitím směsi kvalitní rašeliny s ideální kyselostí. Současně se ve složené substrátů pro vřesovištní rostliny setkáte například s vyzrálým kůrovým humusem, který provzdušňuje kořeny a obsahuje základní živiny a stopové prvky. Tyto rostliny vyžadují pro svůj růst a květ vyšší množství hliníku, železa či manganu.

Plodová zelenina

Ačkoliv její pěstování není v našich podmínkách vůbec náročné a zvládnete to i v truhlíku na balkoně, volbou vhodného substrátu se vaše cesta za šťavnatými a chutnými rajčaty, paprikami nebo okurkami velmi usnadní. Substrát pro plodovou zeleninu obsahuje spoustu základních živin a stopových prvků, které pokryjí potřeby rostliny na několik týdnů růstu, současně díky obsaženému vápníku jsou méně náchylné k chorobám. Tyto substráty bývají obohaceny směsí rašeliny a kvalitního vyzrálého (kůrového) humusu.

Různá plodová zelenina umístěná v hlíně Pixelbliss / Shutterstock.com

Kaktusy a sukulenty

Suchomilné rostliny vám poděkují za obzvlášť dobře propustný substrát, který odvede přebytečnou vlhkost a nezapříčiní jejich hnilobu. V jeho složení hraje důležitou roli optimálně vyvážený poměr zeminy a křemičitého písku. Struktura je také speciálně volena tak, aby poskytla kaktusům a sukulentům dostatečnou oporu a nedocházelo k jejich uvolňování.

Další druhy substrátů

Jak jsme už zmiňovali, vždy se vyplatí sáhnout po konkrétních typech podle druhu rostliny. Kromě výše uvedených existují zvláštní substráty i pro celou řadu dalších rostlin, například pro jahody, citrusy, okrasné dřeviny, jehličnany nebo růže. Vybírat se dají také podle způsobu pěstování. Výjimkou nejsou ani substráty určené pro rostliny ve vyvýšených záhonech, které zajišťují ideální provzdušnění kořenového obalu.

Kde substráty koupit, a kolik stojí?

Na pěstování a sázení jsou celoročně připravena zahradnická centra a hobby markety (OBI, Hornbach, UNI HOBBY či Baumax), kde najdete širokou nabídku substrátů ve stálé nabídce. Sezónně se potom na jaře a v létě dají koupit i supermarketech a hypermarketech, kde se navíc objevují v zajímavých slevách.

  • Tip: Aktuálně například mrkněte na Kupi.cz do letáků Penny nebo Albertu. Příležitostně se substráty objevují také v akci v Lidlu nebo v Kauflandu.
  • Velký výběr substrátů za výhodné ceny najdete také v drogerii Eva.cz. Větší balení jsou dostupná pouze při osobním odběru, lehčí lze zasílat i domů.

Co se cen týče, menší 5litrové pytle většiny druhů obvykle pořídíte za 40–50 Kč. Výhodněji potom samozřejmě vychází větší balení. Například substráty pro zeleninu a ovoce se cenově pohybují kolem 200 Kč / 40–50 l, za stejné množství dáte u substrátů pro nejrůznější okrasné květiny a pokojové rostliny cca 149–179 korun. O něco levnější bývají ty pro muškáty a balkonové květiny – velká balení vás vyjdou na stovku i méně.