Jak správně pečovat o sušené a umělé květiny?

Umělé květiny svázané do kytice Canva

Nedaří se vám v interiéru pěstovat živé rostliny nebo jsou pro ně vaše podmínky nevyhovující? Nabízí se alternativa v podobě umělých nebo sušených květin. Ty se používají už odedávna, a jelikož nejsou živé, nemusíte se u nich bát, že je špatnou péčí usmrtíte. Pokud si myslíte, že takové rostliny vydrží navěky krásné, není to úplně pravda. Také vyžadují svou péči a poradíme vám, jak se o ně správně starat.

Přečtěte si také

3 tradiční omáčky našich babiček: Tyhle téměř zapomenuté omáčky připravíte do 30 minut

Péče u umělé květiny

Mezi hlavní nepřátele umělých květin patří především prach a UV záření. Jde o skvělé lapače prachu, a pokud se dlouhodobě neodstraňuje, začne se zde hromadit v silných vrstvách. Některým umělým rostlinám vadí i vlhkost. Je velmi důležité vědět, z jakého materiálu jsou vyrobené, protože od toho se odvíjí následná péče.

Obvykle jsou květiny plastové nebo polyesterové a mají ve svém srdci ocelový drát. Drát se stará o pevnost, uchycení a možnost upravení tvaru květiny. Takové rostliny bývají velmi odolné, a pokud mají malé rozměry, můžete je často umístit i do myčky na nádobí. Jiné je to u hedvábných umělých květin. Hedvábí je přírodní složka, která se stará o realistický vzhled a nesnese hrubé zacházení a vlhkost. Při kontaktu s vodou může dojít ke stékání barev.

Vyberte si umělé květiny v akci

Jak je zbavit prachu

U květin z hedvábí používejte suché hadříky, štětečky a prachovku. U běžných umělých květin je ideální volbou navlhčený hadřík. Nejprve můžete rostlinu zbavit prachu suchou cestou, oprášit ji prachovkou, vysát prach vysavačem nebo třeba prach odstranit za pomoci fénu, který bude nastavený na studené foukání.

Když je květina velká, můžete ji umístit do vany a osprchovat ji. Jestliže je prach velmi usazený, umístěte do rozprašovače směs vody a bílého octa, rostlinu s ní postříkejte a usazený prach se uvolní. Pokud má složité záhyby, připravte si kartáček na zuby, kosmetické tyčinky nebo štětečky, se kterými dostanete prach i z těch nejkomplikovanějších míst. Umělé rostliny je vhodné zbavovat prachu několikrát do roka. Pokud si chcete práci usnadnit, můžete na ně aplikovat speciální přípravky, které jim dodají lesk a sníží schopnost usazování prachu.

Žena aranžuje umělé květiny Canva

UV záření

Zatímco živé květiny vyžadují sluneční svit, ty umělé by neměly být na přímém slunečním světle. Dlouhodobé vystavení UV záření se projeví vyblednutím barev. Aby nebylo vyblednutí znatelné, je vhodné rostlinu čas od času pootočit, aby byla barva rovnoměrně stejná. Dnes už můžete pořídit varianty, které mají na svém povrchu film, který je chrání proti UV záření a ani po letech nevyblednou. Jestliže už jsou vaše rostliny příliš vybledlé, původní barvu jim nevrátíte. Nejlepší možností je vyhodit je a pořídit nové, které jsou proti UV záření odolné.

Péče o sušené květiny

Sušené květiny jsou v mnoha ohledech podobné těm umělým, neměli byste je dávat na přímé sluneční světlo a také byste je měli čistit od prachu. Zde je důležitou zásadou vyhnout se jakékoliv vlhkosti, protože se následně rychle objeví plíseň. Vlhkost není nebezpečná jen při čištění, ale rostliny může ohrozit i vlhkost ze vzduchu. Neměli byste je dávat do místností, kde vzduch stojí, ale naopak tam, kde se vzduch hýbe, aby se vlhkost odvětrávala.

Ruce drží rozdrobené sušené květy Canva

S květinou zacházejte jemně

Čištění od prachu je stejné jako u rostlin z hedvábí, použijte prachovku, suchý hadřík, fén nebo další „suché možnosti“. U těchto rostlin si pamatujte, že jsou mnohem křehčí než umělé, při čištění je potřeba mimořádná jemnost, protože každý hrubý pohyb květinu nenávratně poškodí.

Nedávejte ji na místa, kde se pohybuje mnoho lidí nebo vaši mazlíčci. Nevhodným místem je třeba jídelní stůl nebo na jakékoliv jiné místo, kde by je mohly děti, zvířata nebo silný průvan převrhnout a poškodit. Správné zacházení zajistí, že vám mohou dělat radost mnoho let a stále vypadat stejně krásně.