Jaký vliv má elektronika v místnosti na náš spánek?

Žena s telefonem v posteli v noci Canva

Budík na nočním stolku, telefon pod polštářem, notebook na klíně, i tak usíná mnoho lidí. Někteří však hned neusnou a na vině je často právě elektronika, která je obklopuje. Jejím účelem je usnadňovat a zpříjemňovat náš život, někdy nicméně může mít i opačný efekt. Má elektronika skutečně výrazný vliv na náš spánek?

Přečtěte si také

V pražském obchodním centru prohrabali koše a nestačili se divit! 3 tuny odpadu byly plné překvapení

Modré světlo narušuje spánkový cyklus

Mobilní telefony nebo obrazovky notebooků a tabletů produkují modré světlo, u kterého je prokázaný vliv na spánkový cyklus.

Ve večerních hodinách se z naší epifýzy začne uvolňovat hormon spánku zvaný melatonin, který podporuje ospalost a potřebu spát. Jeho uvolňování se zvyšuje v reakci na snižující se množství světla – a proto když jsme před spánkem vystaveni delší dobu modrému světlu, produkce melatoninu se snižuje a zpomaluje, což má za následek problémy s usnutím, ale i narušení REM spánkové fáze.

Pomoc s usnutím přinese třeba i bylinný čaj

Tomuto světlu je proto vhodné se vyhýbat alespoň 30–60 minut před spánkem. Jednoduše ho ztlumte nebo se vyhněte zařízením s ním, čímž svůj spánek podpoříte. Kromě obrazovek ho produkují také LED světla a zářivky, i na ty si tedy dejte pozor. Nejvíce zranitelnou skupinou jsou děti, u nichž je dostatečný spánek důležitý pro správný vývoj. Když jsou modrému světlu často vystavené, méně spí, jsou více unavené a potřebují delší čas na to, aby usnuly.

Dívka s telefonem v posteli Canva

Podněty, které vám nedají spát

Odpovídání na e-maily klientů, hraní her, chatování s přáteli, čtení zpravodajství, to všechno jsou činnosti, které umístí do vaší hlavy mnoho podnětů bránícím ve spánku. Před spaním je naopak důležité relaxovat a vyčistit si hlavu.

Pokud jste zvyklí dokončit práci na počítači a ulehnout do postele, je vaše nespavost dost možná způsobena právě tím, že jste si nedopřáli potřebný čas na uvolnění se. Udělejte z ložnice zónu bez obrazovek, a pokud se vám ještě nechce spát, zkuste si namísto notebooku otevřít knihu.

Přenos signálu z mobilních telefonů

Mobilní telefony vyzařují záření v důsledku přenosu signálu, a to kolem 900 MHz. Problém je to v případě, když máte telefon poblíž hlavy, například na nočním stolku nebo pod polštářem. Tento zvyk může vést z dlouhodobého hlediska k bolestem hlavy, svalů a dalším zdravotním problémům. Telefon je vhodné mít v jiné místnosti, případně co nejdále od sebe. Pokud se bojíte, že neuslyšíte budík nebo vyzvánění, jednoduše si zvyšte hlasitost.

Muž s notebookem v posteli Canva

Jak je to se škodlivostí Wi-Fi?

Mnoho lidí spí ve stejné místnosti, ve které má Wi-Fi router, který zajišťuje přenos dat prostřednictvím elektromagnetického záření. Obecně je toto záření považováno za neškodné, některé studie nicméně naznačují, že by Wi-Fi signál mohl snižovat pohyblivost spermií, odolnost vůči oxidačnímu stresu a kognitivní funkce.

Zdravý spánek zajistí i kvalitní matrace

Vliv na spánek nebo lidské zdraví není průkazný a zatím neexistují jednoznačné důkazy, které by škodlivost potvrzovaly. Wi-Fi tu však není tak dlouho, aby bylo možné správně posuzovat dlouhodobý vliv na zdraví člověka. Je tedy na každém z nás, jestli udělá nějaká opatření, nebo bude spoléhat na to, že je záření bezpečné.

Wi-Fi routery jsou navíc vyrobené tak, aby mohly být zapnuté nonstop. Vyplatí se je tedy vypínat, když se nepoužívají nebo když spíte? Zde se názory odborníků rozchází. Někteří tvrdí, že to může zkrátit jejich životnost, jiní to považují za dobrý nápad, protože se tím snižuje spotřeba energie a zvyšuje bezpečnost.