Zužitkujte chřest beze zbytku: Slupky, úlomky a odřezky poslouží na vývar nebo koření

Zelený a bílý chřest Eurybia / Shutterstock.com

Chřest je jarní pochoutka, která se dá upravit na mnoho způsobů. Při jeho zpracování ale vzniká poměrně velké množství ulámaných tvrdých konců, odkrojků a slupek. Ty často končí v odpadkovém koši, v tom lepším případě na kompostu. Víte ale, že tomu tak nemusí být? Tento chřestový „odpad“ totiž můžete v kuchyni ještě využít a připravit si z něj například skvělý vývar jako základ do rizota nebo mleté chřestové koření. Další možností je chřest nasušit a pochutnat si na něm i mimo jeho sezonu.

Přečtěte si také

Vkladní knížky jsou pomalu minulostí. Kdo je ruší a kde se dají ještě založit?

1. Chřestový vývar

Při přípravě chřestu, především toho bílého, vám po jeho oloupání a odlámání dřevnatých konců zbude na stole pěkná hromádka odpadu. Co se může na první pohled zdát jako nepoužitelné zbytky, může skvěle posloužit jako základ pro chřestový vývar.

Jak na to?

Slupky, odkrojky a tvrdé konce dejte do velkého hrnce, zalijte vodou a přivěďte k varu. Když se voda vaří, osolte ji a nechte asi 15 minut na nízkém stupni probublávat. Pokud chcete, aby měl vývar tmavší barvu a výraznější chuť, můžete přidat cibuli, případně jen hnědé cibulové slupky. Do vývaru se také skvěle hodí slupky z kořenové zeleniny.

Pak stačí jen vše přecedit a vývar buď hned spotřebovat třeba jako základ na polévku, nebo jej můžete využít na podlévání rýže při přípravě rizota. Podle zpracovaného množství zbytků chřestu a poměru ostatní zeleniny bude chřestová chuť výrazná, nebo naopak velmi jemná, ale znatelná. Pozor ale na to, že vše musí být před přípravou řádně omyté a čisté. Zbytky hlíny nebo zrnka písku by ve vývaru nikomu radost neudělaly.

Bílý chřest, slupky z bílého chřestu a škrabka na prkénku Honza Hruby / Shutterstock.com

2. Slupky i úlomky zamrazte

Pokud momentálně nemáte chuť ani náladu na přípravu chřestového vývaru, lze úlomky a slupky zamrazit a vytáhnout je v okamžiku, kdy je budete potřebovat. V mrazáku sice zabírají nějaké to místo, ale připravit si na podzim chřestové rizoto může být hezkým zpestřením jídelníčku.

Připravte si výborný chřest a zbytky rozhodně nevyhazujte

3. Sušený chřest

Nezáleží na tom, zda jste si zrovna koupili chřest bílý, zelený, nebo fialový. Tuto pochoutku je vždy nejlepší konzumovat v okamžiku, kdy je maximálně čerstvá. Ideální je si pro ni dojet přímo ke zdroji, a to do Hostína u Vojkovic, kde ho prodávají v zemědělském areálu, v němž všechny druhy chřestu pěstují. Pokud tuto možnost nemáte, zaměřte se v obchodě na to, jak výhonky vypadají, zda jsou na omak pevné a zda hezky voní. Pokud z balíčku cítíte zatuchlinu, dejte od něj ruce pryč.

Občas se ale stane, že chřestu koupíte více, než zvládnete zkonzumovat, a v lednici vám nějaké ty výhonky zůstanou. Pokud víte, že už chřest nestihnete nijak připravit, zkuste ho nasušit a schovat si tak kousek jara do skleničky i pro sychravé podzimní či zimní dny

Chřest v celku a chřest nakrájený na kolečka na prkénku Olgart Production / Shutterstock.com

Jak usušit chřest?

Je to velmi jednoduché. Výhonky chřestu nakrájejte zhruba na půlcentimetrová kolečka a vyskládejte je na pláty sušičky, případně na plech vystlaný pečicím papírem a dejte sušit. V troubě to lze udělat při velmi nízkém stupni (cca 50–80 °C) a ideálně s pootevřenými dvířky, aby mohla odcházet vlhkost.

Chřest průběžně kontrolujte a otáčejte až do doby, než bude úplně proschlý. A nelekejte se, jelikož tato zelenina obsahuje velké množství vody, po usušení výrazně zmenší svůj objem. Chuť ale zůstane nedotčena. Proto, když pak budete ze sušeného chřestu připravovat například rizoto, bude stačit poměrně malé množství.

4. Chřestové koření

Podobně jako sušený chřest si můžete v sušičce na ovoce nebo v troubě připravit i chřestové koření. Protože se po usušení vše pomele na jemný prach, lze na přípravu využít i umyté slupky a odlomky chřestu.

Jak na to?

Na pláty sušičky vyskládejte chřest a k němu přidejte i jednu cibuli nakrájenou na kolečka a stejně tak 1–2 stroužky česneku. Vše nechte řádně prosušit a poté v mixéru smíchejte se solí, pepřem, případně můžete přidat i lžíci lahůdkového droždí. Vše rozmixujte na jemný prach a uchovávejte v zavřených sklenicích. Koření lze využít na dochucení polévek, omáček nebo rizota či těstovin.

Chřestové rizoto na talíři gkrphoto / Shutterstock.com

5. Tip na závěr: Připravte jedlý dárek

Ze sušeného chřestu můžete udělat i skvělý jedlý dárek – směs na přípravu chřestového rizota. Na dvě porce stačí smíchat zhruba 200 g kulatozrnné rýže a přidat sušený chřest a koření – jen sůl, pepř a bylinky, případně lze použít i domácí chřestové koření.

Směs promíchejte a dejte do hezké sklenice, na kterou připevníte návod k přípravě: „Obsah sáčku nasypte do pánve, na které jste rozehřáli 3 lžíce olivového oleje. Nechte chvilku osmahnout a zalijte asi 1 dl bílého vína. Až se odpaří, přilévejte horký (ideálně chřestový) vývar – zhruba 750 ml do doby, než bude rýže al dente. Na závěr vmíchejte lžíci studeného másla a nastrouhaný parmazán.“